Markus Karlqvist • Maanantai 10.10.2011 11:15
kuva

Kansainvälinen joukko luovien alojen asiantuntijoita vieraili Helsingissä syyskuun lopulla.

Luovan Suomen ja Ruotsin luovien alojen keskusjärjestön, Generatorin järjestämä opintoretki keräsi Helsinkiin vieraita Venäjältä ja Hollannista asti. Myös kaksi Grazin Yliopiston sveitsiläistä opiskelijaa oli saapunut Musiikkitalossa pidettyyn aloituspäivään. Luovista aloista graduaan tekevä Markus Karlseder kuvaili heidän projektiaan:

”Tutustumme luoviin aloihin ympäri Eurooppaa ja tarkastelemme, miten asioita hoidetaan muualla ja mitä voisimme oppia muilta. Suomi on retkemme ensimmäinen pysähtymispaikka.”

Muiden toimintatavoista oppiminen ja omien kokemusten jakaminen tuntui olevan kaikkien osanottajien tavoitteena. Sibelius Akatemiaa edustava Osmo Palonen esitteli vierailijoille Musiikkitaloa, jossa konkretisoituu monen näiden alojen toimijan työnsarka: miten saada rattaat pyörimään niin, että taiteilijoille ja luoville visionääreille saadaan paremmat mahdollisuudet toimia.

Generatorin toiminnanjohtaja Johanna Skanze kertoi vierailun lähtöajatuksesta:

”Aloin keskustelemaan Luovan Suomen kanssa tällaisen retken järjestämisestä, jotta voisimme yhdistää verkostomme. Halusin tuoda ruotsalaisia luovien alojen toimijoita Helsinkiin tutustumaan keskeisiin paikallisiin alan sijainteihin. Sittemmin päätimme kutsua mukaan myös alan toimijoita muista naapurimaista.”

Generator on voittoa tavoittelematon valtakunnallinen kehitysalusta, joka saattaa yhteen eri maakuntien luovien alojen tekijöitä sekä auttaa heitä jakamaan tietojaan ja kehittämään toimintaansa. Sen kotimaisen vastineen Luovan Suomen projektijohtaja Silja Suntola kuvailee seuraavasti Pohjoismaiden välisiä luovien alojen verkostoja:

”Pohjoismainen yhteistyö luovien alojen kentällä on selvästi nostanut päätään viime aikoina. Monella yksittäisellä toimialalla, esim. peli- ja musiikkialoilla, on menestyksekästä yhteistyötä tehty jo pidempään.”

Kolme päivää kestäneellä Helsingin visiitillä ryhmä tutustui muun muassa Suomenlinnaan, Kalasatamaan ja Aalto Yliopiston erilaisiin projekteihin. Suntolan mukaan vierailijat arvostivat Suomessa lanseerattuja kehitysympäristöjä:   

”Ryhmä koostui edustavasta joukosta
luovien alojen kehittäjiä, joilla kaikilla on omakohtaisia kokemuksia kehittämistyön arjesta. Vierailulla kiinnostusta herättivät muun muassa Luova kohtaamispaikka –konsepti, jossa hyödynnetään kaupungin kirjastotilaa, sekä Aalto-yliopiston Design Factory ja Venture Garage, jotka tarjoavat avoimia alustoja oppilaitosten, yritysten ja julkisen sektorin kehittämishankkeille.”

Skanzen ja Suntolan mukaan yhdeksi tärkeimmistä teemoista nousee jatkossa viestinnän kehittäminen.

”Kiinnostusta on yhteiseen tiedonkeruuseen ja -vaihtoon, ennakointiin ja hyvien kehitysinstrumenttien jakamiseen. Myös Baltian maissa on luovien alojen kehittä-minen lähtenyt monin osin vauhdikkaasti käyntiin, ja nyt halutaan kuulla meidän kokemuksistamme alan kehittämisessä.” Suntola muotoilee. 

Kuvatiedot:
Kuva 1: Pohjoismaiset vieraat tutustuvat Musiikkitaloon. (Markus Karlqvist)
Kuva 2: Generatorin toiminnanjohtaja Johanna Skantze ihastelee Musiikkitalon saleja. Oikealla Osmo Palonen kertoo talon esitystoiminnasta. (Markus Karlqvist)
Kuva 3: Silja Suntola (Luova Suomi) ja Elena Khoroshkina (Nordic Council of Ministers) keskustelevat pohjoismaisen yhteistyön aihioista. (Markus Karlqvist)

« takaisin