Hyvä juttu!

Osiossa esittelemme ajankohtaisia, mielestämme hyviä juttuja luovilta aloilta. Hyvä juttu! voi olla kehittämisväline, yritys tai osaaja tai erityisen luova alue tai kaupunki. Tiedätkö kiinnostavan jutun? Kerro siitä meille!

Aiemmin julkaistuihin Hyviin juttuihin voit tutustua täällä.

« takaisin Lisää hyvä juttu »

Väliaikainen Kalasatama

kuva

Satamatoiminnan kadottua Sörnäisten rannasta yli sadan hehtaarin alue jäi autioksi. Rakennustöiden edetessä on saatu huomata, että helsinkiläiset ovat ahkeria ottamaan käyttöönsä kaupunkitiloja, jotka olisivat muutoin ainoastaan siirtymävaiheessa lepäävää joutomaata.

Yksi Kalasataman aktiivisimmista tahoista on Bermuda Helsinki, joka on järjestänyt kesän aikana kymmeniä erilaisia tapahtumia satama-alueen eteläosaan sijoittuvalla konttiaukiolla. Bermudan lisäksi aukion Tuntemattomien konttia isännöivä Timo Wright (kuvassa) on osallistunut valtaosaan tapahtumista.

”Ajatus oli tehdä kaupunkitilassa epäkaupallisia ja ilmaisia tapahtumia, joihin kuka tahansa voi osallistua. Hienoa on ollut, että porukka on tullut mukaan talkoohengellä. Roskat on kerätty ja käyttäydytty muutenkin hyvin,” Wright kertoo.

Kulttuurituottaja Laura Porolan kanssa hallinnoitu Tuntemattomien kontti on keskittynyt vaihtuviin taidenäyttelyihin. Aukiolla on lisäksi nähty muun muassa konsertteja, elokuvia ja teatteriesityksiä. Wrightin mukaan talvikaudeksikin on mahdollisuuksien mukaan kaavailtu tapahtumaa:

”Olisi hienoa saada sisällytettyä tällainen kansalaistoiminta alueen rakenteeseen niin, että se jatkuisi myös, kun rakennustyöt saadaan lopulta valmiiksi.”

Helsingin kaupunki on tukenut suunnittelutoimisto PART:in koordinoimaa väliaikaistoimintaa tarjoamalla kontteja, sähköä ja rahoitusta välinehankintoihin.

Kalasataman aluerakentamisen projekti-insinööri Anni Bäckman on tyytyväinen kesään ja kertoo tulevasta:

”Tilapäiskäytön suhteen olen yllättynyt siitä, miten paljon eri toimijat ja myös kaupunkilaiset ovat olleet kiinnostuneita toiminnasta. Tukkutori kehittää lisäksi vanhoihin kortteleihin Hyvän ruuan keskusta, jonka ensimmäisten myymälä-ravintoloiden olisi tarkoitus aueta jo tänä vuonna. Laajemmin toiminta on tarkoitus käynnistää vuoden 2013 aikana.”

Lue lisää Kalasataman väliaikaistoiminnasta Suunnittelutoimisto Partin ja Kalasataman rantareitin väliaikaisten toimijoiden ylläpitämä blogista.

Kalasataman alueen rakennussuunnitelmiin voit tutustua Uuttahelsinkiä.fi -verkkosivuilla.