”Yritysneuvojien asenteet ja tietotaito eivät enää vastaa tämän päivän yrittäjien kohtaamaa maailmaa”, toteaa Luova Suomen Asiantuntijasta pedagogiksi -valmennusohjelmaan osallistuva työvoimaohjaaja, KTM Riitta Ylätalo. Valmennusohjelman myötä osallistujat ovat perehtyneet luovien ja palvelualojen yrittäjyyspedagogiikan erityispiirteisiin ja alkaneet levittää inhimillisemmän yrittäjyyspedagogiikan viestiä.

Asiantuntijasta pedagogiksi -valmennus ammentaa sen kouluttajien, KT Outi Häggin (Luovien alojen ARABUS-yrittäjyysvalmennukset) ja yritysvalmentaja Markku Uiton (CREADA - ja MEDA -valmennuskonseptit) vankasta asiantuntijaosaamisesta ja yrittäjyysvalmennuksen vuosien kokemuksesta. Taustalla on tarve luovien ja palvelualojen yrittäjyyden erityispiirteiden tunnistamiselle yrittäjyysvalmennuksessa.


Outi Hägg ohjaa osallistujia ottamaan askeleita omalla aikajanallaan.
 

”Väitöskirjassani kehittämä malli, Yrittäjäidentiteetin kehittyminen rituaalisessa prosessissa, tarjoaa uudenlaisen rituaalipedagogisen lähestymistavan yrittäjyysvalmennukseen. Malli korostaa yrittäjyysidentiteetin kehittymisen merkitystä ja sen avulla voidaan avata erityisesti luovien alojen yrittäjyyden problematiikkaa.” Hägg kertoo.

Valmentajaidentiteetti ja työkalupakki kuntoon!

Yrittäjyysvalmennuksen ammattilaisille suunnatun valmennusohjelman tavoitteena on sekä valmentajan persoonallinen kasvu että yrittäjyyspedagogisten taitojen kehittäminen. Omaa valmentajaidentiteettiä on työstetty luovien ja toiminnallisten opetusmenetelmien avulla:

”Valmentajat ovat antaneet meidän luovia omatoimisesti eteenpäin. Itseohjautuvuus on pakottanut luovaan ajatteluun. Epätyypillisiin tilanteisiin joutuminen, kuten identiteettineuvottelu dialogiharjoituksena hautausmaalla ei unohdu koskaan!” Ylätalo kertoo.


Omaa valmentajaidentiteettia työstettiin parin kanssa hautausmääkävelyllä.
 

Valmentajaidentiteetin ja yrittäjäpedagogisten taitojen kehittämisen ohella valmennus on tarjonnut alustan yrittäjyysvalmennuksen ammattilaisten väliselle verkostoitumiselle.

”Valmennuksen parasta antia on ollut kanssasisariin ja -veljiin tutustuminen” Ylätalo vahvistaa.

Ihmisläheisemmän yrittäjyysvalmennuksen tulenkantajat

Iän, työelämätaustan ja koulutuksen puolesta hyvin moninaista osallistujajoukkoa yhdistää halua uudistaa yrittäjyysvalmennusta.


Riitta Ylätalo (kuvassa oikealla) on löytänyt valmennuksen kautta uskonsisaria ja -veljiä.
 

”Heille on yhteistä halu korostaa yrittäjyysvalmennuksen ihmiskeskeisyyttä. Tässä keskeistä on intohimo, palo tehdä yrittäjyysvalmennusta omalla, valtavirrasta poikkeavalla tavalla.” Hägg kertoo. 

Koulutuksen aikana on syntynyt kolme uutta yrittäjyysvalmennuskonseptia: yksi yrittäjiksi aikoville, yksi yrittäjyysvalmentajille ja yksi viranomaistahoille.  Ryhmä on myös levittänyt uudenlaisen yrittäjyysvalmennuksen ilosanomaa jalkautumalla valtakunnallisesti mm. oppilaitoksiin ja ELY-keskuksiin. Inhimillisempää yrittäjyysvalmennusta on tuotu esiin myös valtakunnallisessa mediassa: valmennukseen osallistunut yrittäjä Marit Hohtokari kertoi yrittäjäidentiteetin kehittymisen merkityksestä MTV 3:n Huomenta Suomi -ohjelmassa 11.12.2012.

Luova Suomi -hankkeen Asiantuntijasta pedagogiksi -valmennusohjelma käynnistyi syksyllä 2012. Valmennus päättyy kaikille avoimeen loppuseminaariin 7.2.2013. Ohjelma koostuu neljästä kahden päivän mittaisesta intensiivijaksosta, kahdesta Avoimet Ovet Yrittäjyyteen tilaisuudesta (suunnattu erityisesti ELY-keskuksille) ja loppuseminaarista.

Teksti: Inka Reijonen
Kuvat: Paula Lehto