Perjantai 4.5.2012 16:53

Valtakunnallinen TAIKA-hanke etsii uusia yhteistyökumppaneita yritysmaailmasta. Hanke tarjoaa taiteeseen perustuvia menetelmiä työelämän kehittämiseksi.

"Taiteeseen perustuvat menetelmät tarjoavat uudenlaisia keinoja esimerkiksi henkilöstökoulutukseen, yhteisöllisyyden rakentamiseen ja työhyvinvoinnin parantamiseen", sanoo projektipäällikkö Anu-Liisa Rönkä.

Yritys tai organisaatio voi tutustua taidelähtöiseen toimintaan tilaamalla TAIKA-työhyvinvointipäivän.

"Työyhteisön vuosikellossa on yleensä paikka työhyvinvointipäivälle. Yhdessä TAIKA-hankkeen kanssa siitä voi tehdä taidelähtöiseen tekemiseen perustuvan elämyspäivän. Tekemisen laji valitaan työyhteisön toiveiden mukaan – se voi olla sanataidetta, kuvataidetta, valokuvausta, teatteria, tanssia tai musiikkia."

TAIKA-hanke tarjoaa myös pidempiä kehittämisprojekteja työyhteisöille, jotka haluavat kokeilla taiteen menetelmiä pitkäjänteisemmässä kehittämistyössä.

"Suunnittelemme yhdessä työyhteisön kanssa työpajasarjan, jonka aikana keskitytään jonkun työyhteisölle tärkeän teeman käsittelemiseen taiteellisen tekemisen välityksellä. Arkisiin asioihin tulee uudenlainen näkökulma, kun niitä käsittelee taidetyöpajassa."

Kokemukset työpajoista ovat positiivisia. Työntekijät ovat kokeneet lähentymistä työtovereihin, ammattirajojen liukenemista, luovuuden heräämistä, rentoutumista, virkistymistä ja hyvinvointia.

"Taiteeseen perustuva työelämän kehittämistoiminta on Suomessa vielä uutta. Yritysten johto ja esimiehet eivät vielä tunne näitä menetelmiä. Osanottajat saattavat etukäteen pelätä, mihin joutuvat. Mutta kenenkään ei tarvitse osata mitään etukäteen. Työpajaan tulija tarvitsee vain malttia jättää arkiset ajatukset hetkeksi syrjään ja rohkeutta kokeilla uutta."

TAIKA – Taide työelämän laadun ja innovaatiokyvykkyyden kehittäjänä -hankkeen toteuttajia ovat Helsingin yliopiston Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia, Diakonia-ammattikorkeakoulu, Lahden ammattikorkeakoulu, Lapin yliopiston Yhteiskuntatieteiden tiedekunta, Teatterikorkeakoulun koulutus- ja kehittämispalvelut ja Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemia. Hanke kuuluu opetusministeriön valtakunnalliseen ESR-kehittämisohjelmaan Innovaatio- ja osaamisjärjestelmien kehittäminen. Kehittämisohjelman rahoittava viranomainen on Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus.

Lue lisää TAIKA-hankkeesta: www.taikahanke.fi

« takaisin