Perjantai 26.3.2010 09:46

Miten kaupungin toimintajärjestelmässä voidaan edesauttaa luovan talouden kehitystä?  Turku 2011 -kulttuuripääkaupunki toteuttaa kulttuuriohjelman rinnalla monitieteellisen tutkimuskokonaisuuden. 

Turku 2011 -tutkimushankkeista ensimmäisenä käynnistyi innovatiivinen tutkimushanke Creatin’ – Analysing, Developing and Embedding Sustainable Creative Infrastructures: The Case of Turku 2011, joka tutkii Euroopan kulttuuripääkaupunki Turku 2011 -prosessia ja sen synnyttämää Turku 2011 -mallia luovan talouden kehittämisessä osana kaupungin toimintajärjestelmää. 

Creatin'-hankkeen tavoitteena on kehittää uusi "Turun malli" luovan infrastruktuurin rakentamiselle kaupunkitalouteen. “Luova infrastruktuuri” on käsite, jonka professori Alf Rehn on luonut kuvaamaan niitä tapoja, joilla kaupunki voi tukea luovuutta ja tähän kytkettyä taloutta yleisellä ja arkeen tuodulla järjestelmällä. Toiminta pyrkii herättämään keskustelun siitä, miten uudelle, luovalle taloudelle voidaan rakentaa paremmat perusedellytykset samalla tavalla kuin infrastruktuuri on tukenut teollista taloutta. 

Tutkimus- ja toimintamallien kehittämisellä tuodaan välineitä mm. konkreettiseen kaupunkisuunnittelutyöhön, osallistamalla moninaista otosta kaupungin toimijoista ja kansalaisista. Hankkeen aikana ryhmän jäsenet osallistuvat  kulttuuripääkaupunkihankkeiden seuraamiseen ja yleiseen keskusteluun, muun muassa järjestämällä tilaisuuksia, joissa keskustellaan uusimmista kaupunkitalouksien kehittämisen tutkimustuloksista. Hankkeessa tuotetaan tieteellisiä artikkeleita Turun luovasta taloudesta ja raportteja Turun kaupunkialueen mahdollisuuksista globaalissa luovassa taloudessa. 

Creatin' yhteyshenkilöt: 
Alf Rehn, professori, Åbo Akademi / Företagets organisation och ledning, Alf.Rehn(at)abo.fi 
Nina Kivinen, tutkija, KTT Åbo Akademi / Företagets organisation och ledning, nkivinen(at)abo.fi 
Jukka Saukkolin, tutkimus- ja kehityspäällikkö, Turku 2011 –säätiö, jukka.saukkolin(at)turku2011.fi

« takaisin