Helsingin Musiikkitalolla pidetty Verkostot ja rajaton yrittäjyys -seminaari tarjosi monipuolisia näköaloja luovaan yrittäjyyteen keskelle koleaa marraskuuta.

Intensiivinen seminaaripäivä jakautui neljään temaattiseen kokonaisuuteen ja tarjosi niin tietoa, inspiraatiota, kuin luovia hetkiäkin yleisölle.

Pienyrittäjäkin voi kansainvälistyä

Ensimmäisessä osiossa (rajaton yrittäjyys) korostettiin globaalin talouden avaamia mahdollisuuksia. Muun muassa Firmahub Oy:n Jussi Lipponen kertoi, kuinka pienyrittäjäkin voi kansainvälistyä. Kansainvälistyminen vaatii eritoten tarinan: ”Maailmalla ihmiset puhuvat keskenään, eivät diagnoosit tai ominaisuudet”. Lisäksi Lipponen korosti yhdessätekemisen tärkeyttä (”Yksin tekeminen on helvetin tylsää”) ja joukkoistamisen voimaa ja kehotti yleisöä vakavasti harkitsemaan jyvärahoituksen (crowdfunding) mahdollisuutta oman toiminnan rahoittamisessa.

Rajattoman yrittäjyyden tematiikkaa jatkoi kenties yksi päivän odotetuimmista puheenvuoroista: Riku Rantala kertoi seminaariyleisölle, kuinka Madventures kasvoi kellarista maailmalle. Mainio esimerkki siitä, kuinka pieni, parin hengen toiminta on muuttunut kansainvälisesti tunnetuksi jättimenestykseksi, inspiroi varmasti monia yleisön joukossa olevia yrittäjiä. Päivän kenties jaetuin ajatus sosiaalisessa mediassa oli Madventuresin neljän ”Iin” menestyksen mantra, joka on sovellettavissa kaikkeen tekemiseen: Intohimo, Intensiteetti, Intuitio ja Itseensä uskominen.

Monenlaista luovaa yrittäjyyttä

Päivän kahdessa seuraavassa osiossa (luova yrittäjyys nyt ja tulevaisuudessa & sisäinen yrittäjyys) nostettiin esille yrityksiä ja toimintaa, jotka heijastavat yhteiskunnassamme vallitsevia megatrendejä: yhteisomistajuutta, yhteisöllisyyttä, ja uudenlaista paikallistason ”kansalaisaktivismia”. Esimerkiksi Liisa Jokinen kertoi Vaatelainaamo-konseptistaan, vaatevuokrauspalvelusta, joka tarjoaa nuorille suomalaisille suunnittelijoille mahdollisuuden esitellä töitään ja on samalla asiakkailleen uusi tapa kuluttaa muotia kestävästi. Pirjo Tulikukka esitteli kaupunginosien asukasyhdistystoiminnan voimaa uudenlaisen kaupunkikulttuurin synnyttämisessä: ”Temaattiset tapahtumat brändäävät kaupunginosia”, ja ne syntyvät asukkaiden aloitteellisesta toiminnasta. Samankaltaisesta yhteisöllisyyden hengestä kertoi Jaakko Blomberg ”Siivouspäivä”-esimerkillään. Blombergin puheenvuoro tarjosi konkreettisia vinkkejä yhteisömanagerointiin matalan kynnyksen vapaaehtoistoiminnassa.

Luova hengähdystauko

Aamupäivän viimeinen osuus, luovuus, yhteistoiminta ja verkostot musiikissa, tarjosi oivallisia esimerkkejä mm. lasten osallistamisesta orkesterimusiikin sävellysprosessissa sekä uudenlaisista äänen hyödyntämistavoista brändin rakentamisessa. Yleisölle tarjottiin loppuun myös luova hengähdystauko. Tango-orkesteri Unto esitti raikkaita sovituksia vanhoista, suomalaisista tangoklassikoista. Laulujen lomassa orkesterin jäsenet avasivat luovaa prosessiaan musiikinteon takana; mikä heitä inspiroi soittamaan ja laulamaan kappaleita tietyllä tavalla. Orkesterin antama taustoitus esitettyihin lauluihin sai yleisön kokemaan kappaleet uusin silmin ja uusin korvin.

Kengät pois, Vyyhtipeli alkaa!

Mitä tapahtuu, kun mm. kansanedustaja, virkamies ja joukko luovien alojen sekatyöläisiä laitetaan suuren pelilaudan ääreen? Seminaarin loppuhuipennuksena pelattiin viimeinen Vyyhtipeli, Vyyhti-hankkeen tuotoksena syntynyt fasilitoiva peli, jossa vaikuttajia ja tekijöitä saatiin keskustelemaan luovien alojen polttavista kysymyksistä. Pelin oivallus on siinä, että osallistujat saadaan kuin vaivihkaa pohtimaan ja ideoimaan tärkeistä asioista leikkimielisessä pelikontekstissa.

Kaiken kaikkiaan seminaaripäivä oli tuhti paketti niin hyödyllistä tietoa kuin inspiraatiotakin ja jätti varmasti kullekin osallistujalle ammennettavaa ja mietittävää kotisohvalle asti. Lounaspöytäkeskustelussa eräs kansanedustajakin totesi allekirjoittaneelle, kuinka virkistävää oli vaihteeksi kuulla innostavia ja positiivisia tarinoita yrittäjyydestä syksyn ikävien talousuutisten vastapainoksi.

Lue, näe ja kuule lisää seminaarista Vyyhti-hankkeen kotisivuilta.

Teksti: Kristine Matilainen
Kuvat: Tuula Palaste-Eerola, Uudenmaan liitto