Mia Erlin • Torstai 13.10.2011 11:53
kuva

Kirjoittaja: Koordinaattori Mia Erlin, Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulun Pienyrityskeskus
Joka vuosi sadat nuoret Itämeren alueella suorittavat loppututkinnon joltain taide-alalta valmistuen yhteisellä markkina-alueella toimiviksi luovan alan ammattilaisiksi. Monilla heistä ei kuitenkaan ole sellaisia taitoja ja osaamista, jota tarvitaan työllistymiseen taidekentällä.

Useimmat valmistuneet tarvitsevat lisää osaamista yrittäjyydestä, yhteistyöverkostojen luomisesta, elinikäisen oppimisen mahdollisuuksista ja muista tavoista työllistyä nopeasti kasvavalla luovan alan sektorilla.

Kesäkuussa 2011 käynnistynyt Central Baltic INTERREG IV A -hanke ACCESS on Virossa, Suomessa ja Ruotsissa opiskeleville ja alalla toimiville taidealan ammattilaisille sekä alaa tutkiville ja kehittäville organisaatioille suunnattu yhteistyöhanke. ACCESS- hankkeen aikana pyritään tuottamaan ehdotuksia sellaisista toimintamalleista, jotka tukevat ammattilaisten ja opiskelijoiden työllistymistä, jatkokoulutus-mahdollisuuksia ja oman taiteellisen osaamisen soveltamista muille toimialoille.

Hankkeen aikana luodaan uudenlaisen yrittäjyyden ja tuotteistamisen malleja viiden Virossa pyörivän festivaalin toimintaan ja kattava luovien alojen selvityskartoitus jonka avulla tuotetaan ehdotuksia ja työkaluja sekä kulttuurisektorin että taideammattilaisia työllistävän palvelusektorin käyttöön.

Access-projektin selvityskartoitustyö keskittyy Viron, Suomen ja Ruotsin kulttuurikentällä viime vuosien aikana tehtyihin selvityksiin. Työn tavoitteena on toimialueen kulttuuripoliittisten ja taidealalle tehtyjen selvitysten koonti ja analysointi "Development and Foresight Guide for the Creative Sector"- opasta varten. Tulosten pohjalta saadaan selkeyttä sille, millaisia konkreettisia toimenpide- ja kehitysehdotuksia tehtyjen selvitysten valossa voidaan antaa taidekentällä toimiville ammattilaisille.

Selvityskartoitustyön koordinoinnista ja ohjeistuksesta vastaa Aalto-yliopiston Pienyrityskeskus ja selvityshankkeen koordinaattorina toimii suunnittelija Mia Erlin. Opas julkaistaan syksyllä 2012.

Hankkeen kesto on 31 kuukautta. Hanke käynnistettiin kesäkuussa 2011 ja se päättyy joulukuussa 2013.

Hankkeen toiminta tapahtuu pääosin Virossa ja Helsingissä. Pääkoordinaattorina ja vastuukumppanina on Estonian Academy of Music and Theatre, Viro (Tallinna). Muut kumppanit ovat Estonian Academy of Arts, Viro (Tallinna), Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun Pienyrityskeskus, Suomi (Helsinki) ja Royal College of Music, Ruotsi (Tukholma).

« takaisin