Kasvatustieteen maisteri Kristiina Soini-Salomaa on tutkinut käsi- ja taideteollisuusalan ammatillisia tulevaisuudenkuvia väitöstutkimuksessaan.
Ammatillisia tulevaisuuden vaihtoehtoja tutkittiin monesta näkökulmasta. Tutkimuksessa haastateltiin luovien alojen asiantuntijoita, luovien alojen yrittäjät osallistuivat tulevaisuustyöpajaan, muotoilun ja käsi- ja taideteollisuusalan opiskelijat kirjoittivat ammatillisia tulevaisuustarinoita ja lopuksi asiantuntijapaneeli arvioi toimialaan liittyviä tulevaisuusväitteitä vuodelle 2025.
Muotoilun ja käsi- ja taideteollisuuden uudet mahdollisuudet löytyvät toimialoja ylittäviltä rajapinnoilta kuten hyvinvointipalveluista. Itse tekemisen ja luovan toiminnan voimaannuttava merkitys sekä ammatillisena valintana että osana elämys- ja hyvinvointipalveluita, on nousemassa merkittäväksi tulevaisuuden muutosvoimaksi. Osallistavan suunnittelun ja valmistamisen vahva nousu ja uusi kehittyvä 3D-teknologia tulevat mullistamaan muotoilun ja käsi- ja taideteollisuuden ammattilaisten työn lähitulevaisuudessa.
Käsi- ja taideteollisuusalalla tarvitaan ammatillisten identiteettien laajentumista - kestävän kehityksen välttämättömyys ja uudenlaiset asiakastarpeet muuttavat toimintatapoja. Muutos tuotekeskeisestä ajattelusta käyttäjälähtöiseen ja yhteistoiminnalliseen ajatteluun olisi entistä tärkeämpää. Ammatillisen koulutuksen rooli tulevaisuuden osaajien valmentamisessa on merkittävä ja siksi koulutukseen tarvitaan vahvempaa asiakasymmärrystä, tulevaisuusorientaatiota ja systemaattista tulevaisuuskasvatusta.
Väitöstilaisuus
Kasvatustieteen maisteri Kristiina Soini-Salomaan väitöskirja Käsi- ja taideteollisuusalan ammatillisia tulevaisuudenkuvia tarkastetaan Helsingin yliopiston Opettajankoulutuslaitoksella perjantaina 29.11.2013 klo 12.
Lisätietoja
Kristiina Soini-Salomaa, puh. 0400 618134, kristiina.soini-salomaa(at)helsinki.fi.
Teosta voi tilata tekijältä ja se on myöhemmin luettavissa tästä linkistä.