Tea Holsti, Creative Minds • Maanantai 31.10.2011 12:58
kuva

Creative Minds pyrkii madaltamaan suomalaisyritysten kynnystä käyttää suunnittelutöissään design alojen ammattilaisia sekä luomaan työmahdollisuuksia muotoilijoille ja suunnittelijoille. Internetissä toimiva portaali toimii kaikkialla Suomessa ja on designereille ilmainen sekä kaikille avoin.

Vuonna 2009 perustettu ja syksyllä 2011 toimintansa aloittanut Creative Minds -portaali etsii lisää luovien alojen ammattilaisia osaajapankkiinsa. Portaali tarjoaa tasapuolisesti kaikille rekisteröityneille käyttäjilleen mahdollisuuden ilmoittautua kiinnostuneeksi tekijäksi asiakasyritysten tilaamiin projektitöihin. Creative Minds pitää kunnia-asianaan, ettei designprojektitöitä toteuteta pilkkahintaan tai ilmaiseksi. Siksi designerit saavat hinnoitella itse itsensä ilmoittautuessaan kiinnostuneeksi tekijäksi projektityöhön. Tilaajayritys maksaa palkkion suoraan designerille hänen jättämänsä tarjouksen mukaisesti työn valmistuttua. Työtilaisuuksien lisäksi muotoilualan ammattilaiset saavat portaalin sivuilla ilmaiseksi näkyvyyttä itselleen, mahdollisuuden verkostoitua sekä vertailla omaa osaamistaan muihin alalla toimijoihin. Palvelu on designereille ilmainen, koska töitä ei voida taata kaikille - sen sijaan mahdollisuus töihin voidaan!

Nyky-yhteiskunnassa suhteiden ja verkostoitumisen merkitys korostuu. Design ala käsitetään edelleen kutsumusammattina tai elämäntapana, jonka tekemisestä ei kuulukaan maksaa. Muotoilijat myös ruokkivat mielikuvaa suostumalla ilmaisiin töihin saadakseen referenssejä sekä keskittymällä tekemään kovasti itse, paljon ja pientä. Tällöin muilla aloilla toimivien yritysten käsitys alasta kaventuu, eikä suunnittelijoiden monipuolista osaamista ja ammattitaitoa osata hyödyntää design alan ulkopuolella.

Monet pk-yritykset, joita on Suomessa paljon, näkevät suunnitteluvaiheen toissijaisena, eikä suunnittelutyöstä syntyvän lopputuotteen merkitystä nähdä yrityksen markkinoinnin ja myynnin kannalta olennaisena asiana. Design ala on myös osin nostanut itse itsensä näkymättömälle jakkaralle "suomalaisen huippudesignin" nimissä, vain muutamien nimimiesten ja -naisten nosteessa. Tuotteet ovat kyllä taidokkaasti tehtyjä ja näyttäviä, mutta lopputuotteen hinta säikäyttää monet asiakkaista pois. Muotoilualalla toimivat pk-yrittäjät pitävät hintoja korkealla pakonkin edessä; toimeen on tultava ja on maksettava verot ja korkeat tilavuokrat. Tämä voi johtaa mielikuvaan, jossa tavallinen suunnittelupalveluita tarvitseva yrittäjä ei edes uskalla kysyä tarjouksia tarvitsemastaan avusta, koska kokee ettei muotoilun hinta-laatu -suhde kohtaa tai ettei palvelusta ole hyötyä. Yksittäisten tekijöiden hankala löydettävyys ja alan pirstaleisuus johtaa toisaalta myös siihen, ettei yritys halua tai voi käyttää resursseja kilpailuttaakseen monia eri toimijoita. Tällöin on helpompaa pyytää jotakuta tuttua tekemään  toivottu työ, lopputuloksesta välittämättä. Digitaalitekniikan kehittyminen on luonut mahdollisuuden lähes kaikille toimia "designerina". Ero on kuitenkin siinä, onko suunnittelutyö tehty laadukkaasti eri kanteilta asiaa tarkastellen ja asiakasta kuunnellen, vain onko pyydetty työ vain tehty, koska on osattu käyttää laitteita ja ohjelmia.

Creative Minds haluaa olla mukana muuttamassa nykykäsitystä. Muutkin kuin design alan yritykset on saatava näkemään muotoilun hyödyt toiminnoissaan ja siksi haluamme tarjota yrityksille ympäri Suomen järkihintaista, laadukasta designia.

Liity mukaan osoitteessa www.creativeminds.fi!

« takaisin