Maanantai 2.11.2009 14:52

Kulttuurialojen rakenteelliset muutokset, kiinnostus luovaan talouteen ja taiteen mahdollisuuksiin synnyttävät uusia ammattikuntia. SABA ry on uusi taidetta, kulttuuria ja liiketoimintaa työssään yhdistävien asiantuntijoiden yhdistys.

”Kulttuurin ja elinkeinoelämän lähentyminen nykyistä monipuolisemmin on tulevaisuutta myös Suomessa. Kulttuuritoimijoilta ja yksittäisiltä taiteilijoilta odotetaan kykyä esimerkiksi lisääntyvään tulonhankintaan ja kulttuurivientiin. Toisaalta yrityksiä alkaa kiinnostaa taide- ja kulttuuriosaamisen potentiaali – luovuus ja uudet ajatukset. Taiteen alojen koulutuksen saaneet voivatkin löytää uusia hyödyntämistapoja ammattitaidolleen tarjoamalla palveluja yrityksille”, totesi SABAn ensimmäinen puheenjohtaja Outi Raatikainen.

Jatkossa tarvitaankin yhä enemmän uudenlaista välittäjäporrasta – managereja ja kulttuurin kysymyksiin erikoistuneita konsultteja -, rakentamaan yhteistyötä ja lisäämään osaamista. Erityisen tärkeää on yhteisten, ammattimaisten toimintakriteerien luominen, mikä on yksi SABAn tulevista tehtävistä.

Liikkeenjohdon konsulttina ja kouluttaja Chrissie Tiller kertoi SABAn julkistamistilaisuudessa Arts & Business -alan tilanteesta Iso-Britanniassa, jossa taidelähtöisten menetelmien hyödyntämisessä liiketoiminnassa on jo pitemmät perinteet. ”Taiteesta halutaan tehdä yhä enemmän osallistavaa, eikä sitä tulisi katsoa liian suppeasti vain kuluttamisen näkökulmasta. Myös tulevat taiteilijat haluavat työskennellä enemmän ihmisten kanssa, eivät vain yksin”, sanoi Tiller, joka on ollut mukana perustamassa innovatiivista ja poikkialaista taiteen koulutusohjelmaa Lontoon yliopiston Goldsmith Collegeen.

 

 

 

« takaisin