Torstai 13.10.2011 10:50

Luovien alojen opiskelijat Suomessa, Virossa ja Latviassa ovat kiinnostuneita yrittäjyydestä uravaihtoehtona ja näkevät yrittäjyyden tarjoavan palkkatyötä paremman mahdollisuuden itsensä ja omien ideoiden toteuttamiseen. Tämän kertoo tuore kyselytutkimus, joka toteutettiin osana Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun Pienyrityskeskuksen koordinoimaa CREAENT-hanketta.

Tutkimuksessa selvitettiin luovien alojen opiskelijoiden näkemyksiä yrittäjyydestä, omista yrittäjyysvalmiuksistaan ja yliopistojen tarjoamasta yrittäjyyskoulutuksesta. Tutkimustulosten mukaan suomalaisten ja virolaisten opiskelijoiden ajatusmaailma on hyvin lähellä toisiaan. Luovien alojen opiskelijoiden yritystoimintaan liittyvät keskeisimmät tieto- ja koulutustarpeet liittyivät kaikissa kolmessa maassa yritystoiminnan rahoitukseen ja talouteen sekä markkinointi- ja myyntiosaamiseen, toteaa tutkimuspäällikkö Päivi Karhunen.

Opiskelijakyselyn lisäksi CREAENT-hankkeessa kartoitettiin luovien alojen yrittäjyyskoulutuksen kehittämistarpeita yrittäjähaastatteluilla, jotka toteutettiin Suomessa, Virossa, Latviassa ja Ruotsissa. Yrittäjien näkemykset olivat monessa suhteessa lähellä opiskelijakyselyn tuloksia. Yrittäjien esittämiin koulutustoiveisiin on hankkeessa myös reagoitu ja kaikissa kolmessa maassa on aloitettu erityiset koulutusohjelmat alan yritysten kasvun ja kansainvälistymisen vahvistamiseksi, toteaa projektipäällikkö Natalia Narits. Suomessa ohjelmaa toteutetaan nimellä Aalto Professional Diploma in Creative Business.

Tutkimusraportit ovat ladattavissa Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun kirjaston sivuilta.

Opiskelijakyselyn raportti: Perceptions of entrepreneurship among future creative professionals

Karhunen, Päivi & Venesaar, Urve 2011

Yrittäjähaastatteluiden raportti:

Creative entrepreneurs’ perceptions about entrepreneurial education

Karhunen, Päivi & Venesaar, Urve 2011

CREAENT (Creative Entrepreneurship Network) -projekti tarjoaa yliopistoille välineitä edistää entistä tehokkaammin opiskelijoiden yrittäjähenkisyyttä ja tukea innovatiivisten luovien alan yritysten kasvua ja kehitystä. Hanketta rahoittavat Central Baltic Interreg IV A Programme 2007–2013, Euroopan aluekehitysrahasto ja Varsinais-Suomen liitto ja sitä koordinoi Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun Pienyrityskeskus. Hankkeen partnereita ovat Tallinnan teknillinen yliopisto, Tarton yliopisto sekä Tukholman kauppakorkeakoulun Riian yksikkö Latviassa. Kolmivuotinen hanke käynnistyi marraskuussa 2009 ja se päättyy lokakuussa 2012.

Lisätietoja hankkeesta: Natalia Narits, email natalia.narits(at)aalto.fi ja puh. 040 563 8453

Lisätietoja tutkimuksesta: Päivi Karhunen, email paivi.karhunen(at)aalto.fi ja puh 050 387 8159

Lähde: Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun verkkosivut.

« takaisin