Torstai 18.2.2010 12:18

TAIVEX antaa parasta mahdollista kansainvälistymiskoulutusta ja herättää samalla keskustelua siitä, mistä kaikesta taiteen kansainvälistymisessä on kyse. Koulutus ei tarjoa valmiita malleja vaan erilaisia työkaluja sovellettavaksi kulttuurivientiin. Kouluttajina ja keskustelukumppaneina toimivat eri alojen asiantuntijat niin kotimaasta kuin ulkomailtakin. 

TAIVEX on Taiteen tiedotuskeskusten yhteistyössä valmistelema ja toteuttama vientivalmennusohjelma, jonka tavoitteena on lisätä taiteen tuottajien valmiuksia toimia kansainvälisellä kentällä. 

Taiteen välittäjäportaan kansainvälisille osaajille on yhä suurempi tarve, koska itse taiteentekijät Suomessa kansainvälistyvät residenssiohjelmien, vaihdon ja yleisen liikkuvuuden myötä. Taiteen tuottamisen lisääminen on myös Suomen valtion tavoite. Avainasemassa taiteen tuottavuuden lisäämisessä ovat suomalaisen taiteen tuottajat ja heistä nimenomaan kansainvälisellä kentällä toimivat osaajat. 

TAIVEX-vientivalmennusohjelma kouluttaa vuosien 2009–2011 aikana lähes 100 taiteen ja luovien toimialojen tuottajaa, galleristia, manageria, agenttia, kuraattoria ja muuta välittäjäportaan toimijaa. TAIVEX-koulutettavat ovat jakaantuneet esittävän taiteen sekä kuvataiteen ja kirjallisuuden koulutusryhmiin. Esittävän taiteen eli teatterin, tanssin ja sirkuksen tuottajien koulutus alkoi marraskuussa 2009 ja kuvataiteen sekä kirjallisuuden tuottajien koulutus alkaa helmikuussa 2010. TAIVEX kouluttaa sekä ulkomailla että Suomessa.

Tähän mennessä TAIVEXissa ovat kouluttaneet monet kansainväliset suomalaiset. Pirjo Suhosen lisäksi kouluttamassa ovat olleet muun muassa Erik Söderblom Helsingin juhlaviikoilta ja digitaalisen mediasuunnittelun moniottelija, Berliinissä professorina toimiva nuori suomalainen Jussi Ängeslevä. Käsiteltäviä aiheita ovat olleet muun muassa esittävän taiteen markkinointi sekä esiintymis- ja vuorovaikutustaitojen merkitys välittäjäportaan työssä. 

TAIVEXin tarkoitus on antaa parasta mahdollista kansainvälistymiskoulutusta ja herättää samalla keskustelua siitä, mistä kaikesta taiteen kansainvälistymisessä on kyse. Koulutus ei tarjoa valmiita malleja vaan erilaisia työkaluja sovellettavaksi kulttuurivientiin. Kouluttajina ja keskustelukumppaneina toimivat eri alojen asiantuntijat niin kotimaasta kuin ulkomailtakin. 

Toteutuksesta vastaavat Teatterin tiedotuskeskus ja Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun Pienyrityskeskus. Muut mukana olevat taiteen tiedotuskeskukset ovat Tanssin tiedotuskeskus, Sirkuksen tiedotuskeskus, Näyttelyvaihtokeskus FRAME ja FILI - Suomen kirjallisuuden tiedotuskeskus. Lisäksi yhteistyökumppaneita ovat Helsingin, Tampereen ja Turun kaupungit, jotka osallistuvat myös hankkeen rahoitukseen. 

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Nea Leo, nea.le(at)taivex.fi
Projektikoordinaattori Anna Välimaa, anna.valimaa(at)taivex.fi

« takaisin