Hyvä juttu!

Osiossa esittelemme ajankohtaisia, mielestämme hyviä juttuja luovilta aloilta. Hyvä juttu! voi olla kehittämisväline, yritys tai osaaja tai erityisen luova alue tai kaupunki. Tiedätkö kiinnostavan jutun? Kerro siitä meille!

Aiemmin julkaistuihin Hyviin juttuihin voit tutustua täällä.

« takaisin Lisää hyvä juttu »

Taiteesta innostavia voimavaroja vanhustenhuoltoon

kuva

Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittamassa Osaattori-hankkeessa haetaan siltaa taiteilijoiden sekä hoitosektorin välille. Hankkeen pilottikohteeksi valikoituneen Roihuvuoren vanhustenkeskuksen vastaava ohjaaja Päivikki Paakkanen on todistanut, että taiteilijoiden, hoitoalan työntekijöiden ja vanhusten kohtaaminen hyödyttää kaikkia osapuolia.

Muun muassa draamapedagogiikkaa opiskelleelle ohjaajalle luovuuden ja sosiaalityön liitto on aina tuntunut luontevalta, mutta monesti hoitoalan rakenteet eivät ole siinä eduksi.

”Ensimmäinen ajatus sosiaalityöstä oli, että ei tässä kovin luova voi olla. Instituutioiden jäykkyydestä huolimatta yksi työntekijä voi kuitenkin tehdä aika paljon. Taide ja kulttuuri ovat hieno lisätyökalu sosiaalityöhön.” 

Osaattorissa joukko eri aloilta valittuja taiteilijoita jalkautuu vanhustenhuollon pariin. Aluksi taiteilijat kävivät läpi erilaisia koulutuksia, muun muassa yrittämiseen liittyen. Vanhustenkeskus valitsi kaksi taiteenalaa, joihin keskityttäisiin. 

”Meillä pidettiin kaksi työpajaa. Yhden, johon itse osallistuin, vetivät näyttelijä Jussi Lehtonen ja tanssija Hanna Brotherus. Niiden päätteeksi kolmen hengen ryhmiin jaetut taiteilijat esittelivät suunnitelmansa, ja sitten päätimme, mikä sopisi parhaiten kuhunkin kohderyhmään, esimerkiksi dementiayksikköön, psykogeriatriselle tai päivätoimintaan.” 

Kohtaamisten kautta taiteilijat saavat uusia kokemuksia, hoitohenkilökunta oppii hyödyntämään taiteellisia metodeja työssään ja vanhukset saavat vuorostaan uusia elämyksiä ja innostumisen tunteita. Paakkaselle hankkeen edut olivat selkeitä ja kehityssuuntiakin jäi taskuun. 

”Pidimme taiteilijoille työpajan, jossa heille selvitettiin arkea ja käytäntöjä hoitotyöstä. Siellä taiteilijat ja henkilökunta pääsivät kunnolla yhteyteen. Jotta taiteilijat saataisiin laajemmin toivotettua tervetulleiksi hoitoalalle, juuri tällaista vuoropuhelua pitäisi olla enemmän.” 

Lisätietoa Osaattori hankkeesta:
Lasipalatsin verkkosivuilta ja
projektipäällikkö Sanna Juvonen, sanna.juvonen(at)lasipalatsi.fi