Mitä tapahtuu, kun luovan alan osaaja ja avoimen tiedon aktiivi törmäytetään? Diges ry:n Petteri Huvion mukaan seuraavat suuret jutut saattavat syntyä juuri tällaisen kohtaamisen tuloksena. Lasipalatsin Luovalla kohtaamispaikalla otettiin kiinnostavia näkökulmia tiedon vapauttamiseen sekä kuultiin uusista sovelluksista ja Apps4Finland –kilpailun tämän vuoden teemoista.

 

Petteri Huvio heitti haasteen luovien alojen tekijöille:

”Miten viedään eteenpäin mielenkiintoisia sisältöjä ja yhdistetään niihin teknisiä sovelluksia? Sen sijaan, että mietitään mitä voidaan tehdä, mietitäänkin mitä halutaan tehdä ja sitten kysytään koodarilta osaatko tehdä tämän. Todennäköisesti hän vastaa että joo!”.

Huvio kehotti muiden alojen osaajia koodareiden rinnalle kehittämään ennennäkemättömiä sisältöjä.

Antti Poikola kertoi avoimen datan kehittämisyhteisö Open Knowledge Finland ry:stä, jonka aktiiviset jäsenet jakavat kokemuksia ja sparraavat toisiaan.

Yhteisö tutkii, mikä ihmisiä kiinnostaa ja miten he ymmärtävät avoimen tiedon merkitykset. Poikola sanoikin monien jo käyttävän avoimen datan sovelluksia arjessa ja yhteisön tavoitteena onkin tuoda tietoa tutuksi yhä laajemmalle yleisölle.

 

Avoimen tiedon tapauksia

”Olemme kehittäneet Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymälle älykkään liikkumisen sovelluksen käyttäen pelkästään avointa dataa”, kertoi Juha Järvi BusFaster Oy:stä.

HSL halusi auttaa yrityksiä huomioimaan joukkoliikennettä kaikissa suurissa ja pienissä päätöksissään.

Syntyi Matka-aikakartta, joka toimii mobiilisti kaikkialla. Sovelluksen avulla voi muun muassa selvittää kuinka kauan kestää matka johonkin tai kuinka paljon ihmisiä asuu tietyllä alueella.

”Myös alueen työntekijöiden määrän näkee ja tämä voi olla olennaista tietoa esimerkiksi lounasravintolaa kaavailevalle yrittäjälle”, Järvi visioi.

Maanmittauslaitos on avannut kaikki maastotietoaineistonsa kaikkien vapaaseen käyttöön.

Timo Aarnio valaisi sovellustaan, jossa pohjatietona on käytetty avointa dataa eli väestöruutuja ja lukioita. Sovelluksella voi tutkia väestöä alueittain, esimerkki-casen aiheena oli lukioiden saavutettavuus linnuntietä.

Jani Kylmäaho kertoi Paikkatietoikkunasta, kansallisesta portaalista, jossa käyttäjä voi selata eri organisaatioiden tuottamia karttoja eri aiheista, kuten liikenneverkosta, maastosta tai maankäytöstä.

 

Ongelma + tekijät + data = innovaatio

Suomen Verkkodemokratiaseuran ja Forum Virium Helsingin järjestämässä Apps4Finland –kilpailussa etsitään tänä vuonna yhteisöllisen ongelmanratkaisun helmiä.

”Kuinka avoimella datalla ja uudella avoimella yhteistyökulttuurilla voidaan ratkoa yhteiskunnallisesti tärkeitä ongelmia? kysyi Verkkodemokratiaseuran Sami Majaniemi.

Innovaatiokilpailulla on useita tavoitteita datan avaamisesta ja sovellusten julkaisusta kokeilukulttuurin kehittämiseen, jotta yritykset oikeasti ottaisivat sovelluksia käyttöön.

Apps4Finland myös pyrkii keräämään merkittävät haasteet ja tekijät yhteen sekä tukemaan kilpailutöitä myös kisan jälkeenkin.

”Ongelmat ja haasteet pitää osata kommunikoida inspiroivasti, jotta saadaan koottua yhteen ongelmanratkaisuyhteisö, joka todella tarttuu toimeen”, Majaniemi toteaa.

Kilpailu on käynnissä 27.10.2013 asti.

 

Teksti: Sanna Nuutinen