Hyvä juttu!

Osiossa esittelemme ajankohtaisia, mielestämme hyviä juttuja luovilta aloilta. Hyvä juttu! voi olla kehittämisväline, yritys tai osaaja tai erityisen luova alue tai kaupunki. Tiedätkö kiinnostavan jutun? Kerro siitä meille!

Aiemmin julkaistuihin Hyviin juttuihin voit tutustua täällä.

« takaisin Lisää hyvä juttu »

MEOK-hankkeessa uudistettiin erityismusiikkikasvatuksen tietotaitoa

kuva

MEOK-hankkeen tavoitteena oli uudistaa eri musiikkitoimijoiden (musiikkipedagogit, -kasvattajat, luokanopettajat, kirkkomuusikot ja muut musiikkia kasvatus- tai kuntoutustyössä hyödyntävät henkilöt) osaamista, toimintatapoja ja välineitä sekä lisätä musiikin erityispedagogiikan käyttöä heidän työympäristöissään. Hankkeen tavoitteena oli edistää yrittäjyyttä ja parantaa erilaisten oppijoiden ja erityisryhmien mahdollisuuksia harrastaa ja osallistua musiikkitoimintaan.

Lisäksi pyrkimyksenä oli tiivistää toteuttajien, kolmen Kuopion Musiikkikeskuksella toimivan oppilaitoksen, yhteistyötä. Hankkeen kuudessa toimintamuodossa (täydennyskoulutus; lyhytkurssit; musiikkipedagogikoulutuksen kehittäminen; työskentelymenetelmien ja -välineiden kehittäminen; virtuaalipalvelut; alan toimijoiden ja työelämätahojen yhteistyön lisääminen) korostuivat musiikin yksilöllistetyn opetuksen ja erityismusiikkikasvatuksen periaatteet ja käytännöt, tiedon ja taidon uudistaminen, osaamisen välittäminen sekä elinikäinen ja työssä oppiminen.

Musiikin erityispedagogiikan tietotaito monipuolisti osallistujien ammatillista osaamista, vahvisti heidän asemaansa työmarkkinoilla ja mahdollisti työllistymisen uusiin työtehtäviin. Hankkeen tuloksena 20 täydennyskoulutuksesta valmistunutta opiskelijaa hyödyntävät jatkossa musiikin erityispedagogiikan menetelmiä omilla työaloillaan. Lisäksi erilaisiin koulutustilaisuuksiin ja seminaariin osallistui yht. 440 henkilöä. Savonia-ammattikorkeakoulun Musiikin ja tanssin yksikössä musiikin erityispedagogiikka ja erityisryhmien ohjaaminen nähdään nyt musiikkipedagogin laajan ammattipedagogisen osaamisen osa-alueena.

MEOK-hanke loi myös asenteellisia ja menetelmällisiä edellytyksiä musiikillisen tasa-arvon edistämiseksi ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Toiminnan jatkuvuuden kannalta avainasemassa ovat sekä musiikkipedagogien että kirkkomuusikoiden ammattiryhmien aiempaa laaja-alaisemmat musiikkipedagogiset valmiudet, joita voidaan hyödyntää perinteisten oppimisympäristöjen lisäksi esim. varhaiskasvatuksen sekä sosiaali- ja terveysalan yksiköissä. Hankkeessa kehitettiin uusia tekemisen tapoja, jotka vastaavat työelämässä havainnoituihin tarpeisiin ja mahdollistavat tulevaisuudessa myös uusien ammattien syntymisen (esim. yhteisömuusikko). Kaikkien koulutuksien suurin merkitys on ollut koulutettavien oman musiikillisen osaamisen lisääminen ja hyödyntäminen.

Opiskelijat tuottivat innovaatioina uutta oppimateriaalia, toimintasalkkuja, sävellyksiä, uusia toimintamalleja ja hankeideoita. Käytännön toiminnasta saaduista kokemuksista ja tuloksista tuotettiin soveltavaa tutkimustietoa ja tutkimukselle kiintoisia toimintamalleja. Hankkeessa tuotetut materiaalit sisältävät tietoa musiikin erityispedagogiikan ja yksilöllistetyn musiikin opetuksen menetelmistä, toimintamuodoista sekä hyvistä käytännöistä ja ovat vapaasti hyödynnettävissä meok.savonia.fi -sivustolla.

Hankkeessa kyettiin rakentamaan laaja-alainen työelämäverkosto, mikä saattoi musiikkia työssään käyttävät eri alojen ammattilaiset yhteen, verkostoitumaan ja vaihtamaan tietotaitoaan keskenään sekä ideoimaan musiikille uusia voimaannuttavia, hyvinvointia tuottavia käyttömuotoja. Hankkeen päätösseminaari Musiikki kuuluu kaikkialle 12.4.2013 sai innostuneen vastaanoton ja keräsi 140 osallistujaa ympäri Suomen.

MEOK-hankkeen toiminta vahvisti Kuopion Musiikkikeskuksella toimivien oppilaitosten roolia musiikin erityispedagogiikan osaajina ja kouluttajina. Musiikin erityispedagogiikan osaamiskeskittymä jatkaa inklusiivisen musiikkipedagogiikan kehittämistä lähtökohtanaan musiikin läpäisevyys ja saavutettavuus yhteiskunnan eri osa-alueilla.

Vastikään päättynyt Musiikin erityispedagogiikan osaamiskeskittymä (MEOK) -hanke (1.10.2012–30.9.2013) kohdentui Pohjois-Savon alueelle. ESR-rahoitteisen hankkeen päävastuullinen toteuttaja oli Savonia-ammattikorkeakoulun Musiikin ja tanssin yksikkö (Musita) yhteistyökumppaneinaan Kuopion konservatorio ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Kuopion toimipiste.

Kuva teoksesta: Anna kaikkien kukkien kukkia, Silja Nousiainen