Maanantai 27.5.2013 14:01
kuva

Taito Kymenlaakso Perinteensiirtohanke PISTOS – pahennustako perinteeseen -hanke on uusi ja ennen kokeilematon tapa siirtää käsityöperinnettä sukupolvelta toiselle. Perinteen siirtäminen nykynuorille on haasteellista ja onnistuu harvoin perinteisillä vanhemmalta nuoremmalle -opetusmenetelmin. Pistoksessa nuoret ja eri-ikäiset ammattilaiset etsivät yhdessä tuoreita tapoja perinteisten mallien ja työtapojen hyödyntämiseen massamuodin valtaamassa maailmassa. Hankkeessa nuoret eivät ole toiminnan kohteita vaan tekijöitä.

Hankkeen ideointipohja perustuu kansanomaiseen pukeutumiseen ja kansallispukuihin. Työpajoissa ei kuitenkaan valmisteta kansallispukuja vaan ammennetaan niistä ideoita ja taitoa nykypäivän nuorten vaatteisiin, koruihin ja asusteisiin. Nuoret toimivat suunnittelijoina, toteuttajina, valokuvaajina ja kirjoittajina, malleina kuvauksissa, antavat haastatteluja ja edustavat hanketta. Nuorten kautta Pistos on uskottava sen oikealle kohderyhmälle eli nuorille.

Taito-kulttuuriteko myönnetään joka toinen vuosi tunnustuksena merkittävästä käsityö- ja taitokulttuuria edistävästä teosta tai toiminnasta. Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito kutsuu kulttuuriteon valitsijan. Käsi- ja taideteollisuuden edistämissäätiö myöntää kulttuuriteosta palkitulle yhdistykselle 1 000 euron stipendin. 2013 Taito-kulttuuriteko valinnan teki professori Janne Vilkuna ja hän perusteli valintansa seuraavasti:

”Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito määrittelee Taito-kulttuuriteon ominaisuuksiksi muun muassa, että se elää vahvasti tätä päivää, on kestävän kehityksen periaatteiden mukainen, esimerkki hyvästä ja vaikuttavasta toiminnasta, joka edistää käsityökulttuuria ja on viestinnällisesti ja valtakunnallisesti kiinnostava. Valitsemani Taito-kulttuuriteko 2013 täyttää kaikki nämä kriteerit... Toivon, että Pistoksen esimerkki innostaa muitakin tahoja vastaavaan ennakkoluulottomaan perinteen kohtaamiseen. ”

Lisätietoja Pistos-hankkeesta:
Taito Kymenlaakso, Haminan käsityökeskus, puh. (05) 354 1598, hamina@taitokymenlaakso.fiwww.taitokymenlaakso.fi 

Taito-kulttuuriteosta:
Marketta Luutonen puh. 040 708 4447, Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito rywww.taito.fi

« takaisin