Hankejulkaisuja

Taide ja liike työelämän kehittämisessä
Petri Jussila 2014
Jyväskylän ammattikorkeakoulu, TAI LIIKU- Taide- ja liikuntalähtöiset työelämän kehittämisinnovaatiot -hanke

Julkaisu on artikkelikokoelma, jossa avataan ja mallinnetaan taide- ja liikelähtöisiä kehittämisprosesseja, joiden kautta työyhteisöjen vuorovaikutusta, johtamista ja tiimityöskentelyä voidaan parantaa. Julkaisu on tarkoitettu kaikille henkilöstön kehittämisestä kiinnostuneille ihmisille ja tarjoaa työkaluja johtajille, kehittäjille, tutkijoille ja taiteilijoille. TAI LIIKU -hankkeen (2012-2014) päätavoitteena oli rakentaa ja pilotoida taide- ja liikuntalähtöisiä työelämää kehittäviä palveluja ja toimintamalleja, jotka vahvistavat kolmannen sektorin toimijoiden ja pk-yritysten osaamista sekä synnyttävät uusia työpaikkoja.
Lue julkaisu.

Lisää bisnestä elokuva- ja tv-tuotannoista
Mujo, Lotta ja Ahven-Posio, Tanja 2014
Länsi-Suomen elokuvakomissio (WFFC) / Turun seudun kehittämiskeskus, Location / Destination Finland -hanke

Hankkeen loppujulkaisu on opas, joka pyrkii auttamaan Suomen matkailutoimialaa hyödyntämään yhteistyötä täällä kuvaavien elokuva- ja tv-tuotantoyhtiöiden kanssa. Oppaassa esitellään alan keskeiset toimijat ja niiden roolit, sekä kuvataan yhteistyömahdollisuuksien eri muotoja. Keväällä 2011 käynnistyneen Location / Destination Finland –hankkeen tavoitteena oli vakiinnuttaa Suomeen kansallinen elokuvakomissio, jonka päätehtävä on markkinoida Suomea vetovoimaisena ja houkuttelevana elokuva-, TV- ja mainostuotantojen kuvauspaikkana. Hankkeen tavoitteena oli myös valmentaa matkailutoimialaa palvelemaan tuotantoja ja hyödyntämään niiden imagollinen arvo.
Lue julkaisu.
Liite: Check list
Liite: Sopimusmalli 1
Liite: Sopimusmalli 2 

Tapahtuma- ja festivaaliklusterin laskennallinen aluevaikutusmalli. Oulu, Pori ja Seinäjoki.
Karppinen, Ari ja Luonila, Mervi 2014
Turun yliopiston kauppakorkeakoulu, Porin yksikkö, JOHDE-hanke

Tutkimus kehittää tapahtumien ja festivaalien alueellisten vaikutusten arvioimiseksi laskennallista mallia, joka huomioi tapahtumien ja festivaalien tuotannolliset erityispiirteet sekä resurssiperusteiset pidemmän aikavälin taloudelliset vaikutukset. Lisäksi se antaa konkreettista tietoa festivaalien taloudellisista vaikutuksista elinkeinoelämälle laajemmassa perspektiivissä ja kehittää indikaattoristoa, joilla voidaan kuvata vaikeasti muutoin mitattavia tapahtumien ja festivaalien aluevaikutuksia. Aluevaikutusmalli rakennettiin vuosina 2010‒2014 toteutettua JOHDE-hanketta, joka keskittyy luovan alan johtajaosaamiseen.
Lue julkaisu

Metalli taipuu! Kipinä luovaan bisnekseen teollisuudessa
Aramo-Immonen, Heli & Pettersson, Elina (Toim.) 2013
Tampereen teknillinen yliopisto, Porin laitos, Kaleidoskooppi-hanke

Julkaisussa kuvataan Kaleidoskooppi-hankkeessa kokeiltuja luovia menetelmiä ja pohditaan niiden tuloksellisuutta ja merkitystä. Lisäksi julkaisuun on koottu eri alojen asiantuntijoiden kirjoituksia ja esseitä Kaleidoskooppi-hankkeen kokemuksista, joita lukija voi hyödyntää uusien ideoiden lähteenä. Kaleidoskooppi - Luovuus ja kulttuuriset innovaatiot meri- ja metalliteollisuudessa on vuosina 2011-2013 toiminut valtakunnallinen kehittämishanke. Tavoitteena oli löytää uudenlaisia ratkaisuja meriteollisuuden yritysten kilpailukyvyn kasvattamiseen yhdistämällä luovan alan osaamista ja kulttuurisia sisältöjä.
Lue julkaisu

Taiten tuottoa
Elli Oinonen-Edén (toim.) 2013
Itä-Suomen yliopisto, Taiten tuottoa -hanke

Hankkeen (2011-2013) loppujulkaisussa esitellään mm. Taiten tuottoa -hankkeen ja sitä edeltäneen Työhyvinvointia kulttuurista -hankkeen (2009-2011) pilotit, yhteensä kahdeksan, työhyvinvointia tukevien kulttuuri- ja taidelähtöisten menetelmien käytöstä ja vaikutuksista työyhteisöissä. Lisäksi esitellään Taiten tuottoa -toimintamalli sekä suunnitelma pysyvän Taiten tuottoa -keskuksen perustamiseksi Joensuuhun Esittävän taiteen tila ry:n hallinnoimana.
Lue julkaisu

