Maanantai 15.2.2010 14:58

Kolmas lähde selvitti yhdessä Cuporen kanssa kuntien ja kolmannen sektorin yhteistoimintaa kulttuuri-, liikunta- ja nuorisoalan hyvinvointipalveluissa. Selvitys tarjoaa paljon hyödyllistä tietoa yhdistyksille, jotka jo tekevät yhteistyötä kuntien kanssa tai vasta suunnittelevat sellaista.

Asukkaiden hyvinvoinnin edistäminen on kunnan perustehtäviä. Vaikka hyvinvointipalvelut perinteisesti ymmärretään sosiaali- ja terveystoimen alueeksi, ymmärretään kunnissa yhä laajemmin, että kunnan koko toiminta vaikuttaa asukkaiden hyvinvointiin. Kolmas lähde selvitti kuntien ja kolmannen sektorin yhteistoimintaa kulttuuri-, liikunta- ja nuorisoalan hyvinvointipalveluissa. 

Kolmas lähde toteutti selvityksen yhteistyössä Cuporen (Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiö) kanssa vuoden 2009 aikana. Materiaali koostui kunnille suunnatusta kyselystä, kuntien vuoden 2009 strategiateksteistä sekä kuntien sivistystoimen edustajien haastatteluista. 

Julkisen sektorin toiminta muutoksessa

Kunta- ja palvelurakenneuudistus sekä väestörakenteen muutos ovat vaikuttaneet julkisen sektorin toimintaan, ja kunnat etsivät uusia ratkaisuja järjestää palveluita. Kolmas sektori nähdään tässä lisäresurssina. Selvityksessä haettiin vastausta kysymyksiin: Millaisena kunnat näkevät kolmannen sektorin roolin palvelujen tuottajana? Miten hyvinvointi ymmärretään kunnissa? Miten kunnissa nähdään kulttuuri-, liikunta- ja nuorisotoiminnan rooli hyvinvoinnin edistäjinä? 

Selkeämmät yhteistyömallit tarpeen

Kevyet organisaatiot, asiantuntemus, asiakaslähtöisyys ja oman alan osaaminen nousivat yhdistysten ja seurojen vahvuudeksi. Erityisen suurena kolmannen sektorin rooli nähdään ennaltaehkäisevien palvelujen ja erityisryhmien palvelujen järjestäjänä. Heikkoina kohtina nähtiin yhdistysten kiinnostuksen puute ja kyvyttömyys kunnan tarvitsemien palveluiden tarjoamiseen ja epävarmuus yhdistysten toiminnan pitkäjänteisyydestä.

Kunnat peräänkuuluttivat voimakkaasti yhteistyötä eri yhdistysten ja seurojen välille: Tekemällä yhteistyötä eri toimijoiden kanssa, kolmas sektori pystyisi myös tarjoamaan laajempia palvelukokonaisuuksia, jotka ovat kunnallekin tarpeellisempia. 

Selvitys tarjoaa paljon hyödyllistä tietoa yhdistyksille, jotka jo tekevät yhteistyötä kuntien kanssa tai vasta suunnittelevat sellaista. Kuntavastauksista nousevat konkreettisesti esiin aukot yhteistyön sujumisessa: kuntien toimintatapoja ei välttämättä tunneta järjestöissä hyvin, esimerkiksi kunnallista hankintaprosessia. Selvitys kannustaakin järjestöjä aktiivisuuteen; erilaisiin rahoitusmalleihin, kuntien strategioihin ja toimintatapoihin tutustuminen kannattaa. 

Kuntien ja kolmannen sektorin yhteistyön muodot hakevat vielä muotoaan. Joissakin kunnissa vanhoista ja vakiintuneista toiminnan muodoista pidetään kiinni, toiset muokkaavat toimintatapoja radikaalisti. Kunnissa tarvitaan selkeämpiä toimintamalleja avustustoiminnan ja ostopalvelujen väliin jäävälle yhteistoiminnan alueelle.  

Selvitys löytyy Kolmannen lähteen verkkosivuilta www.kolmaslahde.fi/index.php/tietoa 

Lisätiedot:
Kulttuuri: Riitta Pasanen-Willberg, Teatterikorkeakoulu, riitta.pasanen-willberg(at)teak.fi
Liikunta: Nelli Koivisto, Suomen Liikunta ja Urheilu, nelli.koivisto(at)slu.fi 
Nuorisotyö: Arsi Veikkolainen, Allianssi, arsi.veikkolainen(at)alli.fi

« takaisin