Torstai 18.2.2010 15:02

Luovat alat tarvitsevat agentteja. Heistä hyötyvät niin taiteen tekijät kuin asiakkaat. Sillanrakentajat on todistanut, että nyt aika on kypsä agenttien koulutukselle. 

Ja yhtälailla agentteja tarvitsevat yritykset, jotka etsivät alihankkijoita. Tämän on vajaassa vuodessa todistanut Sillanrakentajat,  projekti jossa halutaan luoda Suomeen tähän asti täysin puuttunut ammattiryhmä, luovien alojen agentit. Heistä hyötyvät niin asiakkaat kuin taiteentekijät. Kun myymisen hoitaa osaava ammattilainen, joka toisaalta hallitsee oman alansa mutta ymmärtää myös ostajan näkökulma, syntyy keitos, jossa kaikki voittavat.

Viime keväänä alkaneesta projektista on takana ensimmäinen kvartaali ja ryhmällä on jo esittää selkeitä näyttöjä. Agenttien ansioista agentoitavat ovat jo saaneet kymmenien tuhansien eurojen arvoisia sopimuksia. Ja toisaalta yritykset ovat näiden ansiosta löytäneet osaavat tekijät oikeisiin tarkoituksiin.

– Olen erittäin ylpeä agenteista. Tämä projekti oli hyppy tuntemattomaan, sillä vastaavanlaista ei ole vielä tehty, sanoo Sillanrakentajien projektia vetävä Marit Hohtokari.

Hohtokari on helpottunut siitä, että intuitiivinen aavistus on osoittautunut oikeaksi. Aika on kypsä luovien alojen agenteille.

– Meillä on 26 energisen, lahjakkaan ja älykkään ihmisen ryhmä, joka on osoittanut pystyvänsä synnyttämään tuottavaa toimintaa, jolla elättävät niin itsensä kuin agentoitavatkin. Ja kaiken lisäksi se on myös edullista asiakkaalle, Hohtokari summaa. Hän laskee, että jo nyt hankkeen ansiosta on syntynyt kaikkiaan seitsemän uutta yritystä, joista kaksi on useamman henkilön yhteinen toimisto.

Lähes kaikille luoville aloille

On helppoa luetella Sillanrakentajien menestystarinoita. Niistä Hohtokarin mieleen tulee heti se, kuinka neljä agenttia on juuri vuokrannut yhteiset työtilat, missä työskentelevät toisiaan tukien ja innostaen. Ihmiset, jotka eivät olleet kuulleetkaan toisistaan vielä vuosi sitten.

Tai Sillanrakentajien ensimmäisen yhteisagenttitoimiston, Mata Inspiration Agencyn, perustaminen. Tarja Wingrenin ja Mari Peltomaan perustama agenttitoimisto on Suomen ensimmäinen matkailualan yrittäjille suunnattu agenttitoimisto, jolla on huikeat suunnitelmat lähivuosille.

Luovien alojen agentteja on syntynyt eri aloille: matkailualan lisäksi agentteja on tarjolla televisio- ja elokuva-alalle, teatteriin eri ammattiryhmille kuten näyttelijöille, käsikirjoittajille, ohjaajille ja lavastajille, taikureille, muusikoille. Sen lisäksi agentteja on tarjolla vaatesuunnittelijoille, kuvataiteilijoille, valokuvaajille, kokeille, designereille, kirjailijoille, graafikoille, digimediakonseptoreille, mainonnan suunnittelijoille, teollisille muotoilijoille ts. kaikille muille luovien toimialojen edustajille, paitsi arkkitehdeille – toistaiseksi.

