Ulla Vehmasaho • Tiistai 20.9.2011 08:35

Lemmen liekki leimahtaa kai kerran vain. Toivottavasti useammankin kerran, kun kyseessä on yrittäjien ja taiteilijoiden tapaaminen, kuten Hämeenlinnan Verkatehtaan Liekki-illassa 5. syyskuuta. Tapaamisessa kipinöi, alkuja suuremmillekin roihuille on, mutta vielä vähän täytyy puhaltaa.

Sataviisikymmentä yrittäjää ja viisikymmentä taiteilijaa kohtasivat Liekissä. Hieno nimi tilaisuudella. Lupaava. Lähdin mukaan, kun oli niin kiinnostava ja erilainen, yrittäjät totesivat. Pöytäkeskusteluja käytiin mm. yhteistyömahdollisuuksista. Ei pelkkää sponsorointia. Enemmän kumppanuuksia, uusia toimintamalleja strategioiden laatimiseen, koulutukseen, työhyvinvointiin, halusivat yrittäjät. Keskustelujen lomassa piirrettiin elävää mallia, istuttiin itse mallina, pelattiin viivashakkia Mustan Auringon päällä pensseli kädessä, tutustuttiin taiteeseen ja taidelainaamoon. Keskusteltiin, kuunneltiin, opittiin ymmärtämään toista ja itseä.

Yhteinen henki löytyi heti avauspuheenvuoroissa. Liian usein yksinäistä puurtamista, totesi Hämeen yrittäjien Erkki Valta poltetta poskillaan. Kuvataitelija Salla Laurinolli puolestaan kertoi puheenvuorossaan kyynikon kysyvän, onko järkeä olla taiteilija. Tehdä kädet kontassa taidetta, josta kukaan ei maksa, joten elanto on ansaittava opettamalla, postia jakamalla, varastotyötä tekemällä. Mutta Laurinollin mukaan 'homman järki' onkin siinä, että saa tehdä jotain jota haluaa, jossa tuntee itsensä kokonaiseksi, jotain joka vahvistaa. Tämä sopii yhtä hyvin myös yrittäjään. Eheyden löytää se joka ei pelkää hulluutta.

Liekki-illassa jaettiin myös Suomen ensimmäinen maakunnallinen Hämeen Yrittäjien ja Hämeen taidetoimikunnan Yrittäjän taidepalkinto.

Liekki-ilta näytti, että Hämeen taidetoimikunta tulee ponnekkaasti ulos kaapista. Uteliaasti, rohkeasti ja avoimesti. Tavoitteena on kasvattaa taidetoimikunnan verkostoja ja yhteistyökumppanuuksia. Näin synnytetään taiteelle uusia yleisöjä, avataan taiteilijoille mahdollisuuksia tehdä yhteisiä hankkeita yritysten kanssa ja synnyttää uusia innovaatioita. Liekki-toimialatapaaminen on yksi taidetoimikunnan Art Hub –hankkeessa synnytetyistä palvelumalleista, joissa kaikissa korostuu yhteistoiminta muiden alueilla toimivien kehittäjien kanssa. Muita malleja ovat Into-vertaisfoorumi, Voitto-rahoituspäivä sekä asiantuntijapalvelut Helmi ja Neuvo.

Seuraava ulostulo soi juurimusiikkina, vuorossa oli uudessa Verkatehtaan tuotantoresidenssissä tuotettu Petri Keinonen Bandin Kanteletar -konsertti 14.9. Tuotantoresidenssi on myös yksi Hämeen taidetoimikunnan uusista yhteistyökumppanuusmalleista liike-elämän kanssa. Toiminnalla haetaan uusia, korkealaatuisia, yleisölle esitettäviä teoksia. Hämeen taidetoimikunta tukee valittua taiteilijaa tai taiteilijaryhmää tuotantoresidenssituella ja Verkatehdas tarjoaa harjoittelu- ja esitystilaksi Vanaja-salin tekniikkapalveluineen. Näin myös edistetään alueellista taidetta ja saadaan julkiset tilat paremmin hyötykäyttöön.

Yrittäjien ja taiteilijoiden Liekki oli loistava leimahdus. Se osoitti taas kerran, että kohtaamisia tarvitaan. Mutta kerta ei riitä, kestävän rovion synnyttämiseksi on tehtävä pitkäjänteistä työtä.

(Liekki-illan toteuttivat Hämeen taidetoimikunta / Art Hub -hanke ja Hämeen yrittäjät ry. Yhteistyökumppaneina ammattikuvataiteilijoiden yhdistys Ars Häme ry, Verkatehdas Oy, Tapiola ja Elisa Oyj.)

« takaisin