Maanantai 19.1.2009 18:54

Vuosi 2009 on luovuuden ja innovoinnin teemavuosi Euroopassa. Yksi teemavuoden tavoite on innostaa toimimaan luovasti ja sitä kautta edistää innovoinnille suotuisia oloja. Teemavuoden 2009 avasi opetusministeri Henna Virkkunen Helsingissä viime perjantaina.

Luovuuden ja innovoinnin edistämiseen kannustetaan useilla rintamilla. Koulutuksen ja kulttuurin lisäksi teemavuosi koskee myös elinkeino-, alue- ja tutkimuspolitiikkaa. Tavoitteena on esimerkiksi luoda sellaisia ympäristöjä, jotka tukevat uusien ideoiden syntyä. Vuoden toivotaan lisäävän myös taiteiden, yritysten, koulujen sekä yliopistojen välistä yhteistyötä.

- Luovuus ja yritteliäisyys kehittävät yksilöä, mutta sillä voi olla vaikutuksia myös suurempiin kokonaisuuksiin, kuten työllisyyteen. Työelämän ulkopuolelle jäänyttä tulee esimerkiksi kannustaa etsimään piileviä kykyjään, joiden avulla on mahdollista päästä uuden alkuun. Teemavuoden haasteet voi nähdä myös maailmanlaajuisina, jos puhutaan esimerkiksi talouden taantumasta, sanoo teemavuoden koordinaattori, johtaja Kirsi Lindroos opetusministeriöstä.

Opetusministeriön työryhmä kartoittaa teemavuoden tilaisuuksia ja hankkeita. Voit ilmoittaa tapahtumastasi teemavuoden verkkosivuilla osoitteessa http://www.luovasti.fi.

Europe's Creative Regions and Cities -tapahtuma kokoaa luovien alojen toimijoita Brysseliin 20.-21.4.09

Kaksipäiväisessä tapahtumassa esitellään alue- ja paikallistason luovia ja innovatiivisia ratkaisuja sekä edistetään keskustelua siitä, miten alueiden kilpailukykyä lisätään tukemalla innovaatiota. Brysseliin odotetaan toimijoita aluekehittämisen ja sosiaalisten innovaatioiden, taiteen ja kulttuurin, tieteen ja tutkimuksen, median ja ICT-alojen parista. Tarkoituksena on tarjota luovien alojen toimijoille mahdollisuus oman osaamisensa markkinointiin, kokemusten vaihtoon ja verkostoitumiseen.

Tapahtumaan etsitään myös sataa eurooppalaista nuorta kykyä. Tarkoituksena on huomioida henkilöt, jotka ovat esimerkillisellä tavalla käyttäneet innovointikykyjään muun muassa taiteen, kulttuurin, arkkitehtuurin, elokuvan, median tai informaatioteknologian alalla. Ilmoittautumisia tapahtumaan sekä hakemuksia "Eurooppalaiseksi nuoreksi kyvyksi" otetaan vastaan aina 31.1.2009 asti. Lisätietoja ja rekisteröityminen tapahtumaan EU:n alueiden komitean sivuilta: http://www.cor.europa.eu/.

Eurooppalaisen teemavuoden suomalaiset kotisivut löydät täältä.

« takaisin