Luova Suomi koordinoi opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnoimaa valtakunnallista Luovien alojen yritystoiminnan kasvun ja kansainvälistymisen kehittämisohjelmaa. Ohjelma on osa Euroopan sosiaalirahaston (ESR) ohjelmakautta 2007–2013 ja sen rahoittavana viranomaisena toimii Hämeen Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus.
Kehittämisohjelman tavoitteena on luovien alojen tuotekehitys- ja innovaatiotoiminnan edistäminen sekä alan liiketoiminta- ja yrittäjäosaamisen ja tuottaja- ja manageritaitojen vahvistaminen. Lisäksi ohjelman myötä pyritään edistämään luovien alojen toimintaympäristöön liittyvien kysymysten ennakointia ja syventämään alan tietopohjaa.
Kehittämisohjelman puitteissa on rahoitettu 20 valtakunnallista luovien alojen kehittämishanketta, jotka edistävät luovien alojen toimijoiden osaamista ja yhteistyötä sekä tuottavat uudenlaisia toimintamalleja luovien alojen kasvun ja kansainvälistymisen tueksi.
Lisätietoa kehittämisohjelmasta:
Kulttuuriasiainneuvos Kirsi Kaunisharju, kirsi.kaunisharju(at)minedu.fi
Luova Suomi -hankkeen projektipäällikkö Silja Suntola, silja.suntola(at)aalto.fi
Lisätietoa valtakunnallisista ESR-kehittämisohjelmista opetus- ja kulttuuriministeriön verkkosivuilla.
ART360
Art360 on valtakunnallinen kuvataidehanke, jonka tavoitteena on lisätä kuvataiteen toimijoiden käytännönläheistä managerointi- ja liiketoimintaosaamista. Hankkeen tavoitteena on luoda valtakunnallinen yhteistyöverkosto kuvataidealalle. Hanke on päättynyt joulukuussa 2011.
Art Hub
Art Hub -hankkeiden avulla parannetaan luovan alan, erityisesti taide- ja kulttuurialan toimijoiden työllisyyttä, elinkeinoja ja yrittäjyyttä tukevia palveluita. Art Hub on myös taidetoimikuntien kehittämisen pilottihanke ja vahvistaa alueellisia taidetoimikuntia kehittäjäorganisaatioiden verkostossa. Hanke on päättynyt lokakuussa 2011.
Avohakkuista kaskenpolttajiksi – luovat alat väylänä uudenlaiselle metsäliiketoimintamallille
Hanke yhdistää metsätoimialaa ja luovia aloja uusien yhteisten liiketoimintapotentiaalien löytämiseksi. Hankkeen avulla pyritään selvittämään, millaisin kulttuurisin keinoin ja metodein luontokohteisiin voidaan motivoida uudenlaisia käyttäjiä. Hankkeen aikana syntyviä uudenlaisia tuotteita pilotoimalla tutkitaan, millaisia tuotteita ja liiketoimintaa voidaan synnyttää näillä rajapinnoilla kun hyödynnetään mielihyvän luomisessa ihmisen luontaista leikkisyyttä ja pelimekaniikkoja. Hanke päättyy joulukuussa 2014.
CREADA
Creada-hankkeen tavoitteena on vahvistaa luovien alojen yritysten liiketoimintaa ja liiketoimintaosaamista niin, että entistä useamman yrityksen syntyminen, kasvu ja kansainvälistyminen on mahdollista. Hankkeen puitteissa toteutetaan neljä luovien alojen CREADA-yrittäjävalmennusta sekä kaksi tuottajien CREATOR-yrittäjävalmennusta. Hanke on päättynyt vuoden 2011 lopussa. Lue hankkeen loppujulkaisu.
DiMeKe
Dimeke on työkalu digimedia-alan yrityksille, joilla on tavoitteena kehittää tarinoista tuotteita tai tunnistaa ja löytää kerronnallisia menetelmiä yrityksen ja sen tuotteiden esittelyyn. Hankkeen kohteita ovat pelituotanto, verkkopalvelut, sosiaalinen media, elokuva- ja tv-tuotannot. Hanke on päättynyt vuoden 2011 lopussa.
Film Location Finland
Hankkeen tavoitteena on luoda alueellisista elokuvakomissiotoimijoista kansallinen yhteistyöverkosto palvelemaan Suomessa kuvattavia kansainvälisiä av-tuotantoja ja markkinoimaan yhdessä koko Suomea av-tuotantojen toteutuspaikkana. Hanke on päättynyt helmikuussa 2011.
