Hannaliisa Johnson, Helsingin kaupungin elinkeinopalvelu • Keskiviikko 14.12.2011 10:06
kuva

Luovien alojen toimijoiden ja pk-yrittäjien mahdollisuuksista kiinnittyä World Design Capital Helsinki 2012 -vuoteen käytiin vilkasta keskustelua 23.11. pidetyssä Luova Kohtaamispaikka –tapahtumassa Helsingin Lasipalatsilla.

Tilaisuus järjestettiin Helsingin kaupungin elinkeinopalvelun toimesta osana Luova Suomi –hanketta. Sekä kaupunki että World Design Capital Helsinki 2012 -organisaatio halusivat tuoda esiin millä eri tavoin toimijat voivat olla vuodessa mukana, vaikka eivät olisikaan osa virallista ohjelmaa. Järjestäjätahot halusivat myös kuulla toimijoiden omia näkökulmia siitä, miten tuleva designpääkaupunkivuosi voisi edistää heidän liiketoimintaansa.

Tapahtumassa World Design Capital Helsinki 2012 –vuoden ohjelman esitellyt hankepäällikkö Anu Mänttäri painotti, että vuoteen osallistuminen vaatii tässä vaiheessa luovien alojen toimijoiden ja pk-yrittäjien omaa aktiivisuutta ja ideoita. Yrittäjien kannattaa pysyä vahvasti kiinni markkinassa, koska WDC 2012 –vuoden vaikuttavuus tulee ennen kaikkea näkymään muotoilun kysynnän ja työmahdollisuuksien lisääntymisenä. Helsinki on ensi vuonna kansainvälisen muotoiluyhteisön kohtaamispaikka, joten myös verkostoitumismahdollisuudet alan muiden toimijoiden kanssa moninkertaistuvat.

Helsingin kaupungin näkökulman tilaisuuteen toi elinkeinoasiantuntija Henri Kähönen. Hän korosti, että vuosi on yhteinen sateenvarjo, jonka alla kaupunkia kehitetään paremmaksi paikaksi asua, elää ja tehdä työtä sekä matkailla. Toiminta sen alla vaatii toimijoilta idearikkautta ja luovuutta. Kaupunki voi auttaa olemalla mahdollistaja, mutta uutta varsinaista asiakkuusmallia ei ole tarjolla. Henri Kähönen nosti myös esiin, miten juuri nyt on oikea aika vaikuttaa siihen, minkälainen Helsinki on 20-40 vuoden päästä. Kaupungin intresseissä on varmistaa, että WDC 2012 -vuodesta jää jotain pysyvää. Luovien alojen toimijat ovat keskeisessä roolissa kaupunkikulttuurin kehittämisessä ja kasvavan metropolin inhimillistämisessä. Olisi kaupungin edun mukaista, että luovien alojen osaaminen todentuisi mahdollisimman laajasti ja monimuotoisesti osana yleistä kaupunkikehitystä.

Pk-yrittäjät ja luovien alojen toimijat sekä muut aktiiviset kansalaiset toivat tilaisuudessa erityisesti esiin kaupunkitilojen väliaikaiskäyttöjen lisäämisen tärkeyden. Helsingissä on valitettavan vähän väliaikaiskohteita näkyvässä käytössä tavalla, joka luo vetovoimaisuutta kaupunkiin. Tilapäiset tilaratkaisut toimivat alustana uudelle elinkeinoharjoittamiselle, tapahtumille, kulttuurin ilmentymille ja hyvälle kansalaistottelemattomuudelle. Helsingin kaupungin Luova Suomi –hankkeen osatoteutuksesta vastaava Hannaliisa Johnson toi esiin, että tyhjillään olevien kaupunkitilojen edullisella ovien avaamisella olisi mahdollista saavuttaa elinkeino- ja työvoimapoliittisia etuja, jotka realisoituisivat pidemmällä aikajänteellä kuin suorat vuokratulot. Toivottiin yhteisöllisyyttä, jolle on paremmat mahdollisuudet toteutua fyysisien toimintaympäristöjen kautta. Ateljeepajat, työpisteet ja workshopit, joihin olisi matalakynnys astua sisään, nähtiin kysyttyinä sisältöinä tyhjiin tiloihin ja rakennuksiin. Kaupungin hallussa olevien tilojen imagollista merkitystä pohdittiin myös laajempana kysymyksenä.

Myös ruoka puhutti. Yleisön mukaan sillan alkutuotantoon ja maaseutuun tulisi korostua, ettei kaupunki tukehdu omaan mahdottomuuteensa. Yleisössä mukana ollut Helsingin kaupungin elinkeinopalvelun kehityspäällikkö Minna Maarttola kertoi kaupungin ruokakulttuuristrategiasta ja Tukkutorin uudesta roolista ruokakulttuurin edistäjänä. Ympäristöteemaan liittyvistä WDC 2012 hankkeista ja tapahtumista saatiin vielä lopuksi lisätietoa hankepäällikkö Anu Mänttäriltä.

Yksi aivan konkreettinen mahdollisuus luovien alojen toimijoille tuli ilmi illan aikana. Laboratory –hanketta vetävä Suvi Saloniemi kertoi heidän olevan kiinnostuneita ehdotuksista designiin ja suomalaiseen valokuvaan liittyen. Hankkeessa fokuksessa ovat yritykset, yleisöt ja design. Kiinnostuneiden kannattaa lähettää sähköpostia Suvi Saloniemelle osoitteeseen: suvi(at)viewmasters.fi

Lisätietoja:

Hannaliisa Johnson, Helsingin kaupunki, Elinkeinopalvelu

hannaliisa.johnson(at)hel.fi

puh. 040 8208914

« takaisin