Maanantai 6.2.2012 12:15

Yritystoiminta on tekijänoikeuksien markitys kasvaa jatkuvasti. Tekijänoikeuksien arvonmääritykselle ei kuitenkaan ole yleisesti hyväksyttyjä menetelmiä. TEM julkaisi raportin tekijänoikeuksien arvonmäärityksestä.

Yritystoiminta on siirtymässä aineellisesta maailmasta aineettomaan maailmaan. Sitä kautta erilaisten immateriaalioikeuksien merkitys yritystoiminnassa kasvaa jatkuvasti. Immateriaalioikeuksiin kuuluvat niin patentit, tavaramerkit kuin tekijänoikeudet. Tekijänoikeus-pohjaisten tuotteiden merkityksen kasvu on ollut voimakasta ja jatkossa niiden rooli tulee olemaan vieläkin merkittävämpi.

Immateriaalioikeuksien merkityksen kasvun takia niille on kehitetty myös omia arvonmääritysmenetelmiä. Patenttien ja tavaramerkkien arvo voidaan määritellä ja tätä arvoa voidaan käyttää yritys-toiminnan kehittämisessä hyväksi. Tekijänoikeuksille ei kuitenkaan ole olemassa yleisesti hyväksyttyjä arvonmääritysmenetelmiä.

Diges ry, Beach House Consulting sekä ekomoni Tuomas Anttonen toteuttivat TEMille raportin tekijänoikeuksien arvonmäärityksestä keskittyen erityisesti elokuva-, musiikki-, peli- ja tv-alaan. Raportin tavoitteena on selkeyttää eri toimialojen tilannetta ja tarpeita tekijänoikeuksien arvonmäärityksen suhteen sekä pyrkiä löytämään keinoja tilanteen kehittämiseksi. Raportin alkuosassa käydään läpi mitä itse asiassa tekijänoikeudet ovat ja mitä niiden arvonmäärityksessä tulisi huomioida. Samoin tarkastellaan erilaisia tilanteita, joihin arvonmääritys olisi tarpeellinen. Raportin loppuosassa tutkitaan erilaisia arvonmääritysmenetelmiä ja niiden soveltuvuutta tekijänoikeuksien arvonmääritykseen.

Raportti löytyy sähköisenä osoitteesta: http://www.diges.info/pdf/TEMraportteja_26_2011.pdf

« takaisin