Taiteilijat voivat taiteellisella osaamisellaan auttaa ihmisiä ja organisaatioita kehittämään omaa luovuuttaan. Onnistuakseen siinä he tarvitsevat kuitenkin taiteellisen ydinosaamisen lisäksi monenlaista erityisosaamista. Tämä tulee ilmi Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun 9.4.2013 Brysselissä julkaisemassa kirjassa Training Artists for Innovation: Competencies for New Contexts.
Organisaatiot ja yritykset tarvitsevat enemmän mielikuvitusta ja luovuutta innovaatioihin varmistaakseen toimintansa jatkumisen tulevaisuudessa. Taiteilijoilla on innovaatioihin tarvittavaa erityisosaamista: he havainnoivat maailmaa tarkasti, luovat uusia merkityksiä, osallistavat ihmisiä, törmäännyttävät ideoita, luovat jännitteitä, panevat näkemään toisin ja houkuttelevat esiin uusia ideoita.
Kirjan verkkoversion voi ladata täältä
Kirja on syntynyt osana EU:n kulttuuriohjelman rahoittamaa Training Artists for Innovation -hanketta, jossa Taideyliopiston lisäksi mukana ovat Cultuur–Ondernemen (Alankomaat), KEA European Affairs (Belgia), Conexiones improbables ja C2+i (Espanja), TILLT (Ruotsi) ja Artlab (Tanska). Se edistää omalta osaltaan opetus- ja kulttuuriministeriön Arvokas työelämä -prosessin ja työ- ja elinkeinoministeriön työelämän kehittämisstrategian tavoitteita saada taide- ja kulttuurilähtöinen osaaminen yritysten ja työyhteisöjen voimavaraksi eri toimialoilla.
Kirjan ovat toimittaneet hollantilainen Joost Heinsius (Cultuur–Ondernemen) ja yliopistonlehtori, FT Kai Lehikoinen (Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu).