Hyvä juttu!

Osiossa esittelemme ajankohtaisia, mielestämme hyviä juttuja luovilta aloilta. Hyvä juttu! voi olla kehittämisväline, yritys tai osaaja tai erityisen luova alue tai kaupunki. Tiedätkö kiinnostavan jutun? Kerro siitä meille!

Aiemmin julkaistuihin Hyviin juttuihin voit tutustua täällä.

« takaisin Lisää hyvä juttu »

Paperimassatoteemista voimaa ja jaksamista kirjaston väelle

kuva
Voimatoteemia luomassa Anneli Karhu, Sirpa Havukainen ja Katri Piepponen.
Kuva: Noora Heikkinen.
 

Joensuun pääkirjastossa toteutetussa Kirjaston voimatoteemi -projektissa on edistetty työhyvinvointia paperimassa-veistoksen eli voimatoteemin avulla. Projekti on yksi Taiten tuottoa -hankkeen pilottiprojekteista.

Kirjaston naiset repimässä riemulla ja sydämensä kyllyydestä kirjoja ja sanomalehtiä, omaa tavallista ja arkista työmateriaaliaan. Nauru raikaa, porat kiertävät porukassa. Harjanvarsia ja keppejä viritellään yhdessä sinnikkäästi pystyyn, päälle katiskaverkkoa. Tuloksena on paperimassaveistos ”Kukkulan heimo”, josta löytävät sijansa jokaisen työyhteisön jäsenen oma voimaeläin, voimaväri ja voimasana.

Joensuun pääkirjaston työhyvinvointia tukevaan kulttuurin ja taiteen pilottiprojektiin osallistui  kymmenen  pääkirjaston esimiestä ja hallinnon työntekijää. Ohjaavana taiteilijana oli joensuulainen Antti Raatikainen. Toteutettavan aiheen valitsi ja muotoili sopivaksi työyhteisö yhteistyössä taiteilijan kanssa. Aikaa teoksen tekemiseen meni yhteensä runsaat neljä työpäivää. Projekti on osa Joensuun seutukirjaston – Pohjois-Karjalan maakuntakirjaston 150-vuotisen historian juhlallisuuksia.

Kirjaston voimatoteemi on yksi kuudesta Taiten tuottoa -hankkeen pilottiprojektista, joiden avulla selvitetään ja mitataan kulttuuri- ja taideprojektien vaikuttavuutta työhyvinvoinnin tukemisessa. Muut pilotit ovat videoelokuvaprojekti ”Tää on tärkeetä työtä tää” Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymän Honkalampi-keskuksen Ankkurissa ja Etapissa sekä ympäristötaideprojekti Luonnonystävät Pohjois-Karjalan museossa.

Nykyistä hanketta edeltäneessä Työhyvinvointia kulttuurista –hankkeessa toteutettiin vuonna 2010 kolme pilottia, joiden työhyvinvoinnissa Työterveyslaitos mittasi merkittäviä parannuksia. Alle maan keskiarvon ollut työhyvinvoinnin yhteinen tunnusluku nousi keskiarvon yläpuolelle. Parannusta tapahtui useilla eri osa-alueilla, mm. yhteisöllisyydessä, luovuudessa, luottamuksessa ja suhtautumisessa esimiehiin ja johtoon.

Taiten tuottoa -hanketta rahoittavat Pohjois-Karjalan ELY-keskus, ESR, Joensuun ja Lieksan kaupungit ja Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä/Sosiaalipalvelut.

Lisätietoa:
www.aducate.fi/taitentuottoa