European Cultural Parliament (ECP) otti lokakuisessa tapaamisessaan Kosovossa kantaa Euroopan poliittisesti jännittyneeseen tilanteeseen. Parlamentin mukaan erityisesti näinä aikoina tulisi muistaa taiteen ja kulttuurin merkitys demokratian ja inhimillisyyden arvojen edistäjänä.
ECP:n mukaan on tärkeää, että taide ja kulttuuri säilyttävät vapautensa myös näinä muutoksen aikoina. Vapaa taide ja kulttuuri ovat parlamentin mukaan paitsi ihmisoikeus, myös osa eurooppalaista demokraattista ja kulttuurista perintöä. Parlamentin mukaan taiteen ja kulttuurin tekijöillä onkin keskeinen rooli eurooppalaisten arvojen, kuten demokratian, suvaitsevaisuuden ja inhimillisyyden, puolustajina.
Parlamentissa keskusteltiin myös Ukrainan ja Venäjän välisestä tilanteesta. Parlamentti esitti huolensa uudenlaisista eurooppalaisista jakolinjoista ja kannusti jäseniään sekä kaikkia taiteen ja kulttuurin parissa työskenteleviä ylläpitämään aktiivisia suhteita sekä Ukrainaan että Venäjään. Keskusteluissa peräänkuulutettiinkin eurooppalaista sisintä, joka ulottuu politiikan ja talouden tuonne puolen.
European Cultural Parliament on eurooppalaisten kulttuurin ja taiteen tekijöiden ja asiantuntijoiden välinen kohtaamispaikka. Vuosittain kokoontuvan ECP:n tavoitteena on vahvistaa kulttuurin ja taiteen merkitystä osana eurooppalaista identiteettiä ja tulevaisuutta. Ajatustenvaihdon ja keskustelun ohella ECP tarjoaa eurooppalaisille, taiteen ja kulttuurin parissa työskenteleville merkittävän paikan verkostoitua ja luoda uusia kumppanuuksia. Useita Euroopan laajuisia hankkeita onkin saanut alkunsa parlamentin tapaamisista.
Suomessa parlamentin tapaaminen on järjestetty kerran, Turussa vuonna 2006. Voisiko jälleen olla aika käydä eurooppalaista dialogia Suomessa?
Kosovon tapaamisen materiaalit ovat nyt ladattavissa ECP:n sivuilta.
Kuva: ECP