Maanantai 3.3.2014 14:57
kuva

Suomalainen animaatio täyttää sata vuotta vuonna 2014. Juhlan kunniaksi järjestetään vuoden aikana lukuisia hankkeita ja tapahtumia. Koulutuksen lisääminen ja vahvistaminen on yksi juhlavuoden päätavoitteista.

Juhlavuotta ohjaa viisi eri teemaa: historia, koulutus, tekijät, monipuolisuus ja kansainvälisyys. Ohjelmarungon muodostavat kotimaiset vuosittaiset tapahtumat kuten Tampereen Elokuvajuhlat, Oulun musiikkivideofestivaali sekä animaatiofestivaali Animatricks, mutta näkyvyyttä haetaan myös kansainvälisillä festivaaleilla. Tapahtumakalenteri koostuu mm. Annantalolla lapsille tarkoitetuista työpajoista sekä kansainvälisistä suurseminaareista, kuten Cartoon Digitalista.

Koulutuksen lisääminen ja vahvistaminen on myös yksi juhlavuoden päätavoitteista. Juhlavuonna Turun Taideakatemian animaatiokoulutus juhlistaa 20-vuotista taipalettaan kehittämällä ja edistämällä yrittäjyyttä, tuoden siten animaatioelokuva-alaa lähemmäs pelialalle tuttua maailmaa. Suomen korkealaatuisen koulutuksen sekä kasvavan pelialan takia suomalaisista animaattoreista voi hyvinkin tulevaisuudessa tulla vientitavara. Suomalaisella animaatiolla on kasvavaa kysyntää sekä kotimaassa että kansainvälisesti, jota juhlavuosi myös alleviivaa.  

”Animaatiokoulutuksen taso ammatillisella tasolla on erittäin matala esim. Venäjällä. Pietarin ollessa vain runsaan 300 kilometrin päässä Helsingistä suomalaisia ammattilaisia tarvitaan siellä isoilla tuotantostudioilla. Toisaalta suomalaisillakin yhtiöillä on tarvetta lahjakkaille animaatio-osaajille, ja monet studiot ovat joutuneet palkkaamaan ulkomaisia työntekijöitä viime aikoina,” kertoo Finnanimationin toiminnanjohtaja Liisa Vähäkylä.

Lisätietoa juhlavuoden ohjelmasta ja sisällöstä:
http://100vuotta.finnanimation.fi/

Juhlavuosilogon on suunnitellut studio PenttiPulkkaNieminen. Inspiraationa on toiminut Hjalmar Löfvingin animaatiot 1920-­‐luvulta.

 

 

« takaisin