Torstai 20.5.2010 08:09

Uusi www.sovellataidetta.fi -verkkopalvelu esittelee taidelähtöisten palvelujen monia mahdollisuuksia. TERVE-SOS2010-tapahtumassa 19.5.2010 julkistettu verkkopalvelu tarjoaa kohtaamispaikan taidelähtöisten palvelujen toteuttajille ja tilaajille.
Taidelähtöisillä palveluilla tarkoitetaan taiteen käyttämistä muihin kuin taiteellisiin päämääriin ja muilla kuin taidealoilla. Tavoitteiksi voidaan asettaa mm. vuorovaikutukseen liittyvän osaamisen, luovuuden, yhteisöllisyyden, keskinäisen ymmärryksen, itsetuntemuksen ja hyvinvoinnin edistäminen.
Verkkopalvelu toimii sosiaalisen median periaatteiden mukaisesti. Se on käyttäjiensä sisällöllisesti ylläpitämä ja päivittämä. Sivusto palvelee niin taidelähtöisillä aloilla toimivia kuin näiden palvelujen ostajia ja tilaajia.

Taiteen tekemisen prosessit kiinnostavat yhä enemmän. Kehitykseen on osaltaan vaikuttanut mm. puhe luovasta taloudesta sekä monialaisen asiantuntemuksen ja sektorirajojen ylittämisen tarve. Taiteella on tutkitusti myös hyvinvointia lisääviä vaikutuksia. Lisäksi halu omaksua tietoa elämyksellisesti ja kokemuksellisesti on kasvanut. Ihmiset rakentavat itse omaa ajatteluaan ja tähän taidelähtöinen työskentely tarjoaa tilaisuuden paremmin kuin mikään ulkopäin tarjottu tieto. Taiteen soveltamisella on tällä hetkellä kysyntää, mutta se ei valitettavasti kohtaa tarjontaa.

Taidelähtöistä työskentelyä on tehty Suomessa 1990-luvun puolivälistä lähtien eri taidealoilla ja erilaisilla nimillä, pääasiassa erillisinä projekteina ja tutkimuksina. Vaikka Suomessa on jo paljon osaamista ja kokemusta taidelähtöisestä työskentelystä, tieto on jäänyt joko taidealan tai soveltamis-alueen marginaaliin. Sektorirajojen ylittäminen on ollut yllättävän vaikeaa.

Verkkopalvelussa tilaajat löytävät verkosta maan kattavimman asiantuntijakokoonpanon. He voivat selata asiantuntijoita taidemuotojen, toimialojen ja alueen perusteella. Sivulta he löytävät tietoa palvelutuotteista, toteutetuista hankkeista ja koulutuksista.

Tekijät puolestaan esittelevät sivustolla osaamistaan ja palvelujaan. He ylläpitävät menetelmä- ja case -kuvauksia yhteisöllisesti wikipedian toimintamallin tyyliin. Verkkopalvelu on paikka, jossa voi kysyä, neuvoa ja jakaa kokemuksia kollegojen kanssa sekä löytää linkkejä uusiin ja ajankohtaisiin artikkeleihin ja tapahtumiin.

Sovellataidetta.fi, yhteisöllinen verkkopalvelu, on osa valtakunnallista Taika - Taidekohtaamisalustana sektorirajat ylittäville kulttuurisille innovaatioille -hanketta.

Taika-hanke kuuluu opetusministeriön valtakunnalliseen ESR-kehittämisohjelmaan Innovaatio- ja osaamisjärjestelmien kehittäminen. Kehittämisohjelman rahoittava viranomainen on Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus.

Lue lisää Taika-hankkeen verkkosivuilta: www.taikahanke.fi

Verkkopalvelu on kirjattu yhdeksi opetusministeriön Taiteesta ja kulttuurista hyvinvointia toimintaohjelman 2010-2014 ehdotuksista.

Lisätietoja verkkopalvelusta:

Erikoissuunnittelija Satu-Mari Korhonen, Teatterikorkeakoulu, koulutus- ja kehittämispalvelut,

GSM 040-5961 678, satu-mari.korhonen(at)teak.fi

www.teak.fi/kouke

« takaisin