RYSÄ goes Luova Suomi kokosi yli 100 luovien alojen osaajaa, yrittäjää, kehittäjää, asiantuntijaa ja rahoittajaa eri puolelta Suomea Mikkeliin 16.–17.10.2012. Tilaisuudessa puhuttivat eri toimialojen yhteistyönä syntyvät menestyskonseptit sekä kansainvälistymisen monet kasvot.


RYSÄssä saatiin nauttia Jyrki Kankaan ja Zhenia Gimerin jazzin sävelistä.
 

Luovuudesta kasvua - myös muille toimialoille

Kaksipäiväisen seminaarin aluksi kuultiin opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Työ- ja elinkeinoministeriön terveiset luovan talouden kehittämisestä nyt ja tulevaisuudessa.

Kulttuuriasiainneuvos Kirsi Kaunisharju (OKM) iloitsi, että luova talous ja luovat alat ovat nykyisessä hallitusohjelmassa erittäin vahvasti esillä. Myös teollisuusneuvos Sakari Immosen (TEM) mukaan luovilla aloilla piilee runsaasti hyödyntämismahdollisuuksia – myös muiden toimialojen näkökulmasta.

”Muut toimialat voivat hyödyntää luovien alojen osaamista liiketoiminnassaan.”

Eri alojen yhteistyöllä menestykseen

Menestyskonseptit syntyvät yllättävistäkin yhdistelmistä.


Peter von Bruun kertoi isänsä Erik Bruunin elämäntyöstä ja yhteistyöstä Hartwallin kanssa.
 

Peter von Bruun, Bruun Design Oy, ja markkinointipäällikkö Leena Koskinen, Hartwall Oy, kertoivat Bruun Designin ja Hartwallin mehukkaasta yhteistyöstä. Yritysyhteistyön myötä Erik Bruunin jaffakuosit ovat löytäneet suomalaisiin koteihin. Yhteistyö on vaikuttanut positiivisesti myös Jaffa-brändiin.

”Retrohenkisten kuosien aitous ja alkuperäisyys vetoaa erityisesti nuoriin kuluttajiin.” vahvisti Leena Koskinen.


Fantasiarakenne Oy jättää tuotannoissaan tilaa mielikuvitukselle.
 

Elämyksellisiä tiloja sekä teemaympäristöjä toteuttava Fantasiarakenne Oy yhdistää puolestaan fyysisen tilan tunteeseen – tuloksena syntyy kokonaisvaltaisia elämyksiä, kuten Särkännimen Angry Birds -teemapuisto.

”Insinöörityön, arkkitehdin ja teatraalisen maailman välissä on vielä aika iso gäppi. Me ollaan ainoa toimija Suomessa, joka on lähtenyt tätä tilaa rakentamaan umpeen.” Fantasiarakenteen toimitusjohtaja Jere Ruotsalainen selvitti.

Kansainvälistymisen haaste ja mahdollisuus

Kotimaan pienet markkinat asettavat luovien alojen yritysten kasvulle rajansa. Rakettijengi Tuotanto Oy:n toimitusjohtajan Hannu Uotilan mukaan kansainvälistyminen on luovan alan yrityksille välttämätöntä.

”Suomi on Philadelphian kokoinen kansa. Jos halutaan kasvaa, pitää kansainvälistyä.”

Uotilan mukaan suomalaisten heikkoutena on myyntityö. Samaa mieltä on, Luovat alat ja Venäjä-yhteistyö -selvityksen tuloksia esitellyt, HT Kimmo Kainulainen. Kainulaisen mukaan Venäjän markkinoille tähtäävät luovan alan yrittäjät kaipaavat matalan kynnyksen tukipalveluiden ohella ennen muuta manageri- ja tuottajaosaamista.

Menestysresepti

Menestymisessä on lopulta kyse tekemisestä eri tavalla ja paremmin.


Mohamed El-Fatatryn mukaan menestyvää bisnestä ei tehdä vain reagoimalla toisiin - yrittäjän täytyy olla askeleen edellä.
 

Yrittäjä Mohamed El-Fatatryn mukaan menestyminen vaatii edelläkävijyyttä. Myös visionäärinä ja vaikuttajana tunnettu Jyrki Kangas puhui luovan rohkeuden puolesta. Kangas esitteli verkostojensa kautta toteutetun kansainvälisen arkkitehtikilpailun visioita siitä, miltä Pori voisi näyttää sadan vuoden kuluttua.

”Näistä sanotaan ensimmäisenä, että niitä on mahdoton toteuttaa. Vastaan, että niin on nyt, mutta ei sadan vuoden päästä.”

El-Fatatryn mukaan oleellista on keskittyä ydintekemiseen – tehdä vähemmän, mutta parempaa.

”Jos olet ohjelmoija, älä yritä venyä siihen, että olisit myös myynnin osaaja, sillä se ei ole kestävää. Etsi ympärillesi ihmisiä, jotka täydentävät osaamistasi.” 

Tapahtuma oli osa Luova Suomi Etelä-Savossa -hanketta, jota rahoittavat Etelä-Savon Ely-keskus ja Euroopan sosiaalirahasto.
 
Yhteistyössä: TEM, OKM sekä Luova Suomi ja Luovien alojen verkosto. Järjestelyissä mukana: Mikkelin seutu, Etelä-Savon maakuntaliitto ja Mikkelin ammattikorkeakoulu.


Teksti ja kuvat: Päivä Kapiainen-Heiskanen & Inka Reijonen