Avoin ideakilpailu Keksi kuituhamppu! huipentui 5.10.2012, kun kilpailun voittajaksi valittiin kouvolalaisen Tiina Hatakan ekologinen ja ergonominen tuoli-idea.

Tiina Hatakka voitti Keksi kuituhamppu! -kilpailun pääpalkinnon 2000 euroa risti-istuntaan perustuvalla tuolikonseptillaan. Toiseksi kilpailussa tulivat joensuulaiset Aino Lampio ja Heikki Koivurova betoniprofiili-ideallaan. Raati kiitti myös muita finalisteja – tamperelaisia Raul Reunasta ja Aleksi Martikaista – kilpailun aikana hyvin eteenpäin viedyistä ideoista. Reunanen osallistui kilpailuun seinäelementti- ja Martikainen istutusmattoideallaan.


Pöydän äärellä kilpailijat Aleksi Martikainen, Tiina Hatakka, Raul Reunanen ja Heikki Koivurova sekä kilpailun asiantuntijoista Veikko Ikonen ja Niila Tamminen. Kuva: Pirjo Mononen 
 

Kilpailun voittajat valittiin Juankoskella pidetyssä Keksi kuituhamppu! -työpajapäivässä. Työpajapäivään kutsuttiin mukaan neljä kilpailuraadin mielestä kehityskelpoisinta tuoteideaa kilpailuun osallistuneiden kahdeksantoista kilpailutyön joukosta. Työpajapäivässä finalistit kehittivät tuoteideoitaan yhdessä erilaisten teknisen, muotoilu- ja kaupallisen alan sekä käyttäjänäkökulman asiantuntijoiden kanssa.

Hatakan risti-istuntaan perustuva tuoli-idea ulottuu sekä fyysiseen että henkiseen hyvinvointiin: ergonominen tuoli on valmistettu ekologisesta hamppukuidusta ja se on tarkoitettu ensisijaisesti puutarhakäyttöön – eli henkiseen ja fyysiseen rentoutumiseen. Muissa finalistitöissä hamppukuitua hyödynnettiin osana asuin - ja viherrakentamista sekä ruokatuotantoa. Esimerkiksi Martikainen tarkasteli istutusmattoideassaan hamppukuidun käyttömahdollisuuksia kaupunkeja elävöittävien viherseinien materiaalina.

Juankosken kaupungin järjestämän kilpailun tarkoituksena oli ideoida uusia hamppukuitua hyödyntäviä tuotemahdollisuuksia. Kilpailu toteutettiin yhteistyössä kansallisen Luovien alojen verkoston kanssa osana Juankosken kaupungin Design-ajattelu ja kuituhampun jatkojalostus -hanketta. 

 
Luonnos Tiina Hatakan kilpailutyöstä. Kuva: Tiina Hatakka
 

Tausta: Design-ajattelu ja kuituhampun jatkojalostus -hankkeen tavoitteena on selvittää, voisiko hamppukuidun tuotannon ja jalostuksen piiriin olla kehitettävissä uutta kannattavaa, juankoskelaista ja suomalaista liiketoimintaa. Uusien tuotteiden ja tuotantoketjujen ideointia tehdään hankkeessa design-ajattelun ja palvelumuotoilun hengessä, osallistaen ideointiprosessiin useita erityyppisiä toimijoita. Hanketta rahoittaa Pohjois-Savon ELY-keskus Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta.

Lisätietoa: www.facebook.com/kuituhamppukilpailu ja keksikuituhamppu.blogspot.fi

Teksti: Jenni Räsänen