Hyvä hankaus 2.0 avaa teatterilähtöisen työskentelyn mahdollisuuksia ja käyttöalueita.
Kirja kiinnittyy taiteen itseisarvosta käytävään keskusteluun ja tuo tähän aikalaisnäkemyksen teatterin kietoutumisesta yhteiskunnallisiin ja taloudellisiin rakenteisiin sekä taiteen ja taidelähtöisen työskentelyn mahdollisuuksista vaikuttaa ihmisten elämään.
Hyvä hankaus 2.0 lähestyy teatterin tarjoamaa oppimispotentiaalia perinteistä taidekontekstia laajemmin. Se suuntaa huomion toimintaan erilaisissa yhteisöissä ja laitoksissa, koulutustilaisuuksissa ja kehittämishankkeissa. Aihepiirin moninaisuudesta kertoo myös tähän tekemisen tapaan liittyvien käsitteiden kirjo, jota kirja avaa neljässä luvussa.
• Teatteri uusissa ympäristöissä tarkastelee soveltavan teatterin lyhyttä historiaa Suomessa ja taiteilijaidentiteettiä tässä muutoksessa, tarjoaa ajatuksen draamatyöskentelystä paikkana ymmärtää toisten tapaa ajatella ja mahdollisuuden oppia heiltä.
• Teatteri ja oppiminen lähestyy teatterilähtöistä työskentelyä laajasti oppimisen välineenä ja merkitysten rakentajana mm. esimieskoulutuksessa ja yrittäjäkasvatuksessa, maahanmuuttajien kieltenopetuksessa ja sosiaalisten taitojen kehittämisessä sekä muistisairauksien kohtaamisessa.
• Teatteri ja työ pohtii teatterin tarjoamia mahdollisuuksia tiedon muodostumisessa työyhteisöissä ja rooleja poliittisessa päätöksenteossa sekä avaa forum-teatterin soveltamista työyhteisön ongelmien peilinä.
• Teatteri ja muutos kuvaa kirjoittajien omien polkujen etsimistä ja kiinnittymistä teatterityöskentelyyn ja oppimiseen sen aikana. Tarjolla on aikalaistodistuksia siitä, mitä tapahtuu kun draamalle antaa pikkusormensa.
Artikkelien 28 kirjoittajaa ja kuvittaja ovat olleet omalta osaltaan mukana vaikuttamassa ja tulleet vaikutetuiksi teatterilähtöisen työskentelyn edetessä moneen suuntaan rönsyillen.
Kirjan ovat toimittaneet Pekka Korhonen ja Raija Airaksinen.
Kirjan julkistamistilaisuus on ke 21.5. klo 17.30 Ølhuset Oslossa, Haapaniemenkatu 3-5 ja sitä voi tilata Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun kirjastosta tai suoraan kustantajalta draamatyo(at)kolumbus.fi.
Kuva (kirjan kansi): Raquel Benmerqui