Hyvä juttu!

Osiossa esittelemme ajankohtaisia, mielestämme hyviä juttuja luovilta aloilta. Hyvä juttu! voi olla kehittämisväline, yritys tai osaaja tai erityisen luova alue tai kaupunki. Tiedätkö kiinnostavan jutun? Kerro siitä meille!

Aiemmin julkaistuihin Hyviin juttuihin voit tutustua täällä.

« takaisin Lisää hyvä juttu »

Osallistavan teatterin avulla turvallisuusohjelma osaksi yrityksen toimintakulttuuria

kuva
Kuva: ttstam, Flickr

 

Rakennusalan (väylien ruoppaus ja laiturirakentaminen) yritys Terramare koki työturvallisuusarvojen sisäistämisen työnjohdossa haasteelliseksi. Yrityksellä on menossa maailmanlaajuinen työturvallisuusprojekti NINA – No injuries, No Accidents. Terramaren kehitys- ja talousjohtaja Tapio Leinonen kertoo, että työturvallisuuteen on monenlaisia työkaluja, mutta tavoissa kommunikoida ja turvallisuustiedon sisäistämisessä havaittiin puutteita. Terramarella on pieni  LTI-luku - lost time injuries - tapaturmat miljoonaa työtuntia kohti. Suomalaisessa mittapuussa yritys siis sijoittuu hyvin, mutta nyt tavoitteena on nolla tapaturmaa. Yritys päätti valjastaa Forum-teatterimenetelmän avuksi turvallisuusohjelman jalkauttamiseksi.

”Ajatuksena käyttää taiteen keinoja liike-elämän kehittämiseen on erinomainen idea ja hyödyllinen. Metodilla vaikutetaan ihmisten tunteisiin ja ajatteluun, menetelmä ei ole perinteinen, vaan vaatii uskoa ja rohkeutta myös yritysjohdolta”, toteaa Leinonen.

Materiaalina käytettiin yrityksen omia työturvallisuusohjeita, työturvallisuusmittauksia ja arvoja sekä keskusteluja yritysjohdon kanssa. Näiden pohjalta käsikirjoitettiin tarina ”Fineaxe Oy - Kypärästä kiinni”, joka sijoitettiin fiktiiviseen hirsiteollisuuden vientiyritykseen. Tarina vietiin ammattinäyttelijöiden esittämänä työnjohdon käsiteltäväksi. Tarina sisälsi 5 kohtausta, jotka käsittelivät mm. läheltäpiti-tilannetta, uuden työntekijän perehdyttämistä työturvallisuusasioihin, turvallisuusasenteiden ja arvojen törmäystä sekä onnettomuuden jälkeistä palautetilannetta ja vastuukysymyksiä. Lopuksi osallistujat saivat luoda paremman työmaan ja tulevaisuuden roolihenkilöille. Lisäksi valmennukseen liitettiin pienryhmätyöskentelyä. Lopuksi tehtiin vuorovaikutukseen ja tilanteiden johtamiseen liittyviä harjoituksia. Lyhyt teoriaosuus kiteytti päivän aiheen ja oppimisen sisällön.

”Näyttelijöillä oli todella hyvä tilannetaju, ketään ei pakotettu. Ryhmä toimi aktiivisesti, mukana jopa kuusikymppisiä kavereita, jotka olivat ihan täysillä mukana. Kun ihmiset saavat itse näytellä, asian sisäistäminen helpottuu ja oivalluksia syntyy”, Leinonen hehkuttaa. ”Nekin, jotka yleensä eivät sano mitään, avasivat suunsa.” Myös kriittisiä asioita uskallettiin sanoa ääneen, vaikka johto oli paikalla. Johto kuunteli tarkasti keskusteluja ja teki muistiinpanoja työnjohtajien ajatuksista ja ehdotuksista, joita päivien aikana tuli runsaasti.

Yrityksessä uskotaan, että asiat jäivät paremmin mieleen fiktiivisen tarinan avulla, jossa toiminta ja tunteet ovat mukana kuin passiivisen opiskelun kautta. Kiitosta sai myös se, että kukaan ei luennoinut ja ”väittänyt tietävänsä” ammattimiesten työstä. Osallistujat jakoivat itse kokemuksiaan ja hiljaista tietoa annettujen työvälineiden avulla.

”Vielä ei ole päästy tavoitteeseen. Muutamia tapaturmia on vuoden sisällä ollut. Tie on pitkä, muutos ei tapahdu hetkessä. Mutta on huomattu, että turvallisuusasiat otetaan vakavammin ja asenne turvallisuusharjoituksiin on selvästi muuttunut. Harjoituksiin osallistutaan ja turvallisuuspukuja käytetään. Henkilöstöosasto kokee, että turvallisuusasioissa on menty eteenpäin.”

ArtSense Oy / Forum-teatteri Forte
 
Forum-teatterin menetelmien avulla voidaan kehittää työyhteisöjä ja tuoda uusia näkökulmia työelämän ja johtamisen kehittämiseen. Forum-teatterin menetelmä pohjautuu brasilialaisen teatteriohjaajan ja vaikuttajan Augusto Boalin kehittämään osallistavaan teatteriin. Menetelmällä on pitkät perinteet sosiaalipuolella ja yhteisöjen parissa. Forum-teatterin menetelmiä sovelletaan nykyään myös työelämään, jossa ihmiset johtoa myöten voivat huonosti.
 
Menetelmä tarjoaa apua mm. työelämän muutos- ja kipukohtiin, työn kehittämiseen, hyvinvointiin ja johtamiseen. Tarkoitus on herätellä, saada uusia ideoita yhdessä aikaan, provosoida ihmisiä ottamaan kantaa, jakamaan tietoa ja kokemuksia. Näyttelijät antavat vain raamit tälle työskentelylle, eivät koskaan valmiiksi pureskeltuja vastauksia. Kyse ei ole improvisaatiosta, vaan menetelmä tarjoaa työyhteisöille alustan ratkaisukeskeiselle ajattelulle.
 
Menetelmän avulla yritysjohdolla on mahdollisuus saada työntekijöiltä tietoa, joka ei tule työssä esiin tai jota kukaan ei normiarjessa uskaltaisi sanoa ääneen. Menetelmä vaatiikin johdolta avoimuutta vastaanottaa myös kritiikkiä, ja rohkeutta olla valmis puuttumaan epäkohtiin ja pohtimaan kehittämis- ja parannuskeinoja. Forum-teatterin avulla tosielämän tilanteita harjoitellaan yhdessä näyttelijöiden ja osallistujien kesken viemällä tilanteet fiktiiviseen ympäristöön, turvallisen välimatkan päähän.
 
Osallistujien sparrausapu on tärkeää, sillä sieltä saadaan oikeaa tietoa, ideoita ja kokemusta oman työn kehittämiseksi. Kun tosielämän tilanne tulee myöhemmin eteen, on sen kohtaaminen helpompaa, koska on valmiimpi käyttämään ratkaisumalleja, joita on etukäteen harjoiteltu. Yhden tavanomaisen ratkaisun sijaan löytyy useita eri tapoja toimia.