Yhdistyneet kansakunnat on maailmanlaajuinen hallitusten välinen yhteistyöjärjestö. Organisaation tavoitteita ovat kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden säilyttäminen, kansakuntien välisten suhteiden kehittäminen sekä kansainvälinen yhteistyö sosiaalisen edistyksen, parempien elinehtojen ja ihmisoikeuksen edistämiseksi.

Lisätietoa organisaatiosta


Raportit

Creative Economy Report 2013 Special Edition
UNESCO, UNDP 2013

UNESCON ja YK:n kehitysrahasto UNDP:n yhdessä tekemä erikoisjulkaisu tarjoaa informativiisen katsauksen luovaan talouteen paikallistasolla kehittyvissä maissa. Luova talous on yksi eniten kasvavista sektoreista maailmantaloudessa ja raportti vahvistaa käsitystä luovan talouden tranformatiivisesta roolista tulojen, työpaikkojen luonnin ja viennin kasvattamisessa.

Lue julkaisu. Lue myös raporttiin liittyvä multimedia-verkkojulkaisu.

Measuring the economic contribution of cultural industries
UNESCO 2012

Selvityksessä luodaan katsaus ajankohtaisiin menetelmiin, joiden kautta mitata kulttuurin ja luovien alojen roolia elinkeinoelämän kilpailukyvyn vahvistamisessa.

Luovien alojen rooli osana elinkeinoelämän ja innovaatiotoiminnan kehittämistä on tunnistettu yhä laaja-alaisemmin. Tutkimustieto osoittaa, että luovat alat, joka kattavat kaiken taiteiden kentästä aina elokuvatuotantoon ja vaikka videopeleihin, voivat edistää BKT:n  ja viennin arvonmuodostusta merkittävästi.

Lue julkaisu.

Creative Economy Report 2010. Creative Economy: A Feasible Development Option
United Nations

YK julkaisi vuonna 2010 järjestyksessään toisen maailman luovaa taloutta käsittelevän raporttinsa. Raportin laatimista koordinoivat YK:n alaiset kauppa- ja kehitysjärjestö UNCTAD ja kehitysyhteistyöjärjestö UNDP ja se edustaa koko YK:n näkemystä luovan talouden tilasta. Raportti perustuu edellisen, vuonna 2008 julkaistun raportin tuloksille ja suosituksille: tilastollista aineistoa ja analyysejä on päivitetty, mutta myös kokonaan uutta tietoa on siihen lisätty.

Raportin alkuluvuissa esitellään luovan talouden käsitettä, sen erilaisia konteksteja sekä uusimpia luovaan talouteen kytkeytyviä käsitteitä, kuten luova ekologia ja pehmeä innovaatio. Lisäksi pohditaan luovan talouden yhteyksiä ekosysteemin hyvinvoinnin huomioon ottavaan vihreään talouteen ja tarkastellaan luovan talouden organisatorisia rakenteita, muun muassa sosiaalisia verkostoja, joilla on vaikutuksensa uusien luovan talouden liiketoimintamallien kehittymiseen. Luvussa neljä siirrytään analysoimaan luovia toimialoja koskevia indikaattoreita ja tilastoja ja niiden meneillään olevaa kehittämistyötä. Tässä yhteydessä esitellään myös UNCTADin kehittämä metodologia luovien toimialojen kaupankäyntiä koskevien tilastojen maailmanlaajuisen vertailtavuuden parantamiseksi. Luvussa viisi käsitellään luovien toimialojen tuotteiden ja palvelujen kansainvälistä kauppaa. Maailmanlaajuisten trendien esittelyn ohella analysoidaan tarkemmin pohjoisen ja etelän välistä ja eteläisen pallonpuoliskon keskinäistä kaupankäyntiä luovien toimialojen tuotteilla.

Raportin kuudennessa luvussa tarkastellaan Maailman henkisen omaisuuden järjestön WIPOn piirissä parhaillaan tehtävää työtä sekä analysoidaan tekijänoikeusasioiden tiimoilta viime aikoina käytyä debattia. Seitsemännessä luvussa keskitytään selvittämään teknologian ja tietoyhteyksien kehityksen merkitystä luoville toimialoille. Luvun keskeisenä tuloksena esitetään, että ICT-teknologia ja digitalisaatio edistävät kehittyvien maiden luovien toimialojen tuotteiden pääsyä markkinoille. Luvussa kahdeksan halutaan rohkaista eri maiden hallintoja kehittämään niiden olosuhteisiin sopivia tukimuotoja luovien toimialojen vahvistamiseksi ja luvussa yhdeksän käsitellään maailmanlaajuisten prosessien, kuten kauppasopimusneuvottelujen, vaikutuksia luovia toimialoja koskettavaan alueelliseen, kansalliseen ja kansainväliseen politiikanmuodostukseen. Lopuksi, luvussa kymmenen, esitetään yhteenveto raportin tuloksista sekä annetaan suosituksia luovan talouden edistämiseksi. Raportin kymmenen perusviestiä esitetään kootusti heti raportin alkusivuilla.

