Hyvä juttu!

Osiossa esittelemme ajankohtaisia, mielestämme hyviä juttuja luovilta aloilta. Hyvä juttu! voi olla kehittämisväline, yritys tai osaaja tai erityisen luova alue tai kaupunki. Tiedätkö kiinnostavan jutun? Kerro siitä meille!

Aiemmin julkaistuihin Hyviin juttuihin voit tutustua täällä.

« takaisin Lisää hyvä juttu »

Keramiikkataiteesta tarmoa ja hyvinvointia työelämään

kuva
Taiteellinen työskentely oman työyhteisön kanssa voi tuoda esille ideoita ja ajatuksia,
joita ei ehkä muuten olisi huomattu tuoda lainkaan esille. Kuva: Raija Rastas.
 

Keramiikkataiteilija Johanna Rytkölä tarjoaa työyhteisölle taidetyöpajoja. Taiteen tekeminen ”laittaa aivot toiseen asentoon” ja tuottaa kokemuksia, jotka kantavat voimaa myös arjen työntekoon.

Johanna Rytkölä ryhtyi 10 vuotta sitten tarjoamaan työyhteisöille keramiikkatyöpajoja ateljeessaan Vantaalla.

"Halusin tarjota myös työelämän pyörteissä painiskeleville aikuisille mahdollisuuden rentoutumiseen taiteen tekemisen avulla.”

Keramiikkatyöpajan tarkoitus on herättää mielikuvitusta ja innostaa osallistujat luovuuden lähteille.

”Savi on materiaalina helposti käsiteltävää, vapauttavaa ja muovautuu tekijänsä käsissä monenlaiseksi. Saven työstäminen ryhmässä on aina vuorovaikutusta ihmisten välillä. Omat ajatukset ja tunteet saavat konkreettisen kolmiulotteisen muodon, josta on helppo keskustella.”

Rytkölä toteutti vuosina 2007–2009, yhteistyössä Laurea ammattikorkeakoulun kanssa, kaksi työhyvinvoinnin kehittämisprojektia Katriinan sairaalassa. Projektien tavoitteena oli kehittää ja mallintaa työnohjauksellista taidetoimintaa työhyvinvoinnin tukemiseen. Taidetoimintapäivien ja työnohjauksen myötä erilaisuuden hyväksyminen ja sairauspoissaolot vähenivät.

Rytkölän mukaan taiteessa onkin paljon aineksia, joita voitaisiin hyödyntää työhyvinvoinnin ja työelämän kehittämisessä.

”Taiteen tekeminen laittaa aivot toiset asentoon. Taide ja sen tekeminen tuottavat tekijälleen onnistumisen ja yhteisöllisyyden kokemuksia, jotka kantavat voimaa myös arjen työntekoon.”

Rytkölän mukaan taiteen tuominen työhön ja työelämän koulutuksiin tai kehittämishankkeisiin on kuitenkin Suomessa vielä lapsen kengissä.

”Koulutusalan yritykset hyödyntävät työyhteisökoulutuksissaan toistaiseksi turhan vähän taitelijoiden ammattitaitoa luovuuden löytymisessä, vaikka juuri taiteilijat ovat luovuuden ammattilaisia.”

Lisätietoa:
Johanna Rytkölä
johanna(at)rytkola.fi
www.rytkola.fi