Ideasta tuotantoon, keksinnöstä tuotteeksi -ilta  24.10. veti Luovan kohtaamispaikan täyteen kuulijoita. Musta Designin Milla Vaahtera, Screening Agency Oy:n Jape Kantola sekä Luovan talouden agentit ja managerit AGMA ry:n pääsihteeri Marit Hohtokari antoivat vinkkejä luovien alojen tekijöille.

Kalustesuunnittelija Milla Vaahtera visualisoi pitkän polun, jossa alussa on idea, lopussa tuote, ja siinä välissä paljon tuotteistamisen haasteita. Tämä tie vaatii rutkasti aikaa, rahaa ja takaiskuja. ”Suomessa on sellainen tapa, että sitten kun tuote on valmis, niin se on valmis. Laitetaan kaikki paukut siihen, että saadaan juttu tuotannosta läpi ja sitten lopetetaan siihen. Mutta tästä se duuni vasta alkaa!”  Vaahteran mukaan tekijöillä ei ole pulaa taidosta, vaan heiltä puuttuu rohkeutta markkinoida. ”Ilmaise, julkaise uutinen mahtipontisesti.  Asian täytyy pyöriä puskaradiossa, myös siellä ostopäätökset syntyvät”. 

Agentin työstä kertoi Jape Kantola: ”Siinä vaiheessa kun ideaa rakennetaan, olen jo tutkimassa markkinoita”. Kantolan mukaan hyvät ideat lähtevät käsistä, joten kannattaa hankkia ammattilainen suojaamaan niitä. Hän kehottaa tutustumaan erinomaisiin neuvontapalveluihin, joita Keksintösäätiö, Tekes, ely-keskukset sekä Patentti- ja rekisterihallitus antavat. Kantola muistuttaa verkossa olevasta lisenssikaupan muistilistasta ja vinkkaa vielä erityisen tärkeästä asiasta: ”Pankaa alusta asti ylös kaikki dokumentit, paperilappuset, keskustelut, älkää hävittäkö mitään”.

Marit Hohtokari selvensi eroa agentin ja managerin työnkuvassa: ”Agentin tehtävä on myydä, joten tuotteen on jo oltava valmis”. Manageri voi osallistua edellä mainitun lisäksi moniin eri vaiheisiin, kuten idean arvioimiseen, sopimuksiin, ipr-suojauksiin, viestintään, arvonmääritykseen ja rahoitukseen. ”Valtaosa luovilla aloilla tänä päivänä tapahtuvasta kaupasta on ipr:n myyntiä; immateriaalioikeuksia, patentteja, tekijänoikeuksia”.

Keskustelua herätti myös koulutuspolitiikan seuraukset. Yleisöstä kysyttiin, miten tulevaisuudessa estetään se, ettei luovan alan tekijöistä tule vain vuokratyövoimaa ja agentuurien työstä vuokravälitysbisnestä.  Hohtokari totesi koulutusmäärien olevan liian suuria, mutta näkee mahdollisuudet fiksuissa ja koulutetuissa ihmisissä: ”Maailma on täynnä tavaraa mutta ei vielä palveluita. Innovoikaa, ideoikaa, mistä joku olisi valmis maksamaan. Havainnoikaa, mistä on pula tulevaisuudessa”. 

Tausta: Luova kohtaamispaikka tapahtumakonseptista vastaa Helsingin kaupungin elinkeinopalvelu. Tapahtumat ovat osa valtakunnallista Luova Suomi -hanketta. Kohtaamispaikkoja järjestetään Helsingissä Lasipalatsin kohtaamispaikalla.

Lisätietoa Luova kohtaamispaikka tapahtumista osoitteessa www.luovakohtaamispaikka.fi.

 

 

Teksti ja kuva: Sanna Nuutinen