Myyntitaito avainasemassa

Agentin on osattava myydä, markkinoida ja hallita sopimuslainsäädäntö. Niinpä uuden ammattiryhmän perustamiseen onkin liittynyt erilaisia sopimus- ja rahoitusmallien kehittämistä ja perehtymistä yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Osittain näiden asioiden tiimoilta on oltu yhteydessä valtiovaltaan, sillä nykyiset yritystoimintaa tukevat rahoitusmallit eivät semmoisenaan kaikilta osin sovellu agenttitoimintaan, vaan myös rahoittajilta, yritysneuvojilta ja työvoimaviranomaisilta vaaditaan uudenlaista ajattelua.

Sen lisäksi agentin pitää hallita itsekin ala, jota agentoi. Agentilla pitää olla luovan alan substanssiosaamista.

– Yksi agenteistamme, Niina Ilmolahti, solmi syksyllä yhteistyösopimuksen vuoden 2011 Euroopan kulttuuripääkaupunki Turun tarvitsemasta tuotteistuksesta. Ilmolahden yritys More On Oy vastaa yksioikeudella Turku 2011 -hankkeen lisenssimyynnistä, projektijohdosta, tuotteistuksesta ja jakelukanavaneuvotteluista, Hohtokari luettelee.

Suomalainen kirjallisuus huipulle

Ja jatkaa, että menestystarinoita löytyy lisääkin.

Elina Ahlbäckin Literary Agency Oy Ltd. on ensimmäinen Suomeen perustettu kansainvälinen ja itsenäinen kirjallisuusagentuuri. Elina haluaa auttaa suomalaisia kirjailijoita menestymään kansainvälisesti ja hän onkin luettelut selkeäksi tavoitteekseen varmistaa suomalaisen kirjallisuuden läpimurron viimeistään Frankfurtin kirjamessuilla vuonna 2014, sillä Suomi on silloin messujen teemamaa.

Agentiksi ryhtyminen on osalle pitkäaikainen haave ja toisille taas luonteva kehityskaari uralle.

Ulla Pietiläinen on asunut pitkään Englannissa ja työskennellyt esimerkiksi valokuvaajien ja vaatesuunnittelijoiden kanssa. Hän huomasi siellä, että nämä tarvitsevat apua itsensä myymiseen. Ulla kuuli Sillanrakentajat projektista ja haki siihen mukaan. Sittemmin Ulla perusti syksyllä oman agenttitoimiston ja on jo muutamassa kuukaudessa solminut agenttisopimuksia, joiden arvo on useita kymmeniä tuhansia euroja, Hohtokari kehaisee.

Miehetkin osaavat

Miehisiä esimerkkejä Hohtokari luettelee Jape Kantolan ja Jari Kostiaisen yhdessä ideoima agenttitoimisto televisioammattilaisille. – Sekä Jape että Jari ovat itsekin audiovisuaalisen alan konkareita, joilla on tarjottavaa niin ostajille kuin tekijöillekin, Hohtokari uskoo.

Hohtokari myös muistuttaa, että kaikki ryhmään valitut agentit ovat lahjakkaita ja ansioituneita alallaan. Tähän juttuun Hohtokari halusi nostaa vain muutaman hankkeen.

Aivan uudenlaisen ammattiryhmän luominen saattaisi joillekin olla haasteellinen tehtävä, mutta ei Marit Hohtokarille. Lahjakas audiovisuaalisen alan ammattilainen ei ole ensimmäistä kertaa pappia kyydissä. Nainen oli 90-luvulla perustamassa Suomen audiovisuaalisen alan tuottajien järjestöä SATU ry:tä. Hän toimi sen toiminnanjohtajana yli kymmenen vuotta. Sen lisäksi Hohtokari oli yhtenä perustamassa valtakunnallinen yhdistystä Diges ry:tä, joka edistää luovien alojen yrittäjien valmiuksia kannattavaan liiketoimintaan.

Hohtokari sanookin luovien alojen edistämisen olevan hänen intohimonsa ja uskovansa sen tulevaisuuteen.

Lisätietoa marit.hohtokari(at)adulta.fi
sekä Sillanrakentajien sivuilta.

Teksti: Virpi Tynkkynen

« takaisin