Torstai 15.9.2011 12:06

Lasipalatsin Luova kohtaamispaikka tapahtumasyksy käynnistyi keskiviikkona 14.9.2011 Design+Creativity+Society+Politics=Helsinki for All -aiheisella avoimella keskustelu- ja yleisötilaisuudella. Tilaisuudessa pohdittiin, miten erilaisten luovien ratkaisujen ja toimintamenetelmien avulla voitaisiin vastata yhteiskunnallisiin haasteisiin ja ongelmiin.

Vapaamuotoisen paneelin asiantuntijavieraita olivat Jenna Sutela ja Anni Puolakka OK-DO (socially-minded design think tank) kollektiivista, Tärähtäneet ämmät / Nutty Tarts Vilma Metteri ja Katriina Haikala, kaupunkisuunnittelun professori Panu Lehtovuori (arkkitehti SAFA) ja MetropoliAreenan projektipäällikkö Johanna Sumuvuori.

Tilaisuudessa puhuttivat muun muassa romani-kysymys, pop-in -toiminta, kaupunkitaide ja erilaiset kansalaistoiminnan muodot. Asiantuntijoukko tuntui olevan yhtä mieltä, että metropolin tulisi olla kaikille avoin. ”Metropoli tarvitsee tiloja, joissa toiminta saa kävijöistä voimaa. Pop-in -toiminnan, esimerkiksi Kalasataman konttiaukion tapahtumien ja ravintolapäivän suosio ovat hyvä osoitus siitä, että ihmiset haluavat mahdollisuuksia toimia ja tehdä yhdessä.” kiteyttää MetropoliAreenan projektipäällikkö Johanna Sumuvuori.

Panelistien mielestä anonyymissä ja kliinisessä kaupunkiympäristössä tulisi olla tilaa myös asukkaiden kädenjäljille. ”On tarpeellista ja välttämätöntä, että ihmiset voivat vaikuttaa kaupunkitilaan. Helsingissä tulisi panostaa aidosti sosiaalisten ja kulttuuristen alueiden syntyyn.” toteaa Panu Lehtovuori. Panelistien mielestä väliaikaistoiminnan ei pitäisi olla vain väliaikaista, vaan osa kaupunkisuunnittelua. ”Toiminnan jatkuvuus on tärkeää.” Jenna Sutela vahvistaa.

Asiantuntijat muistuttavat, että metropolissa tulisi avoimesti kohdata erilaisuutta. Tarvitaan keskustelua ja konkreettisia yhteistoiminnan muotoja eri väestöryhmien välille. ”Olisi tärkeää, että ihmiset, joihin toimenpiteet kohdistuvat, osallistuisivat myös keskusteluun.” toteaa Katriina Haikala. Yhdessä tekemisen lopputulokset voivat olla paitsi hauskoja, myös hyödyllisiä. Anni Puolakka kertoo eräässä työpajassa romaneille rakennetusta pyörillä kulkevasta kodista. Lopulta kyse on kuitenkin ihmisistä. ”Taiteen mahdollisuus on siinä, että se voi mennä ihmisten luokse.” vahvistaa Vilma Metteri.

Katso Luova kohtaamispaikka verkossa!

Kuvassa oikealta: Johanna Sumuvuori, Jenna Sutela, Katriina Haikala, Vilma Metteri, Anni Puolakka ja Panu Lehtovuori.

« takaisin