Finnish Music Express
Finnish Music Express tarjoaa musiikkialan yrityksille ja muusikoille välineitä viennin kehittämiseen. Musiikkibisneksen ammattilaisille suunnattuja täsmäkoulutuksia ja valmennuksia järjestetään useita vuodessa ja ne tuottaa Sibelius-Akatemian täydennyskoulutus yhteistyössä Music Export Finlandin ja Suomalaisen musiikin tiedotuskeskus Fimicin kanssa. Hanke on päättynyt helmikuussa 2012.
Johan nyt on markkinat – vai onko?
Selvitys kulttuuristen hyvinvointipalvelujen markkinasta. Selvityksen tavoitteena on määrittää taide- ja kulttuuripalveluiden asiakaspotentiaali ja markkinat sosiaali- ja terveysalalla. Loppuraportti.
JOHDE
Johde tarjoaa valmennusta ja mentorointia tapahtumatuotannon johtajuuden näkökulmasta. JOHDE-koulutusten ja tapahtumien aiheita ovat esimerkiksi verkosto-, ympäristö-, turvallisuus- ja brändijohtaminen, palveludesign sekä ulkoalueiden suunnittelu ja jalostaminen tapahtumakäyttöön. Hanke on päättynyt helmikuussa 2014. Loppujulkaisu.
Kioskista Konserniksi, Suomalaisten pk-muotiyritysten kansainvälistymisohjelma
Projektissa valmistellaan mukaan valittujen yritysten kansainvälistymistä ja luodaan pohja kansalliselle muotialan klusterille ja brändille. Toiminta suuntautuu Skandinaviaan, ja tapahtuu sekä kotimaassa että verrokkimaissa. Projektin tavoitteena on luoda toteutettava kasvun roadmap seuraavalle kahdelle kaudelle, jonka aikana vauhditetaan ko. klusterin sekä yksittäisten yritysten kansainvälisen liiketoiminnan kasvua. Hanke päättyy joulukuussa 2014.
KOKIJA - Esittävän taiteen ostajatietokannan kehitysprojekti
KOKIJA – Esittävän taiteen tietokanta on työkalu kiertuetoiminnan suunnitteluun. Kaikille avoin tietokanta auttaa ryhmiä ja teattereita löytämään esityksilleen soveltuvia tilaajia ja yhteistyökumppaneita. Hanke päättyy joulukuussa 2014.
Kultahanke
Kultahanke tuottaa uusia valmennusmenetelmiä ja verkostoitumistyöpajoja käsi- ja taideteollisuusyritysten liiketoimintaosaamisen kehittämiseksi sekä alan yritysten ja muun elinkeinoelämän välisen yhteistyön vahvistamiseksi. Hanke on päättynyt vuoden 2011 lopussa. Lue hankkeen loppuraportti.
Kulttuurin ketju
Hankkeen tavoitteena on vahvistaa kulttuurimatkailukohteiden asiakaslähtöistä tuotekehitystä ja yhteistyöverkostoja ja löytää kulttuurimatkailutuotteiden tehokkaat jakelutiet ja parantaa niiden tunnettuutta, saavutettavuutta ja käytettävyyttä. Hankkeen puitteissa edistetään kulttuurimatkailun tuotekehitystä ja rakennetaan kulttuurikohteiden matkailullisen laadun kehittämisohjelma. Hanke on päättynyt vuoden 2011 lopussa.
Location/Destination Finland
Hankkeen tavoitteena on vakiinnuttaa Suomeen kansallinen elokuvakomissio, jonka päätehtävä on markkinoida Suomea vetovoimaisena ja houkuttelevana elokuva-, TV- ja mainostuotantojen kuvauspaikkana. Lisäksi hankkeessa rakennetaan arviointi- ja kehitysprosessi matkailualan ja elokuva-alan yhteistyölle ja edistetään av-alan taloudellisen kannustimen rakentamista Suomeen. Hanke on päättynyt joulukuussa 2013.
LUOVAMO – luovien alojen urapalvelut
LUOVAMOn toiminnan tavoitteena on saada työvoimahallinnon ohjaus- ja neuvontapalveluita vastaamaan paremmin luovien alojen työnhakijoiden työnhaun ja työllistymisen tarpeisiin. Hanke päättyy joulukuussa 2014.
