Lauantai 10.4.2010 13:02

Tampereelle avataan 9. huhtikuuta uudenlainen tiedollinen elämyskeskus kaikenikäisille lapsille ja heidän vanhemmilleen. Keskuksessa pääsee kokeilemaan uusia asioita ja oppimaan leikin avulla. Hanke on osa Luova Tampere –ohjelmaa. 

Tavoitteena on lasten ja nuorten kiinnostuksen herättäminen tiedettä ja sen ilmiöitä kohtaan. - Tiede ei ole tylsää, vaan tiede näkyy meidän arjessamme monella tavalla joka päivä. 1700 m2 keskus kokoaa saman katon alle eri tieteenalojen asiantuntijoita, perheitä, opettajia, yrityksiä ja yhdistyksiä sekä julkista sektoria tukemaan lasten kehittymistä ja kasvua.

Keskuksen kantavana ajatuksena on tieteen ilmiöiden esiintuonti leikin kautta, kertoo Sheela Kiiskilä, joka johtaa uutta keskusta. Discovery Museum of Tampereessa yhdistetään leikki ja oppiminen. Lapsille annetaan aikaa leikkiä ja leikit eivät tähtää kokeisiin. Tämä antaa mahdollisuuden lapsille kehittää uusia yllättäviä ratkaisuja ja huomaamaan, että monesti ongelmiin on useita ratkaisuja.

Museossa on sen avautuessa 40-50 tiedettä esittelevää pistettä. Näyttelyesineet kattavat usean eri tieteen osa-alueen fysiikasta biologiaan. Mukana on esimerkkejä magneettikenttien muodostumisesta väkipyörien käyttöön. Vierailija voi muodostaa ympärilleen jättimäisen saippuakuplan tai tarkastella kuinka Bernoullin periaate toimii käytännössä. Esitykset ovat sekä viihdyttäviä että opettavaisia.

Museossa näkee myös miten huvipuiston vuoristorata käyttää painovoimaa hyväkseen, ja miten ilmavirralla saadaan juna leijumaan. Maantiedettä opetetaan kolme metriä pitkällä Suomen muotoisella sähköistetyllä junaradalla, jossa on kaikki suurimmat kaupungit ja järvet. 

Museo tavoittaa paitsi kouluikäiset myös nuoremmat lapset ja se toimii sekä vapaa-ajan paikkana että esimerkiksi koulujen normaalien opetusohjelmien täydentäjänä. Yhteistyö Tampereen teknillisen yliopiston kanssa mahdollistaa uusimman tutkimustiedon tuomisen kaikkien koettavaksi. Keskuksessa voi huomata, miten tieteellinen tutkimus liittyy kaikkeen ja kaikkien päivittäiseen elämään. Discovery Museum of Tampere tekee tiivistä yhteistyötä myös opetuksen ja teknologia-alan kanssa, jotta lapsille voidaan kehittää samaan aikaan sekä leikillisiä että opettavaisia ohjelmia. 

Luova Tampere -ohjelma on tukenut Discovery Museum of Tampereen perustamista. Perustettava uusi keskus liittyy myös Tampereen vetovoiman kasvattamiseen perhematkailukohteena. 

- Tampere on yksi perhematkailun keskuksista Suomessa. Olemme valmistelleet laajamittaista uutta perhematkailun keskittymää Luovien alojen keskuksen yhteyteen Särkänniemen läheisyyteen. Yksi tärkeistä elementeistä on Discovery Museum, joka aloittaa nyt Lielahdessa, mutta toivottavasti myöhemmin täydentää ympärivuotista tarjontaa entisessä Suomen Trikoon Sukkatehtaassa, toteaa Luovan Tampereen ohjelmajohtaja Lasse Paananen.  

Lisätietoja: www.tiedemuseo.com 
Sheela Kiiskilä, Discovery Museum of Tampere, p. 050 3456128 (englanniksi)
Lasse Paananen, Luova Tampere, p. 040 720 5088

« takaisin