Torstai 10.12.2009 10:58

Professori Saara L. Taalaksen tänään työministeri Anni Sinnemäelle luovuttamassa selvityksessä esitetään pysyvää kaksiosaista kehittäjätoimintoa vauhdittamaan luovaa taloutta ja palvelutarjonnan uudistamista. Myös kehittämishankkeiden koordinaatiota tulisi parantaa.


Ensimmäinen osa kehittämistoimintoa olisi TEM-konsernin sisälle perustettava Luovan talouden aloite LUUTA, joka keskittyisi työvoima- ja elinkeinopoliittisten välineiden arvioimiseen luovan talouden toimijoiden näkökulmasta. Toinen osa olisi konsernin ulkopuolella toimiva ja luovan alan eri toimijoiden yhteisrahoitteinen Hybriditalouden laboratorioverkosto HYBLAB, joka keskittyisi hybriditalouden toimintamuotojen tutkimukseen ja kehitystoimintaan sekä näihin liittyvien innovaattoriverkostojen aktivoimiseen. Näitä kehittämistoimintoja linkittäisi toisiinsa kansainvälisesti huipputasoinen tulevaisuusprosessi, joka huolehtisi laajasti eri toimijoita osallistavasta ja yhdistävästä analyyttisyyden ja ymmärryksen kehittämisestä.

Kehittämistoiminnon perustamiseen tulisi varata vuosille 2010–2013 rahoitusta yhteensä 20 miljoonaa euroa. Tästä suurin osa jaettaisiin kilpailutettuna ohjelmarahana tulevaisuusprosessissa valittaville ohjelmakokonaisuuksille.

Luovan talouden kehittämishankkeiden koordinaatio kuntoon


Verrokkimaat Ruotsi ja Tanska ovat Suomea edellä luovan talouden kehittämisessä. Suomessa on kyllä monitasoista ja moninaista projektitoimintaa, mutta pysyvät rakenteet kehittämistoiminnalle puuttuvat.

Tilanteen korjaamiseksi Taalas esittää, että työ- ja elinkeinoministeriön, opetusministeriön, ulkoasiainministeriön ja valtiovarainministeriön on sovittava tiiviistä yhteistyöstä luovan talouden kehittämishankkeiden koordinoimiseksi. Työn tulee olla pitkäjänteistä ja sisältää myös hallinnonaloja yhdistävän tulevaisuustyön.

Luovan talouteen suoraan liittyviä hankkeita on parhaillaan meneillään erityisesti näiden ministeriöiden hallinnonaloilla. Hankkeiden välillä on tiivistä henkilötason yhteistyötä, mutta niiden toiminta on paljolti itsenäistä.

Kohti hybriditalouden haastetta -selvitys

Saara L. Taalaksen selvityksen luovutustilaisuus tallenteena verkossa osoitteessa:
http://www.videonet.fi/tem/20091210/

Lähde: TEM-tiedote 10.12.2009.

 

 

 

 

« takaisin