Inka Reijonen • Perjantai 4.5.2012 15:36

Luova Suomi julkaisusarjassa on julkaistu selvitys Suomen ja Venäjän välisestä kulttuuriyhteistyöstä.

Kimmo Kainulaisen (Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy) laatima selvitys Luovat alat ja Venäjä-yhteistyö tarkastelee Suomen ja Venäjän väliseen kulttuuriyhteistyöhön liittyviä haasteita ja kehittämistarpeita. Selvitys nostaa myös esiin tukipalvelumuotoja, joiden avulla kulttuuritoimijoiden ja luovien alojen yritysten kansainvälistä yhteistyötä voitaisiin edistää.

Selvityksen tulosten mukaan kulttuuritoimijat Etelä-Savosta ja Etelä-Karjalasta kokevat Venäjä-yhteistyön tärkeäksi. Raportin mukaan Venäjä-yhteistyössä on kuitenkin haasteensa. Kyselyjen ja haastattelujen tuloksissa nousevat esille erityisesti toimintakulttuuriin ja kielimuuriin liittyvät ongelmat ja hidasteet. Tulevaisuuden yhteistyön haasteena nähdään myös monialaiseen yhteistyöhön liittyvät seikat. Vastaajien mukaan Venäjä-yhteistyötä rajoittavat myös rahoituksen saamiseen liittyvät haasteet ja puutteet luovien alojen toimijoiden liiketoiminta- sekä myynti- ja markkinointiosaamisessa.

Selvityksen tulosten mukaan kulttuuriyhteistyön tukipalveluille on olemassa selkeä tarve. Kyselyyn ja haastatteluihin vastanneet toimijat peräänkuuluttavat mm. rahoitukseen, kieleen ja toimintakulttuuriin, markkinoiden tuntemukseen, tuotekehitykseen, koulutukseen ja tiedotukseen liittyviä palveluita. Selvitys nostaa esiin myös nk. välittäjäportaan, managerien, agenttien ja tuottajien merkityksen kansainvälistymisprosesseissa.

Kulttuurin tai luovien alojen asema elää Venäjällä vielä nk. transitiovaihetta. Suomalais-venäläinen kulttuuriyhteistyö voi julkaisun mukaan osaltaan vaikuttaa siihen, että kulttuuri ja luovat toimialat tunnistetaan Venäjällä strategisena osana innovaatiojärjestelmää.  Selvityksen mukaan Venäjä-yhteistyö tarjoaakin useita mahdollisuuksia sekä yksittäiselle kulttuuritoimijalle että ohjelmalliselle luovien alojen ja luovan talouden kehittämistyölle Suomessa.

Julkaisu on ladattavissa ilmaiseksi Luova Suomen verkkosivuilta www.luovasuomi.fi/tietoa/julkaisuja.

Julkaisu on osa Luova Suomi Etelä-Savossa -hanketta, jota rahoittavat Etelä-Savon ELY-keskus ja Euroopan sosiaalirahasto.

« takaisin