Katja Vesander • Maanantai 3.10.2011 07:16
kuva

Viestintäkoordinaattori Katja Vesander, PKT-säätiö
Saku Tuomisen esitys innosti Rysän yleisön mahtaviin aplodeihin.

Toistakymmentä kertaa järjestetyn Rysän pääosassa oli tällä  kertaa monen vuoden asiantuntijatyö, jossa edelläkävijöiden tuotoksena syntynyt Luovan talouden strategisen hankkeen loppuraportti julkaistiin. Työ- ja elinkeinoministeriö asetti kesäkuussa 2008 Luovan talouden strategisen hankkeen vauhdittamaan luovien alojen yrittäjyyttä. Sirpalepolitiikasta mennään kohti luovan talouden ekosysteemiä.

Lue lisää.

Rysän kaksipäiväisessä seminaarissa esiintyi iso joukko kotimaisia ja ulkomaisia luovien alojen vaikuttajia. Esiintymään ja kommentoimaan oli kutsuttu eri toimialojen edustajia yksityiseltä ja julkiselta sektorilta. Työ- ja elinkeinoministeriön hankepäällikkö Petra Tarjanne on kolmen vuoden hanketyön aikana nostanut asiantuntijavoimin esiin juuri ne pullonkaulat ja esteet, joihin hanketta osaltaan myös ohjannut ministeri Anni Sinnemäki puheessaan viittasi:

”Tulevina vuosikymmeninä voidaan luoda uusia työpaikkoja ja uusia yrityksiä tuskin syntyy perinteiseen teollisuuteen. Työpaikkoja tullaan korvaamaan ja mahdollisuudet sijaitsevat juuri luovilla aloilla ja luovien alojen yrityksissä. Luovat alat punoutuvat sisään perinteisiin yrityksiin ja osittain nämä työpaikat syntyvät perinteisen teollisuuden kupeeseen. Turhia seiniä on kuitenkin vielä liikaa. Tarvittavia uudistuksia tulee tehdä.”

Vanhoista periaatteista poisoppinen ja uudenlaiset toimintamallit ovat käsillämme. Toimintakentän avaaminen ja yrityskentän murros on vääjäämätön, jotta uusia työpaikkoja syntyy luoville aloille. Johtava asiantuntija Riitta Ylätalo on vetänyt hankkeen osana työryhmää, jonka työn tuloksena osa-aikaisen yrittäjyyden ja työllistymisen esteisiin on saatu jo muutoksia.

Lue lisää.

Sirpalepolitiikasta mennään eteenpäin vain konkreettisin uudistusaskelin ja toimenpitein.  Vaateteollisuudessa rakennemuutos kohdattiin jo parikymmentä vuotta sitten. Satu Mehtälän johdolla suomalainen tekstiili –ja vaateteollisuus esittäytyi kannustavin hankkein ja yritysesimerkein. Makia ja Lumi ovat PK-yrityksiä, jotka toimivat kansainvälisillä markkinoilla, vieden suomalaista designia maailmalle, erinomaisia esimerkkejä muillekin.

Rysä- päivien Kenynote- puhuja Iso-Britanniasta, Nestan ohjelmajohtaja John Kingsbury esitteli innovaatio-ohjelmien mahdollisuuksia, joita maan hallitus tukee. Hallituksen uudessa linjauksessa panostetaan luoviin aloihin. Luova talous tuo teollisuudelle uudenlaista näkemystä ja kaivattua apua yrityksille, jotka tarvitsevat uusia liiketoimintaideoita.

Tuottaja Saku Tuominen havainnoi suomalaista luovaa hullutta ja korosti enemminkin silkkaa puhdasta hulluuttamme. Kun muu maailma hyödyntää vallitsevat megatrendit, me helpomminkin karttelemme niitä ja hautauduimme kellareihimme etsimään sitä täydellistä ideaa. Sakun sanoin: ”Maailmassa tapahtuu koko ajan. Tulevaisuudessa meillä on kuitenkin yrityksiä, joita emme edes keksi tällä hetkellä. Maailmassa, jossa elämme, työryhmillä on vähäisempi merkitys, on tärkeämpää puhua ongelmasta, tarttua ongelmaan ja hakea ratkaisuja siihen. On pakko lopettaa ajattelu ja tehdä enemmän tekoja”

Rysän kaksipäiväiseen tapahtumaan oli ilmoittautunut yli 200 luovan alan toimijaa. Yleisössä oli mukana yrittäjiä, hallinnon edustajia, väkeä yliopistoista kauppakamareista ja Etelärannasta.  Luovuus loisti myös Rysän virkamieskoneistossa kun uudenmaan ELY -keskuksen yksikön päällikkö Jaakko Pesola lauloi meille ihmemaasta. Fanijoukko kasvoi ja molemmilla, Jaakolla ja luovalla taloudella, rysässä kaikki hyvin, nähdään jälleen ensi vuonna.

Kuvan otti Juho Jokinen (työ- ja elinkeinoministeriö).

« takaisin