Sammon taonnasta Pohjolan pitoihin - Osaamisen kehittämistä painoalalla
2013
GRAFiT-hanke

Julkaisu on GRAFiT-hankkeen kokoava selvitys, joka koostuu projektin toimenpiteiden kuvauksesta, toimialan tunnuslukuihin pohjautuvasta tiedosta sekä hankkeen toimenpiteisiin osallistuneiden yritysten kehityscaseista. GRAFiT -hanke oli graafisen painoalan yritysten kehityshanke, jossa johdon kehitysohjelmien ja yritysten henkilöstön osaamisen kehittämisen avulla haettiin uudistamista ja kilpailukykyä toimialan kehityshaluisille yrityksille.
Lue julkaisu

Tilaa verkostoille! Luovan talouden verkostojen määritelmiä, toimijoita ja solmukohtia
Parkkonen, Timo (toim.) 2012
Humanistinen ammattikorkeakoulu, Luova tila-hanke

Julkaisun aiheena ovat luovien alojen ja muiden toimialojen rajapinnoilla syntyvät verkostot. Toisaalta käsitellään olemassa olevia toimijoita ja toimintamalleja sekä niiden kautta esiin nousevia hybriditalouden verkostoja. Toisaalta teoksessa valotetaan uuden talouden käsitettä tämänhetkisestä verkottuneesta ja medioituneesta todellisuudesta käsin.
Lue julkaisu.

Kultahanke - yrittäjäosaamista luoville aloille
2012
Kultahanke

Kultahankkeen loppuraportissa käsitellään luovien alojen yrittäjyyden haasteita ja mahdollisuuksia. Miten taide ja raha sopivat yhteen? Entä millaista osaamista luovan alan yrittäjiä tarvitsee menestyäkseen?
Lue julkaisu.

Perceptions of entrepreneurship among future creative professionals 
Karhunen, Päivi & Venesaar, Urve 2011
CREAENT

CREAENT-hankkeen selvityksessä kartoitettiin luovien alojen opiskelijoiden näkemyksiä yrittäjyydestä, omista yrittäjyysvalmiuksistaan ja yliopistojen tarjoamasta yrittäjyyskoulutuksesta Suomessa, Virossa ja Latviassa. Tutkimustulosten mukaan suomalaisten ja virolaisten opiskelijoiden ajatusmaailma on hyvin lähellä toisiaan. 
Lue julkaisu.

Creative entrepreneurs’ perceptions about entrepreneurial education 
Karhunen, Päivi & Venesaar, Urve 2011
CREAENT

CREAENT-hankkeessa kartoitettiin luovien alojen yrittäjyyskoulutuksen kehittämistarpeita yrittäjähaastatteluilla, jotka toteutettiin Suomessa, Virossa, Latviassa ja Ruotsissa. Yrittäjien näkemykset olivat monessa suhteessa lähellä opiskelijakyselyn Perceptions of entrepreneurship among future creative professionals tuloksia.
Lue julkaisu.

Creative Industries. Russian Profile
Elena Zelentsova & Elena Melvil 2011
Luova Kompassi

Mikä on Venäjän luovien alojen markkinoiden tila tällä hetkellä? Mitkä ovat lupaavimpia luovia aloja Venäjällä? Luova kompassi -hankkeessa on huomattu suomalaisten luovien alojen toimijoiden kiinnostus Venäjän markkinoita kohtaan. Kiinnostuksesta syntyi katsaus luovien alojen markkinoihin Venäjällä, Creative Industries - Russian Profile.
Lue julkaisu.

Muusikko eilen, tänään ja huomenna - Näkökulmia musiikkialan osaamistarpeisiin
Minna Muukkonen, Mirka Pesonen ja Ulla Pohjannoro (toim.) 2011
Toive-hankkeen loppuraportti, Sibelius-Akatemia

Musiikkialan toimintaympäristöt ja osaamistarve – Toive -hankkeen loppuraportti Muusikko eilen, tänään ja huomenna - Näkökulmia musiikkialan osaamistarpeisiin ennakoi musiikkialan toimintaympäristön muutoksia sekä arvioi alan koulutuksen ja osaamisen tarpeita.
Lue julkaisu.

Nyt on musiikin vapaan kentän vuoro! Valtakunnallisen klubi- ja aluekiertuehanke
VAKAn loppuraportti 
2011

Valtakunnallinen klubi- ja aluekiertuehanke VAKA esittää opetus- ja kulttuuriministeriölle luovuttamassaan hankkeen loppuraportissa useita toimenpide-esityksiä esittävän musiikin vapaan kentän toiminnan parantamiseksi. Loppuraportti sisältää myös runsaasti uutta tutkimustietoa vapaan kentän toiminnasta, sen perustunnusluvuista ja rahoituksesta.
Lue julkaisu.