Marjatta Savolainen & Sanna Takala, JOHDE-hanke • Maanantai 2.4.2012 10:55

Yli yhdeksänkymmentä oululaista tapahtumatuottajaa ja kaupungin edustajaa kokoontui keskiviikkona JOHDE-hankkeen järjestämään seminaariin keskustelemaan Oulun mahdollisuuksista kehittyä Pohjois-Suomen merkittävimmäksi tapahtumakaupungiksi. Seminaarissa kuultiin asiantuntijapuheenvuoroja maan johtavilta tapahtumatuotannon toimijoilta, esimerkiksi Porin Jazzista, Provinssirockista ja Flow Festivaalilta.

Provinssirockin pääpromoottorina sekä Sibelius-Akatemian suunnittelijana työskentelevä Juha Koivisto korosti puheenvuorossaan kaupunkistrategian merkitystä tapahtumien ja kaupungin tarjoamien tapahtumapuitteiden sekä eri tahojen yhteistyön kehittämisessä. Yhteinen näkemys tapahtumien merkityksestä kaupungille ja niiden tuottamisesta antaa sujuvuutta ja potkua erilaisten uusien tapahtumatu­­otantomallien löytymiselle ja tapahtumapaikkojen sekä -alueiden kehittämiseen.  Paikallisia tapahtumajärjestäjiä ja myös muualta tulevia tapahtumatuottajia helpottaa suuresti mm. Oulussa toteutettu ratkaisu nimetä tapahtumille ja niiden kehittämiselle yksi vastaava henkilö. 

Ville Ketonen Local Crew -yrityksestä valotti tapahtumajärjestäjän arkea tapahtumien turvallisuuden näkökulmasta.  Local Crew ollut mukana järjestämässä Madonnan vuoden 2009 Helsingin esiintymistä ja tänä vuonna Jääkiekon MM-kilpailuja. Tarkasti sovitut vastuut, riskianalyysit sekä turvallisuussuunnitelmat ja tiivis viranomaisyhteistyö takaavat niin isojen kuin pientenkin tapahtumien järjestelyiden sujuvuuden. Erilaisten viranomaispäätösten saaminen saattaa kuitenkin olla monin paikoin työlästä, mikäli esim. tapahtumapaikka on kaupungin useamman hallintokunnan peukalon alla. Yhtenäisiä käytäntöjä on harvoin olemassa varsinkaan valtakunnallisella tasolla.

Seminaarin päätteeksi Milla Valjus esitteli seminaariyleisölle Flow festivaalin yrityskumppanuuksia. Yritysyhteistyö on muuttunut viime vuosina tapahtumien suorasta sponsoroinnista monipuolisiin, hyvin erilaisiin yhteistyösopimuksiin ja projekteihin, joista hyötyvät molemmat osapuolet. Tuote- ja palvelukumppanuudet ovat tätä päivää.

Tapahtumakaupunki Oulu -seminaari oli osana Sibelius-Akatemian luovan alan johtamisosaamista kehittävää JOHDE-hanketta.  JOHDE  tarjoaa valmennusta ja mentorointia tapahtumatuotannon johtajuuden näkökulmasta sekä jakaa osallistujille tietoa eri tapahtumakaupunkien hyvistä käytännöistä. JOHDE pyrkii tarjoamaan työkaluja mm. tapahtumien turvallisuusjohtamiseen, verkostojohtajuuteen ja -viestintään sekä brändäys- ja yritysyhteistyöhön.

Hankkeen toteuttavat Sibelius-Akatemian täydennyskoulutus ja Sibelius-Akatemian Seinäjoen yksikkö yhteistyössä Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulun Pienyrityskeskuksen ja Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikön kanssa. Yhteistyössä ovat mukana myös Helsingin, Porin, Seinäjoen ja Oulun kaupungit.

JOHDE-hanke verkossa.

Lisätietoja:

Sibelius-Akatemian täydennyskoulutus, Helsinki
Projektipäällikkö Sanna Takala
sanna.takala(at)siba.fi, p. 040 710 4399

Sibelius-Akatemian täydennyskoulutus, Helsinki
Erikoissuunnittelija Mari Karjalainen (4.8.2011 alkaen)
mari.karjalainen(at)siba.fi p. 050 384 3452

« takaisin