Luovalla kohtaamispaikalla puhuttiin soveltavan taiteen menetelmistä, niiden hyvinvointivaikutuksista sekä osallistettiin yleisökin testaamaan metodeja käytännössä: heiteltiin liikkeitä toiselta toiselle ja keräännyttiin Tarinamaton ympärille.

Voimaa taiteesta -hankkeen projektipäällikkö Katri Malte-Colliard muodosti hankkeen tavoitteista polun: ” Pyritään saattamaan eri alojen osaajia yhteen, jaetaan kokemuksia ja tietoa, verkostoidutaan ja sitä kautta löydetään uusia tapoja toimia.” Voimaa taiteesta –hankkeessa on toteutettu kuusi pilottiprojektia erityistä tukea tarvitsevien ihmisten parissa. Muistitaulu-pilotissa käytettiin valokuvausta ja soveltavaa draamaa, Laulunloihtijoissa ryhmät työstivät kappaleita ammattimuusikoiden kanssa ja saivat levyn valmiiksi. Auran virtaa –pilotissa kehitysvammaiset tekivät musiikkivideoita ja lyhytelokuvia. ”Kaikista piloteista tullaan julkaisemaan toimintamallit, joita voi ottaa käyttöön ja jakaa laajasti eteenpäin”, Malte-Colliard valaisee.

”Menimme paikkoihin, menimme huoneisiin, teimme pienimuotoisia haastatteluja, keräsimme asukkaiden ja työntekijöiden tarpeita ja tavoitteita”, kertoi Anne Karkkunen pilotin alkuvaiheista. Karkkunen ja Lotta Ora Laurea-ammattikorkeakoulusta veivät uusia toimintamalleja kehitysvammaisten ryhmäkoti Ruusuhakaan sekä Kielorinteen mielenterveys- ja päihdekuntoutujien pariin. He tekivät töitä niin asukkaiden ja omaisten kuin henkilökunnankin kanssa ja yrittivät herkistää kaikki osapuolet luoville toiminnoille. Ora kertoi prosessin aikana syntyneistä tavoitteista: ”Tulla nähdyksi ja koetuksi toisin, se on se mitä alkaa tapahtua. Ihmisellä on oikeus itse tehdä hyviä päätöksiä, kaikilla on oikeus itseilmaisuun sekä oikeus kuulua joukkoon”.

Luovan kohtaamispaikan yleisö asettui toisen asemaan pelaamalla roolipeliä, jossa henkilökunta, omaiset ja asukkaat haastattelivat vuorotellen toisiaan. Pienryhmätyönä rakennettiin still-kuvaelmia, joissa pysähtynyt hetki, asennot ja ilmeet kertoivat unelmista. Tarinamatto-pilotissa fiktio ja tositarinat elämästä kietoutuivat toisiinsa. Kollektiivinen tarinankerronta maton ja esineiden avulla laittoi mielen lentämään ja samalla jokaisen oma tarina lähti avautumaan. ”Aion käyttää tätä tarinamatto-metodia omassa työssäni heti huomenna”, yleisössä ollut nainen visioi.

www.luovakohtaamispaikka.fi
www.voimaataiteesta.fi

Lisätietoa Luova kohtaamispaikka tapahtumista osoitteessa www.luovakohtaamispaikka.fi.

 

 

Teksti ja kuva: Sanna Nuutinen