Voimaa taiteesta -hanke toteutti viime keväänä benchmarkkaus-matkan Lontooseen. Benchmarkkaus on oman toiminnan vertaamista toisten toimintaan ja sitä kautta hyvien käytäntöjen löytämistä. Se on tärkeä osa hankettamme, sillä soveltavan taiteen käytön edistäminen hyvinvointialan kentällä ei ole pelkästään suomalainen ilmiö. Tietoa ja kokemuksia kannattaa siis hakea myös ulkomailta. 

Tapasimme Lontoossa useita Arts & Health -tahoja, joilta opimme paljon siitä miten taide ja kulttuuri linkittyvät hyvinvointialaan Isossa-Britanniassa. Yksi mieleenpainuvimmista kokemuksista oli vierailu Bromley by Bow Centressä, jonne päädyimme oikeastaan aikalailla "ex tempore". 

Saimme kuulla keskuksesta London Arts in Health Forumin johtajalta, Damian Hebronilta, jonka tapasimme heti matkamme alussa. Paikka kuulosti niin mielenkiintoiselta, että päätimme käydä tutustumassa siihen vielä samana päivänä. Hyppäsimme siis metroon, lampsimme sisään keskukseen ja menimme rohkeasti puhumaan henkilökunnalle. Pian saimmekin esittelykierroksen ja paljon tietoa keskuksen historiasta ja toiminnasta. "Tartu hetkeen" -mentaliteettimme kannatti!   

Bromley by Bow Centre on Bromley by Bow -nimisessä Lontoon kaupunginosassa sijaitseva kulttuurikeskus. Sen tehtävänä on tukea alueen asukkaiden hyvinvointia tarjoamalla esimerkiksi taide- ja hyvinvointialan palveluita, apua työn etsimisessä, lakiasioissa ja asumisessa sekä monipuolisen kattauksen erilaisia kursseja ja koulutuksia. Bromley by Bow Centre tarjoaa lisäksi tiloja yhteiskunnalliselle yritystoiminnalle (social enterprise) ja keskuksen yhteydessä toimiikin useita tällaisia yrityksiä, muun muassa maisema-arkkitehtuuritoimisto Green Dreams. 

Keskuksen historia juontaa juurensa vuoteen 1984, jolloin alueelle muuttanut pastori Andrew Mawson perusti keskuksen kirkon yhteyteen. Sen alkuperäinen tarkoitus oli tuoda kirkko lähemmäs alueen asukkaita, mutta sen toiminta ei kuitenkaan rajoittunut kirkon rajojen sisälle. Bromley by Bow Centren tavoitteena oli – ja on yhä – rajojen rikkominen. Keskuksessa toimii alueen oma lääkäri, lasten päivähoito, sekä yhteiskunnallisten yritysten lisäksi lukuisia taiteilijoita. Jälkimmäiset ovat olleet mukana keskuksen toiminnassa alusta asti, sillä alueen asukkaiden osallistaminen taiteelliseen prosessiin on ollut keskukselle aina tärkeää ja lisäksi olennainen osa sen hyvinvointipalveluita. 

Bromley by Bow Centren konsepti herättää paljon ajatuksia vastaavanlaisten keskusten mahdollisuuksista Suomessa. Voisiko esimerkiksi pienillä paikkakunnilla lukuisten alueen toimijoiden sijaitseminen fyysisesti samassa rakennuksessa tukea yhteisöllisyyttä? Entä voisiko keskuksen vaihdantatalousmalli, jossa taiteilija saa käyttöönsä työtilat opetustyötä vastaan, lisätä alueen kulttuuritarjontaa? 

Kenties vaikuttavinta Bromley by Bow Centren toiminnassa on ennakkoluulottomuus, jonka avulla yhteisön jäsenet ovat yhdessä onnistuneet rakentamaan sektorirajat rikkovan kokonaisuuden, jossa taide, kulttuuri ja hyvinvointi kulkevat luontevasti käsikädessä. 

Lisätietoa Bromley by Bow Centrestä.  

Marjukka Lampo

Kirjoittaja toimii Voimaa taiteesta -hankkeen projektipäällikkönä.

Voimaa taiteesta
Voimaa taiteesta -hankkeen tavoitteena on edistää luovan alan ja hyvinvointialan toimijoiden valmiuksia palvelutuotteiden kehittämisessä ja palvelumuotoilussa (service design), oman osaamisen kaupallistamisessa sekä yhdysverkoston rakentamisessa. Hanke on Euroopan sosiaalirahaston (ESR) osarahoittama.