Katja Vesander, PKT-säätiö • Keskiviikko 26.10.2011 11:08
kuva

Valtiotieteiden kandidaatin Olli Ojan (kuvassa) kesällä 2011 PKT-säätiölle tekemä selvitys luovien alojen yhteistyön kokemuksista on valaiseva tutkimus erilaisissa yhteistyömuodoissa toimimisesta mm. työelämäkysymysten tavoitteiden kannalta. Selvitykseen haastateltiin luovien alojen toimijoita, jotka tekivät yhteistyötä eri muodoissa. Yhteistyömuodon kriteerit täyttyivät esimerkiksi osuuskuntatoiminnassa, yhteisissä tiloissa toimimisessa tai yhteisissä myyntiverkostoissa.

Haastatteluvastausten perusteella esiin nouse hyvin kuva vallitsevasta tilanteesta ja kokemuksista luovien alojen yhteistoiminnan mahdollisuuksista. Yhteistyöllä saavutetaan säästöjä, kontakteja ja jatkuvuutta.  Yhdessä toimiminen edesauttaa suurempien projektien toteuttamisen ja keskittymisen omaan ydinosaamiseen. Oman osaamisen ulkopuolisen asiantuntemuksen ostamisen kynnys madaltuu.  

Raportin haastattelutuloksista selviää, että tiiviimpi yhteistoiminta auttaa luovan alan henkilöitä työllistymään ja kehittämään toimintaansa, ja täten sen tarjoamat mahdollisuudet on hyvä ottaa luovien alojen työllistymiskysymyksissä huomioon. Taloudellisten hyötyjen lisäksi, yhteistyö oli tuonut muitakin etuja, esimerkiksi tukea, neuvontaa, verkostoja ja statusta. Yhteistyön edut yksinkertaisesti koettiin haasteita suuremmiksi.

Haastateltavat viihtyivät töissään ja pitivät työtään palkitsevana. Luovien alojen ja luovan talouden tilan todettiin kohentuneen Suomessa viime vuosien aikana vaikkakin tilanteen todettiin olevan yhä monin osin ongelmallinen. Parannusehdotukset ja toiveet kohdistuivat erityisesti sosiaaliturvaan, rahoitukseen ja koulutukseen.

Lue selvitys.

« takaisin