Lue julkaisu.


Creative Economy Report 2008. The Challenge of Assessing the Creative Economy: towards Informed Policy-making
United Nations 2008

Creative Economy Report 2008 on ensimmäinen YK:n tuottama poikkihallinnollinen luovaa taloutta koskeva tutkimusraportti. Raportti on ”Strenghtening the Creative Economy in Developing Countries” -projektin lopputulos ja se valmisteltiin YK:n alaisten kauppa- ja kehityskonferenssin (UNCTAD) sekä kehitysyhteistyöjärjestön (UNDP) aloitteesta. UNCTAD: in ja UNDP: n lisäksi raportin sisällön tuottamiseen osallistuivat YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö UNESCO, Maailman henkisen omaisuuden järjestö WIPO sekä Maailman kauppajärjestön (WTO) ja YK:n yhteistyöorganisaatio International Trade Centre (ITC).

Projektin päämääräksi raportissa määriteltiin luovaa taloutta koskevan käsitteellisen ja politiikkaviitekehyksen tuottaminen. Tarkoituksena on tunnistaa analyyttisia työkaluja poliittisen päätöksenteon tueksi.

Julkaisu on jaettu rakenteellisesti viiteen päälukuun. Ensimmäisen pääluvun aluksi tarkastellaan luovan talouden käsitettä ja sen rinnakkaiskäsitteitä sekä tuotetaan raportin tavoitteisiin soveltuvat luovan talouden (creative economy) ja luovien toimialojen (creative industries) määritelmät. Lisäksi käsitellään luovan talouden kehitykseen vaikuttavia tekijöitä, luovan talouden ulottuvuuksia, näkemystä luovan talouden poikkihallinnollisuudesta sekä luovaa taloutta kehittyneissä maissa. Näiden jälkeen ensimmäisessä luvussa esitellään vielä YK:n vuosituhattavoitteet sekä käsitellään luovaa taloutta kehittyvien maiden osalta: luovan talouden tilaa kehittyvissä maissa ja siirtymätalouksissa, luovan talouden kehityksen lähtökohtia, esteitä ja UNCTAD:in toimesta kehitettävää mallia luovan talouden tukemiseksi kehittyvissä maissa.

Toisessa pääluvussa käsitellään luovan talouden analyysia ja mittaamista. Tällöin tarkastellaan luovan talouden rakennetta, luovien toimialojen rakennetta ja taloudellista analyysia, jakeluun ja kilpailuun liittyviä tekijöitä sekä tehdään case-analyysi musiikkiteollisuudesta Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Lisäksi toisessa pääluvussa lähdetään kehittämään näyttöön perustuvaa (evidence-based) luovan talouden arviointijärjestelmää/menetelmää. Pääluvussa kolme käsitellään luovien hyödykkeiden ja palvelujen kansainvälistä kauppaa, ja luvussa neljä paneudutaan tarkemmin tekijänoikeuden ja teknologisen kehityksen rooliin luovassa taloudessa. Viimeisessä eli viidennessä pääluvussa tarkastellaan politiikkastrategioita luovien toimialojen toiminnan edistämiseksi. Aluksi käsitellään julkisen politiikan roolia ja politiikkaprosessia yleisellä tasolla ja sitten annetaan ohjeita kehittyvien maiden luovia talouksia koskeneessa analyysissa esiin tulleiden ongelmakohtien ratkaisemiseksi julkisen hallinnon toimin. Lisäksi viidennessä luvussa tarkastellaan luovia toimialoja koskevien politiikkojen kansainvälistä viitekehystä. Tällöin esitellään UNCTAD:in, WTO:n, UNESCO:n, WIPO:n, UNDP:n ja ITC:n toimia luovien toimialojen edistämiseksi. Lopuksi esitetään yhteenveto raportin tuloksista. Julkaisun lopussa liitteenä löytyvät raportissa käytetyt tilastoaineistot.

Lue julkaisu.