Tuunaten tuottoa sekä luoville että teollisuuden aloille
Länsi-Uudellamaalla on viime vuosina pohdittu keinoja sekä luovien alojen että teknologia-alan piristämiseksi. Vaikea tilanne käännettiin lopulta voitoksi yhteistyön kautta: syntyi Tuunaa Tuottoa -pilottihanke, jossa luovien alojen palveluita tuotteistetaan teollisuusyritysten tarpeisiin. Tavoitteena on sekä luovien alojen että teollisuusyritysten elinvoimaisuuden ja kasvun turvaaminen.
– Luovan alan yritykset tekevät briljantteja asioita, joita voitaisiin hyödyntää myös muilla aloilla. Ne eivät kuitenkaan oikein pääse omin voimin esille. Tarvitaan rinnalla kulkemista, myös verkostomaisesta toimintatavasta olisi hyötyä, kertoo yritysneuvoja ja Tuunaa Tuottoa -hankkeen projektipäällikkö Outi Nyman Novago Yrityskehitys Oy:sta.
Monialaisesta yhteistyöstä hyötyvät kaikki
Uudenlaisia tuote- ja palveluideoita työstetään monialaisessa yhteistyössä. Tuunaa Tuottoa -hankkeessa on mukana 10 luovien alojen yritystä sekä 2 teknologia-alan kohdeyritystä lähinnä Länsi-Uudeltamaalta. Joukko tapaa virallisesti työpajoissa sekä epävirallisesti Tuunicafeissa ja suljetussa Facebook-ryhmässä.
Luovan alan yrittäjistä mukana on mm. vastavalmistunut palvelumuotoilija, tanssialan yrittäjä, graafinen suunnittelija, valokuvaaja ja videostriimaaja. Jokainen tuo verkostoon oman erityisosaamisensa.
– Mukana olevien luovien alojen yritysten välille on jo nyt syntynyt toimiva yhteistyöverkosto, joka jää elämään hankkeen jälkeen. Yritykset oppivat myös tuotteistamaan ja viestimään palveluistaan asiakkaan kannalta kiinnostavalla tavalla. Kohdeyrityksiä on puolestaan herätelty siitä, kuinka enää ei ole järkevää kilpailla vain hinnalla, tuotteeseen tai palveluun tulee kytkeytyä myös aineetonta arvoa, Nyman kertoo.
Verkostoyhteistyötä koko Suomeen?
Tuunaa Tuottoa -prosessin aikana ideoita jatkojalostetaan ja tuotteistetaan sekä hiotaan niiden myyntiä ja markkinointia. Luovan alan yritykset saavat myös tietoa aineettomien oikeuksien hallinnasta sekä digitaalisten liiketoimintojen mahdollisuuksista. Lopulliset tuotteet ja palvelut pitchataan teollisuuden ja muun yrityselämän edustajista koostuvalle kohdeyleisölle maaliskuussa 2015. Saadun palautteen perusteella ne tuunataan ja niille uskotaan löytyvän laajempaa kysyntää markkinoilla.
– Kehitettäviin tuote- ja palveluideoihin lukeutuu paitsi yritysten asiakastoimintoihin tuotettuja palveluita, myös tiloihin ja henkilöstön viihtyvyyteen sekä tuotteiden yleiseen käytettävyyteen liittyviä ratkaisuja, Nyman paljastaa.
Jatkossa toimintamallia haluttaisiin levittää laajemmalle, Uudellemaalle tai jopa koko Suomeen.
– Vastaavanlaiselle toimintamallille olisi selkeä tarve valtakunnallisesti. Tulevaisuus on verkostoissa ja monialaisuudessa, Nyman toteaa.
Lisätietoja:
www.novago.fi/yritysten-tueksi
outi.nyman(at)novago.fi