Tiistai 28.2.2012 12:33
kuva

Valtio, kunnat ja julkiset organisaatiot keräävät suuren määrän erilaista tietoa, mm. paikkatietoa, säätietoa, väestötietoa ja ympäristötietoa. Osittain tätä tietoa on alettu tarjoamaan sekä kansalaisten että yritysten käyttöön ilmaiseksi. Tämä avaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

Valtio, kunnat ja julkiset organisaatiot keräävät suuren määrän erilaista tietoa, mm. paikkatietoa, säätietoa, väestötietoa ja ympäristötietoa. Tätä tietoa on alettu tarjoamaan sekä kansalaisten että yritysten käyttöön ilmaiseksi. Julkista tietoa on avattu julkisen liikenteen reittiopastiedoista kirjastojen aineistotietoihin sekä kartta-aineistoista alueellisiin tulotietoihin.

Maamittauslaitoksen paikannimiaineistot ja yleiskartta-aineistot mittakaavoissa 1:1 miljoonaan ja 1:4,5 miljoonaan ovat olleet maksuttomassa käytössä vuoden 2011 alusta alkaen sekä kuntarajakartta avattiin ilmaiseksi syksyllä 2011. Seuraavaksi Maanmittauslaitos avaa maastotietoaineistot 1.5.2012 kansalaisten ja yritysten ilmaiseen ja vapaaseen käyttöön. Lisätietoja löytyy Maanmittauslaitoksen sivuilta, www.maanmittauslaitos.fi/avoindata.

Julkisen tiedon avaaminen avaa samalla myös uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Tiedon vapaa käyttöoikeus luo lukuisia mahdollisuuksia yrityksille,jotka voivat hyödyntää tietoa toiminnassaan ja kehittää hyvin innovatiivisia tuotteita ja palveluita. Esimerkkejä uusista tuotteista ja palveluista löytyy sivuilta:

Apps4Finland,
http://apps4finland.fi

Helsinki Region Infoshare, www.hri.fi

« takaisin