Torstai 6.3.2008 00:00

Opetusministeriö on tehnyt esityksen IADEn, Suomen taideyliopistojen koulutus- ja kehittämisinstituutin, valinnasta kahden valtakunnallisen luovien alojen hankkeen koordinaattoriksi. Molemmat ovat ESR-hankkeita. Koordinaattorin tehtävänä on vahvistaa toimintaohjelmasta rahoitettavien yksittäisten hankkeiden nivoutumista osaksi kansallista strategiaa. Tavoitteena on myös esimerkiksi tehdä tutkimusta ja tuottaa ennakointitietoa sekä vahvistaa toimijoiden välistä viestintää kansallisesti ja kansainvälisesti.

Luova Suomi –koordinaatiohanke

Luovien alojen yritystoiminnan kasvun ja kansainvälistymisen -kehittämisohjelman tehtävänä on luovien alojen tuotekehitys- ja innovaatiotoiminnan, liiketoiminta- ja yrittäjäosaamisen ja tuottaja- ja manageritaitojen edistäminen sekä alojen toimintaympäristön ennakointiin liittyvien kysymysten analysointi ja alan tietopohjan syventäminen.

Kehittämisohjelman avulla voidaan vakiinnuttaa sekä saada aikaan kasvua ja jatkuvuutta luovien alojen yritystoiminnalle, lisätä alan työllisyyttä sekä vahvistaa näiden alojen kansainvälistymistä, kulttuurivientiä ja -yrittäjyyttä. Ohjelman avulla voidaan myös vahvistaa muiden toimialojen kilpailukykyä. Ohjelma tukee näin ollen hallitusohjelman tavoitetta vahvistaa luovaa taloutta ja luovien alojen yrittäjyyttä.

Hanke toteutetaan laajan yhteistyöverkoston kanssa. Kehittämisohjelman kokonaiskustannukset ovat noin 14,6 miljoonaa euroa. Hankkeen rahoitus tulee valtakunnallisesta luovien alojen kehittämisohjelmasta, jota rahoittavat EU ja Etelä-Suomen lääninhallitus.

Kolmas lähde –koordinaatiohanke 

IADE koordinoi yhdessä Suomen Liikunta ja Urheilu ry:n (SLU, urheilu) ja Allianssi ry:n (nuoriso) kanssa toteutettavan Kulttuuri-, liikunta- ja nuorisoalojen kolmas sektori hyvinvointipalveluiden tarjoajana –kehittämisohjelmaa. IADE vastaa koordinaattorityön ohella myös kulttuurin kolmannen sektorin ulottuvuudesta hankkeessa.

Kehitysohjelman tehtävänä on synnyttää uusia sosiaalisia innovaatioita, kun kolmannen sektorin toimijoiden osaaminen palveluiden järjestämisessä kasvaa. Tavoitteena on kehittää organisaatioiden toimintaa, jotta syntyy uutta osaamista, uusia tuotteita, palveluita ja malleja hyvinvointipalveluiden järjestämiseksi.

Erityistä on, että hankkeessa etsitään uusia malleja tuottaa hyvinvointipalveluita työelämän ja kulttuurin toimijoiden yhteisverkostossa. Valtakunnallisen hankkeen avulla yksittäiset pienet toimijat saavat tukea kehittymiselleen liittyypä palvelun tarjonta sitten hyvinvointipalveluiden järjestämiseen yleisesti yhteistyössä kuntien kanssa (ml. erityisryhmät, monikulttuurisuus) tai elinkeinoelämälle tarjottaviin työhyvinvointipalveluihin tai uudenlaisten työmuotojen soveltamiseen.

Kustannusarvio koko kehittämisohjelmalle on yhteensä 9 794 100 euroa.

– IADEn valinta kehittämisohjelmien koordinaattoreiksi selkeyttää rooliamme valtakunnallisena luovien alojen osaamisen kehittäjänä, iloitsee IADEn johtaja Teppo Turkki. – Instituutti tulee luontevasti toimimaan tulevan innovaatioyliopiston yhteydessä luovan ja kulttuurikentän asiantuntijana ja kehittäjänä. Kehittämisohjelmat vahvistavat luovaa taloutta ja luovien alojen yrittäjyyttä, mikä puolestaan auttaa Suomea menestymään tulevaisuudessa, jatkaa Turkki.

IADE on Taideteollisen korkeakoulun ja Teatterikorkeakoulun yhteinen luovien alojen koulutus- ja kehittämisinstituutti. www.iade.fi 

« takaisin