Perjantai 30.8.2013 13:58

TAIVEX2-hankkeessa on lisätty esittävien taiteiden ammattilaisten ammattitaitoa työvaihtojaksojen kautta. Sekä hankkeen suomalaiset osallistujat että ulkomaiset työvaihtojen kohdeorganisaatiot ovat olleet yleisesti sitä mieltä, että työvaihto on hyvä ja molemminpuolisen oppimisen tapa ja sopii hyvin esittävien taiteiden kentälle.


Kuvassa on työvaihtojaksonsa City Parks Foundationin järjestämällä SummerStage -kesäfestivaalilla New Yorkissa juuri päättänyt Saara Juvonen (toinen vasemmalla). Suomessa Saara työskentelee koordinaattorina Sairaalaklovnit ry:ssä.


Työvaihdot ovat tarjonneet inspiraatiota, oppimista niin itsestä kuin omasta työstä, tietoa osapuolien tekemisestä, arvokkaita kokemuksia eri toimintakulttuureista ja toimimisesta kansainvälisellä kentällä, ammatillista kehittymistä, kontakteja, verkostoja, ystäviä sekä yhteistyöhankkeita.

Helsingin kaupunginteatterissa tuottajana työskentelevä Marinella Jaskari kuvailee omaa työvaihtokokemustaan seuraavasti: "Kuvittelin että työvaihto olisi mahdollisuus kehittää itseään ammatillisesti konkreettisella tasolla mutta yllätyksekseni se oli myös paljon muuta. Opin myös tarkastelemaan itseäni paremmin toimijana ja sisäinen dialogi kehittyi. Työvaihdon tärkeimmäksi arvoksi on noussut oman itsen evaluointi ja sen tuoma muutos arjessa."

Työvaihtojaksoilla osallistujat työskentelevät osana ulkomaista organisaatiota ja tutustuvat samalla työskentelykulttuuriin ja uudenlaisiin tapoihin tehdä omaa työtään vastaavia tehtäviä. Samalla kun ulkomainen organisaatio ja siinä työskentelevät ihmiset tulevat tutuiksi välitetään myös suomalaisia työtapoja ja kotimaisen työnantajaorganisaation käytänteitä. 

Työvaihtojaksot muistuttavat asiantuntijavaihtoa, jossa molemminpuolisesti jaetaan osaamista ja asiantuntijuutta, työvaihtojakson päätteeksi kummankin osapuolen osaaminen on kasvanut. Ulkomaisilta organisaatioilta kerätyn palautteen perusteella näin on tapahtunut.  Suomalainen työntekijä on ollut arvokas osa työyhteisöä vaihtojaksonsa aikana ja kynnys tulevaan yhteistyöhön suomalaisten organisaatioiden kanssa on madaltunut.

Tärkeä osa ulkomaisessa organisaatiossa vietettyä työvaihtojaksoa on myös uusien verkostojen luominen. Monella hankkeen osallistujalla on työvaihtoon lähtiessään tavoitteena muodostaa työvaihdon aikana pysyviä yhteistyösuhteita. Koska hankkeen osallistujat työskentelevät tuotannollisissa tehtävissä tarkoituksena on myös saada taiteilijat ja esitykset liikkumaan maasta toiseen.  

Työnvaihtoa tukee myös kuusi kaksipäiväistä koulutusjaksoa, joihin on kutsuttu sekä suomalaisia että ulkomaisia kouluttajia. Koulutukset liittyvät teemoiltaan johtamiseen ja strategiseen suunnitteluun.

Arvokkaat kokemukset ja hyvät käytännöt työnvaihdosta jaetaan laajasti koko suomalaisen esittävien taiteiden kentän käyttöön Taivexin verkkosivujen kautta. 

Lisätietoa osoitteessa www.taivex.fi

« takaisin