Kouvolan Rikastamo on edennyt jo loppusuoran Kiihdytyskaistalle. Alkujaan valmennusryhmää lähdettiin kokoamaan viiden toimijan ympärille, joiden toiminnassa verkostojen rooli tai oma rooli verkoston kokoajana korostuvat.
Mukana olevat toimijat ovat luovaa tilaa suunnitteleva Huvipaja Oy, Moision taide- ja pitokartano Oy, Nuorisokeskus Anjala, Taito Kymenlaakso ry ja naisten liikuntatapahtumaa järjestävä Kympin Nainen. Jokainen toimijoista tuli Rikastamoon ensisijaisesti kehittämään omaa tuotettaan/palveluaan samalla kerien kasaan siihen liittyvää nykyisten ja uusien kumppanien verkostoa. Kiihdytyskaista-valmennuspäivää saapui vetämään Kuva: Ryhmä luovalla kävelykierroksella kartoittamassa tiloja Pekka Krook Luovien alojen liiketoiminnan Taito Kymenlaaksolle.
kehittämisyhdistys Diges ry:stä.
Paikallispaimenet valppaina
Oman rikastavan panoksensa valmennuskuvioon ovat tuoneet Kouvolan Elinkeinopalvelujen kolme paikallispaimenta, jotka ovat yksittäin toimineet kunkin toimijan aktiivisena mentorina ja osallistuneet valmennuspäiviin. Paimennus on korostunut erityisesti valmennusten välisinä ajanjaksoina, jotta kehityshaasteen fokus ja motivaatio on saatu yhdessä ylläpidettyä tavoitteellisena. ”Sparraus on ollut näin jatkuvaa ja hyvällä tavalla pakottanut meitä keskittymään ja ottamaan kehitystyölle tarvittavan ajan”, kiittelivät Taito Kymenlaakson Tarja Laakso ja Marita Harjula omaa paimentaan Tuija Valkeapäätä. Paimenet ovat myös toimineet ovien aukojina kaupungin toimijoiden suuntaan sekä tuoneet kehitystyöhön mukaan uusia näkökulmia ja tahoja. Toimijat saavat puolestaan paimenilta kiitosta todellisesta heittäytymisestä kehityshaasteisiin.
Pähkinöitä pilotointiin & pitchaukseen
Neljännen sparrauskerran ”Kiihdytyskaistan” tavoitteena on ratkaista kehittävän tuotteen/palvelun esiin nousseita haasteita sekä varmistaa, että toiminnassa päästään eteenpäin. Ryhmässä käytiin läpi kunkin toimijan kehitystyötä ja mietittiin seuraavat kolme tärkeintä haastepähkinää, joiden parissa työtä tulee jatkaa. Monen toimijan kohdalla palvelukonsepti alkoikin olla hyvin hahmoteltu. ”Uskaltakaa viedä palvelu jo varhaisessa vaiheessa asiakkaiden testattavaksi. Mieluummin heti.”, valmenta Krook tsemppasi. Iltapäivän valmennusryhmä pureutui myyntipuheen pitämiseen miettien esiintymistekniikoita sekä kolme asiaa, jotka esityksestä tulisi jäädä kuulijoiden mieleen. Käytännön toimintaan päästään seuraavalla valmennuskerralla, jolloin toimijat pitävät myyntipuheet rahoittajan edustajalle sekä potentiaalisille yhteistyökumppaneille.
Miltä Rikastamo tuntuu?
Rikastamo-valmennus tuli Nuorisokeskus Anjalalle ja Taito Kymenlaakso ry:lle juuri sopivaan ajankohtaan, jolloin siihen oli luonteva lähteä mukaan. ”Näin syvällisesti emme olisi omatoimisesti pystyneet kehittämään uusia tuotteitamme. Erityisesti palvelumuotoilu antoi paljon konkretisoimalla tuotteen eri osat ja kirkastamalla niitä.”, tuumailivat Kirsi Sali ja Paula Rämä. Seuraavan kerran myyntipuhe ei naisia jännitä: ”Me mennään rennolla ja kivalla fiiliksellä pitchaamaan.” Taito Kymenlaakson Tarja Laakso ja Marita Harjula kokivat Rikastamon vieneen heidän tuotekehitystä harppauksella eteenpäin. ”Ryhmän kommentit ja palaute ovat todella auttaneet.” Entä seuraavan kerran myyntipuhe? ”No se kyllä hieman jännittää.”, naiset nauravat.