Luovien alojen verkosto
Luovien alojen verkosto on yhteistyöverkosto yrittäjille ja toimijoille, kehittäjille ja elinkeinoelämän edustajille. Verkoston toiminta kytkeytyy työ- ja elinkeinoministeriön Elinkeino- ja innovaatio-osastolle. Luovien alojen verkoston toiminta perustuu paitsi hyvien käytäntöjen levittämiseen myös uusien mahdollisuuksien tunnistamiseen ja uusiin ennakkoluulottomiin avauksiin.
MusaPeda yrittäjäksi
MusaPeda yrittäjäksi -esiselvityshankkeen tavoitteena on löytää uusia näkökulmia ja ansaintamenetelmiä, jotka tukevat musiikkipedagogien työllistymistä ja alan kannattavaa yritystoimintaa. Esiselvityshankkeen tavoitteena on vastata musiikkipedagogian työmarkkinoilla tapahtuneeseen muutokseen, jossa julkisen sektorin sijaan alan työpaikkoja haetaan yhä enemmän yksityiseltä sektorilta. Hanke päättyy joulukuussa 2014. MusaPedasta yrittäjäksi - mentori -julkaisu.
Osaattori
Hankkeen tavoitteena on lisätä taiteilijoiden työtilaisuuksia ja samalla tarjota kulttuuria ja taidetta vanhusten hoivayhteisöihin. Hanke on päättynyt helmikuussa 2014. Loppujulkaisu.
Peliyritysten liiketoiminnankehittämisen valmennusohjelman esiselvitys ja pilotointi
Projektin tavoitteena on kartoittaa pelialan liiketoiminnan nykytilaa ja tulevaisuuden osaamis- ja kehittymistarpeita. Projektin aikana tuotetaan selvitysraportti pelialan yritysten liiketoimintaosaamisen kehitystarpeista tulevaisuuden toimintaympäristöä ajatellen sekä ehdotus pelialan liiketoimintamahdollisuuksia kehittävän valmennusohjelman mahdollisesta sisällöstä.
PREFIX – Ennakkosuunnittelu suomalaisen elokuvan kilpailuvalttina
Prefix-hanke pyrkii edistämään suomalaisen elokuvan elinkelpoisuutta kansainvälisessä kilpailussa kehittämällä tuotannon toimintamalleja, päämääräna vahvistaa työllisyyttä, osaamista ja eri alojen yhteistyötä. Hanke päättyy maaliskuussa 2015.
Produforum
Produforumin toiminnan tarkoituksena on helpottaa ja kehittää ruotsinkielisten vapaiden ryhmien, taiteilijoiden sekä tuottajien työtä Suomessa. Hanke päättyy joulukuussa 2014. Lue hankkeen loppujulkaisu Kulturkokbok.
Sillanrakentajat
Hankkeen myötä kehitetään luovien alojen agenttien ja vientiammattilaisten ammattikuntaa ja toimintakulttuuria. Hanke on päättynyt joulukuussa 2011. Lue hankkeen loppujulkaisu.
Taideteollisuus Suomen myyntivaltiksi
Ornamo on käynnistänyt kuvataiteen ja taidekäsityön kotimaista ja kansainvälistä markkinatilannetta selvittävän hankkeen, jonka avulla luodaan uusia toimintamalleja myynnin edistämiseksi. Vuoden 2014 kestävän projektin tavoitteena on edistää taiteilijoiden ja taidekäsityöläisten sekä gallerioiden, myymälöiden ja huutokauppojen verkottumista ja kehittää alan liiketoimintaa. Hanke päättyy tammikuussa 2015.
TAIVEX (Senior Manager Exchange)
TAIVEX on Taiteen tiedotuskeskusten yhteistyössä valmistelema ja toteuttama vientivalmennusohjelma, joka kehittää taidealojen välittäjäportaan kansainvälistymisvalmiuksia ja liiketoimintaosaamista. Hanke on päättynyt joulukuussa 2011.
TAIVEX²
TAIVEX² oli vuosina 2012–2013 toteutettu, teatterin, tanssin,sirkuksen ja esitystaiteen tuottajille suunnattu kansainvälinen työvaihto-ohjelma. Ohjelmaan osallistui 31 kokenutta ammattilaista. TAIVEX² lisäsi osallistujien ammattitaitoa kansainvälisessä tuotantotoiminnassa sekä edisti suomalaisten esittävien taiteiden kansainvälistymistä. Loppuraportti. Muita hankkeen julkaisuja: Esittävien taiteiden tuottajat työvaihdossa - arviointiraportti. Hyvää työpäivää, tuottaja!.
Tee tulevaisuus! - pk-yrittäjän ennakointiopas
Tee tulevaisuus! -projektissa yhdistetään futuristi Elina Hiltusen tutkimusosaaminen ennakoinnista ja heikoista signaaliseista Diges ry:n käytännön kokemukseen pk-yritysten liiketoiminnan kehittämisessä. Projektin lopputuloksena syntyi käytännönläheinen ennakointiopas pk-yritysten liiketoiminnan kehittämisen tueksi. Tutustu oppaaseen.
TEKIJÄ
Hankkeen tavoitteena on toimivan valtakunnallisen teatterikiertue- ja yhteistyöverkoston kehittäminen sekä toiminnan ulottaminen yli kielirajojen. Hankkeessa järjestetään esitysten pilottikiertueita, koulutusjaksoja yhteistyössä Metropolia Ammattikorkeakoulun kanssa sekä neljä seminaaria, joista yksi toteutetaan Baltic Circle:n (Q-Teatteri ry) toimesta marraskuussa 2011. Hanke on päättynyt elokuussa 2013. Loppujulkaisu.
TEKIJÄ 2 –esiselvityshanke
Hankkeessa kartoitetaan kiinteiden teattereiden ja esittävän taiteen vapaan ammattiteatterikentän toimijoiden halukkuutta yhteistuotantomallien kehittämiseen sekä selvitetään, miten yhteistoimintaa voidaan konkreettisesti edesauttaa. Hanke päättyy elokuussa 2014. Lue hankkeen loppujulkaisu Esiselvitys esittävän taiteen yhteistuotantojen kehittämistarpeista.
Vaahto - valtakunnallinen tuottaja- ja välittäjähanke
Hankkeen tavoitteena on uusien toimintamallien luominen esittävän taiteen, erityisesti musiikin ja tanssin vapaalle kentälle. Toiminnan kautta kehitetään välittävän portaan toimintaedellytyksiä esittävän taiteen ja musiikin saralla. Hanke on päättynyt maaliskuussa 2014.
VAKA - valtakunnallinen klubi- ja aluekiertuehanke
VAKA on valtakunnallinen klubi- ja aluekiertuehanke jonka tavoitteena on parantaa rytmimusiikin alueellista saatavuutta ja musiikin vapaan kentän toimintaedellytyksiä erityisesti esittävän taiteen puolella. Hanke on päättynyt kesäkuussa 2011. Loppuraportti.
Valtakunnallinen välittäjävalmennushanke
Hanke tähtää hankkeen kohteena olevien toimialojen (musiikki, kuvataide ja av-ala) ammattilaisten työllistämiseen, yritystoiminnan kasvuun ja osaamisen lisääntymiseen sekä ammattilaisten, yritysten ja taiteilijoiden kansainvälisen toiminnan ja verkostojen kehittämiseen. Hanke päättyy helmikuussa 2015.
VETURI – Luovien tilojen verkostotuottajavalmennus
Hankkeen tavoitteena on kouluttaa luovan toimialan verkostojen ylläpitoon erikoistuneita verkostotuottajia. Erityisenä kohderyhmänä ovat luovan talouden keskusten ympärille synnytetyt verkostot. Hankkeen tarve on noussut esille erityisesti EAKR-rahoitteisen Luova tila hankkeen kautta ja sen yksi keskeinen tavoite on tukea Luova tila -hankkeen tulosten saattamista pysyviksi. Hanketta toteuttaa Humanistinen Ammattikorkeakoulu HUMAK.
VOIMAA TAITEESTA
Voimaa taiteesta tavoitteena on edistää luovan alan ja hyvinvointialan toimijoiden valmiuksia palvelutuotteiden kehittämisessä ja palvelumuotoilussa (service design), oman osaamisen kaupallistamisessa sekä yhdysverkoston rakentamisessa. Hanke on päättynyt maaliskuussa 2013. Loppujulkaisu Voimaa taiteesta -opas.
WDC2012 Helsinki – Rovaniemi
Rovaniemen kaupunki osallistuu WDC2012 Helsinki -Rovaniemi -hankkeen puitteissa World Design Capital Helsinki 2012 -vuoden sisältöjen ja ohjelman tuottamiseen. Rovaniemen osallistuminen tuo designpääkaupunkivuoteen arktisen muotoilun näkökulman. Hanke päättyy elokuussa 2014.
YLÖS - ammattiteattereiden yleisötyön kehittäminen
Hankkeen tavoitteena on kehittää teattereiden yleisötyötä sekä lisätä soveltavan teatterin tekemistä Suomessa. Hanke on päättynyt vuoden 2010 lopussa. Lue hankkeen loppujulkaisu.